Tennis

MARC LÓPEZ

MEMBRE DEL COS TÈCNIC DE RAFA NADAL

“La remuntada de Nadal és com una pel·lícula”

“Si amb 2-3 i 0-40 del tercer set m’haguessin dit que m’hi jugués diners... Ho veia molt difícil contra un jugador de gel, però no saps com, creu, lluita i venç”

“Ell buscava un jugador per als entrenaments, un amic i una altra opinió”

Marc López (Barcelona, 1982) ha debutat en el cos tècnic de Rafa Nadal, que també integren Carles Moyà i Francis Roig, disfrutant de la gesta èpica del seu amic, exparella de dobles i ara cap de files, que ha celebrat el 21è Grand Slam en l’obert d’Austràlia en una final de videoteca contra el rus Daniïl Medvédev. Quan Moyà li va trucar, no s’ho va pensar ni 30 segons. Revela que va patir ansietat en el tram final de la seva carrera i ara viu amb il·lusió i alegria la nova etapa.

Confessi, s’ho va veure perdut amb 2-3 del tercer i 0-40?
Ho veia molt i molt difícil, la veritat. I mira que en el cas del Rafa sempre creus que pot capgirar el partit. Amb Shapovalov en quarts ja ho vaig veure complicat, però tenia l’esperança que el canadenc podria fallar en el cinquè set. En la final, quan va perdre el segon set que tenia guanyadíssim en diverses ocasions, ja va ser una galleda d’aigua freda contra un jugador que és de gel.
Hauria estat ben humà deixar-se anar...
Si en aquell moment m’haguessin dit que m’hi jugués diners...No saps com, remunta i creu i lluita i aprofita la mínima possibilitat. És la primera vegada que veig una remuntada així en un partit tan important en primera persona. És com veure una pel·lícula.
Medvédev és el millor de la nova generació o si més no el que té més mentalitat?
Jo diria que sí. N’hi ha de molt bons com Zverev o Tsitsipas, però ell, tot just en la seva segona final de Grand Slam, ja va ser capaç de donar una lliçó a Djokovic a l’obert dels EUA. És un jugador molt regular, també molt especial i amb un gran físic. No et regala punts com altres joves.
Amic, parella amb una medalla d’or a Rio i altres èxits i ara Nadal l’ha contractat. Bona sintonia.
Tenim una gran amistat des que el vaig conèixer, quan jo tenia 15 anys. Vam jugar el campionat d’Espanya per equips amb el RCT Barcelona i vam compartir habitació. Em va donar un molt bon cop de mà quan jo vaig tenir dubtes de seguir jugant l’any 2008 i sempre hem tingut una relació molt propera. Jo tinc quatre anys més que ell i ara que he decidit deixar de jugar i que he sigut pare, ha confiat en mi.
Ja s’ha afaitat i tallat els cabells que es va deixar a Austràlia per superstició?
Diumenge, quan es va acabar la final em vaig afaitar i quan vaig arribar em vaig tallar els cabells, perquè tenia una pinta...
Bromista com és, ja m’estranyaria que no hagués dit a Nadal que amb vostè a l’equip està invicte amb dos títols...
Evidentment que li he fet la broma. I em va dir que si em vull retirar invicte, val més que dimiteixi ara.
La derrota en l’exhibició d’Abu Dhabi no compta, lògicament. El que sí que va trasbalsar va ser el contagi de covid-19.
La primera PCR em va donar negatiu. Vaig tenir una mica de tos i em va sortit al cap de tres dies. Vivim en un pis petit i me’n vaig anar a un hotel per no contagiar la meva dona i la meva filla. Vaig viatjar a Austràlia una setmana més tard.
Què creu que busca el manacorí amb el seu fitxatge i què pensa que li pot oferir?
D’entrada, busca un jugador per als entrenaments i amic perquè jo encara em mantinc en forma, tot i que si m’he de moure molt tinc més problemes. Quan encara jugava, molts cops em trucava per entrenar-nos junts. Busca també una altra opinió per intentar millorar les poques coses que es puguin millorar quan ets un jugador tan bo. Li agrada estar rodejat de gent que aprecia i és molt familiar.
No s’ho va pensar gaire quan Moyà li va oferir la feina.
Ell sabia la meva situació i em va trucar per oferir-me entrar en el grup de treball de Nadal. L’any passat vaig jugar i no em va anar gens bé i arriba un moment en què has de dir prou. Tenia el rànquing protegit per un problema d’ansietat que vaig tenir fa uns anys. Li vaig dir que m’ho pensaria. Vaig mirar la meva parella, ella em va dir que evidentment que ho havia d’acceptar, i li vaig trucar al cap de 30 segons.
Quan va tenir ansietat?
El 2019 i em va durar dos anys. És un tema delicat i complicat d’explicar i que la gent ho entengui. Aquell any vaig intentar jugar, però vaig tenir símptomes estranys com dolor o mal de panxa i em vaig preocupar. Va arribar un moment en què no tenia el cap per jugar i vaig parar a Roland Garros per solucionar el problema. Em vaig posar en mans d’un psiquiatre i em vaig medicar i llavors va arribar la pandèmia, que també va ser un rotllo. Vaig viatjar amb el Feli López fent d’entrenador.
Diversos esportistes d’elit han passat problemes de naturalesa similar que s’han fet públics i que abans eren un tabú.
Tampoc sé en el meu cas quin és l’origen. El busques i no el trobes, i al cap i a la fi, el més important és tornar a estar bé. Ara soc molt feliç. La paternitat ho cura tot. No sabia què significava i ara em cau la baba.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)