Handbol

30 ANYS DELS JOCS DE BARCELONA

27 DE JULIOL. L’HANDBOL FRANCÈS SORPRÈN A GRANOLLERS

L’aparició francesa

França no s’havia classificat mai per disputar uns Jocs Olímpics i es va estrenar a Granollers derrotant la selecció espanyola i va acabar guanyant la medalla de bronze

En els últims 30 anys l’equip francès ha estat tres vegades campió olímpic, sis campió mundial i tres campió d’Europa, i ha acumulat 21 medalles en grans tornejos

L’equip perdedor en aquell matx de Granollers, l’espanyol, va redreçar el camí i ha estat campió mundial i europeu

L’esport espanyol va viure moltes jornades de glòria durant els Jocs de Barcelona. I també alguna desfeta. Potser la més recordada és la de la selecció de bàsquet que dirigia Antonio Díaz Miguel contra Angola. Aquella derrota a Badalona (63-83), el 31 de juliol del 1992, va ser tota una humiliació. Quatre dies abans, el 27 de juliol, a Granollers, una altra selecció espanyola, la d’handbol, va encaixar una altra derrota, no vergonyosa però igual d’inesperada. L’equip que dirigia Javier García Cuesta, que havia estat cinquè en el mundial del 1990, aspirava a una medalla i va perdre contra França (16-18) en el primer partit de la fase de grups. Si l’Espanya-Angola de bàsquet no va significar res més per a la història de l’esport que una gran vergonya espanyola, l’Espanya-França va ser l’inici d’una nova era en l’handbol, la de l’aparició de França com una potència en aquest esport.

La selecció francesa no s’havia classificat mai per jugar uns Jocs des que l’handbol va entrar-hi el 1972. Havia estat novena en el mundial del 1990 i el seu millor resultat era un sisè lloc en el mundial del 1954. França no era cap potència, i així ho reflectia la premsa esportiva espanyola el dia del partit de Granollers, que qualificava la selecció francesa de “dèbil combinat” i de “víctima propiciatòria”. A França, a L’Équipe, escombrant una mica cap a casa, deien que “del seu resultat a Catalunya depenia gran part del futur mediàtic i popular d’aquest esport a l’hexàgon”. La història és sabuda, França va guanyar Espanya, va acabar aconseguint la medalla de bronze en aquells Jocs, va ser subcampiona mundial l’any següent i campiona mundial tres anys després.

Aquell equip francès del 1992 no era un grup de virtuosos de l’handbol, tot i que tenia un geni com Jackson Richardson. Ho basava tot en la defensa, la força i la velocitat. Aquell 27 de juliol del 1992, Richardson i els seus companys, dirigits per Daniel Costantini, van derrotar Espanya amb un handbol molt físic, qualificat de violent en les cròniques periodístiques espanyoles. Richardson i anys més tard Didier Dinart eren qualificats de “violents” quan jugaven a l’OM Vitrolles i el Montpeller, però van passar a ser “grans defensors” quan van anar al San Antonio de Pamplona i al Ciudad Real. Coses de colors.

Olímpic, mundial i europeu

El bronze guanyat a Granollers no va ser flor d’un dia, sinó que va impulsar la selecció francesa d’handbol de tal manera que l’any següent va arribar a la final del mundial, que va perdre contra Rússia, i tot i que el 1994 només va ser sisena a l’europeu, el 1995 es va coronar campiona mundial. En aquests moments, el palmarès de la selecció francesa masculina d’handbol, que quan va arribar a Granollers estava en blanc, té tres títols olímpics (2008, 2012 i 2020), sis de mundials (1995, 2001, 2009, 2011, 2015 i 2017) i tres d’europeus (2006, 2010 i 2014), i un total de 21 medalles en aquests tres grans campionats. Diferents generacions de jugadors i diferents entrenadors hi han contribuït, amb noms com ara els esmentats Richardson i Constantini, i també Claude Onesta, Stéphane Stoecklin, Bertrand Gille, Thierry Omeyer, Nikola Karabatic, Daniel Narcisse, Michaël Guigou, Luc Abalo i ara Dika Mem i companyia. Aquestes diferents generacions han estat fins i tot batejades: “les Bronzés”, “les Barjots”, “les Costauds” i “les Experts”. La selecció francesa és l’única que ha estat campiona olímpica, mundial i europea al mateix temps i ho ha aconseguit en dues ocasions, el 2010 i el 2015.

La selecció perdedora en aquell matx de Granollers, l’espanyola, també va redreçar el camí i va deixar enrere els cinquens i sisens llocs en Jocs i mundials dels anys vuitanta. Va trigar una mica més que la selecció francesa, però la plata europea i el bronze olímpic del 1996 van ser l’inici d’un camí en què ara figuren dos títols mundials (2005 i 2013), dos d’europeus (2018 i 2020) i un total de 17 medalles en aquests tres grans campionats (quatre de bronze olímpiques, dues de mundials i cinc de plata i dues de bronze europees). Des del 1995, Espanya i França s’han trobat onze vegades en les eliminatòries finals dels grans campionats, amb sis victòries franceses i cinc d’espanyoles. Aquestes dues seleccions, juntament amb les de Croàcia, Dinamarca, Suècia i Noruega, han marcat l’handbol internacional dels darrers temps.

I tot va començar a Granollers, en aquells Jocs Olímpics d’ara fa 30 anys, cosa que no deixa de ser una mena de justícia poètica pel paper determinant de la capital vallesana en la història de l’handbol.

2010
Tres de tres.
Aquell any la selecció francesa tenia en el seu poder el títol olímpic (2008), el mundial (2009) i l’europeu (2010).
2015
Tres de tres novament.
Aquell any la selecció francesa tenia en el seu poder el títol olímpic (2012), l’europeu (2014) i el mundial (2015).
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)