Handbol

Un clàssic a Colònia

Final a 4 de la Champions. El Barça i el Kiel, rivals en semifinals (18 h), són els equips que més títols han guanyat i més vegades han jugat al Lanxess Arena

Parlar de clàssic a Colònia, on cap equip ha estat capaç de revalidar el títol en dotze edicions de la final a quatre de la Champions pot semblar agosarat. Però si acceptem el terme és evident que a qui més escauria és al Barça i al Kiel, dos gegants de l’handbol europeu. Tant els blaugrana com els zebres són els equips que més vegades s’han classificat per aquesta fase final: deu els catalans i vuit els de Slesvig-Holstein. També són els que més títols han conquerit en el flamant Lanxess Arena, amb tres cadascun. En aquest escenari, però, només s’hi han enfrontat dues vegades, en les finals del curs 2009/10 (36-34) i una dècada després, la del 2019/20 (33-28). En tots dos casos la glòria va ser per al conjunt germànic. El tercer cara a cara serà avui (18 h, per Esport 3) en la segona semifinal de la jornada, després del duel inaugural entre l’etern aspirant, el Veszprém, i el Kielce de Talant Duixebàev (15.15 h).

Revalidar el títol, un repte

Campió invicte el curs passat, el Barça té el repte de convertir-se en el primer club capaç de revalidar títol des que es va instaurar l’actual sistema de competició, amb la final a quatre de Colònia. Des del curs 2009/10, set clubs s’han repartit el ceptre europeu: tres el Barça i el Kiel, dos el Vardar, i un l’Hamburg, el Flensburg-Handewitt, el Kielce i el Montpeller. “Aquests reptes, com el cas dels rècords, hi són per superar-se. Tard o d’hora es farà i per què no podem ser nosaltres aquest any?”, es preguntava el tècnic blaugrana, Carlos Ortega, abans de volar rumb a Colònia. Amb sis títols al seu palmarès com a extrem blaugrana, el tècnic andalús té el repte de consagrar-se també des de la banqueta. El 2015, en la seva etapa com a entrenador del Veszprém, ja va disputar la final a Colònia, però va perdre precisament contra el Barça (28-23). “En la final a quatre has d’estar bé el dia D i l’hora H. Hi ha molts condicionats en joc, i a vegades també hi influeix la sort. És com una moneda a l’aire. Hem tingut temps per estudiar el Kiel i vejam si som capaços de superar-los”, sentencia.

Jícha, a la banqueta rival

Al comandament de la banqueta del Kiel, hi figura Fílip Jícha, l’únic que pot dir que ha triomfat a Colònia com a jugador (2010 i 2012) i com a tècnic (2020). “És una història increïble i encara no ho tinc assumit. És com un somni que es va fer realitat i encara no puc explicar els meus sentiments quan recordo els meus tres trofeus”, assegura. Jícha no oblida el seu passat blaugrana (2015-17): “Enfrontar-me al Barça és molt especial. Porto al cor tant el Kiel com el Barça. Són els clubs on he obtingut millors èxits, els clubs més reconeguts i estic molt agraït d’haver tingut l’oportunitat d’haver jugat en tots dos. Soc aficionat del Barça, però el Kiel és la meva segona casa i el meu club”, diu. Amb vista a la semifinal, Jícha passa la pressió als blaugrana: “De deu enfrontaments, el Barça en guanyaria vuit i nosaltres dos, però lluitarem perquè demà [avui] sigui un d’aquests dos.” En tot cas, el tècnic txec considera que el duel a la porteria, entre Landin i Gonzalo, pot ser una de les claus del partit.

L’afició del Barça –uns 400– estarà en franca minoria en el flamant Lanxess Arena, amb capacitat per a unes 20.000 persones i que allargat ser la seu de la fase final del 2024 al 2026. A més del trofeu europeu, el campió s’emportarà un premi en metàl·lic d’un milió d’euros.

Aleix Gómez i Dika Mem repeteixen en el set ideal

Els jugadors del Barça Aleix Gómez (extrem dret) i Dika Mem (lateral dret) repeteixen en el set ideal de la Champions, com ja van fer en l’edició del 2020/21. Completen el grup d’escollits el porter Niklas Landin (Kiel), el futur extrem esquerre del Barça Hampus Wanne (Flensburg), el lateral esquerre Petar Nenadic (Veszprém), el central Kentin Mahé (Veszprém) i el pivot Kamil Syprzak (París Saint-Germain). També s’ha reconegut Hendrik Pekeler (Kiel) com el millor defensor, tot i que no podrà jugar a Colònia perquè es va trencar el tendó d’Aquil·les, Tobias Grondahl (Elverum), com el millor jugador jove, i Talant Duixebàev (Kielce), com el millor entrenador. Per part blaugrana, també figuraven entre els nominats Gonzalo Pérez de Vargas (porter), Thiagus Petrus (defensor), Domen Makuc (millor jove) i Carlos Ortega (millor entrenador), tot i que al final s’han quedat sense premi. A més de figurar entre el grup dels escollits, Dika i Aleix també apareixen en la taula de màxims golejadors. El lateral francès és primer amb 90 gols i l’extrem vallesà, cinquè, amb 82. La segona i tercera plaça són per a Felix Claar (Aalborg, 88) i Kamil Syprzak (PSG, 86), que no podran incrementar el seu compte golejador perquè els seus equips no juguen la fase final. El quart lloc és per al central serbi del Veszprém, Petar Nenadic (85).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)