Natació

L’aposta guanyadora

Natació artística. Mundial. Dennis González eleva tres punts la dificultat en la final de la rutina del solo lliure i s’emporta l’or amb una actuació impecable

Cinquena jornada de finals en el mundial de Fukuoka i cinquena medalla de la delegació catalana en natació artística. El barceloní Dennis González, de 19 anys, va tocar el cim en solo lliure després de 24 hores d’autèntic frenesí. Quart en la fase preliminar de dimarts, el nedador del CN Kallípolis va decidir, amb la seva entrenadora Anna Vega, canviar la rutina amb vista a la final, apujar tres punts el grau de dificultat per aspirar a tot, i l’aposta va sortir guanyadora. Són els nous temps de la natació artística, en què els estatus i els podis preestablerts formen part del passat. Al ritme del Golden Hour de Jvke, Dennis va fer un exercici impecable, el millor en impressió artística (105,7334) i sense rebre cap base mark i una puntuació de 193,0334 va resultar inabastable per a qualsevol dels seus rivals. El nord-americà Kenneth Gaudet, el millor en la preliminar, va rebre una penalització i no va poder passar de la tercera plaça del podi (179,5562), darrere del colombià Gustavo Sánchez (189,9625).

Dennis González, que l’any passat ja va ser campió del món júnior en solo tècnic al Quebec i que a Fukuoka havia signat una plata en el duet mixt tècnic al costat d’Emma García (CN Sabadell), va explicar com havia viscut les últimes hores: “El moment de rebre la puntuació ha estat superespecial. Estava desitjant nedar la final perquè veníem de la quarta posició de la preliminar, i vam decidir fer molts canvis per avui. Hem arriscat, però ho hem aconseguit. Amb el fet de no rebre cap base mark ja estava content, però estic superorgullós d’haver obtingut l’or.” La seva entrenadora, la catalana Anna Vega, també valorava la proesa del nedador del CN Kallípolis: “Incrementar tres punts en la rutina era una brutalitat, i més en una competició com aquesta, en què ens ho jugàvem tot a una carta, però és el que havíem de fer si volíem aspirar a una medalla, i especialment a la d’or. Per sort, en Dennis ha clavat la coreografia.”

Iris Tió, vuitena en el solo lliure

Iris Tió (CN Kallípolis), que havia sumat tres medalles en el mundial de Fukuoka, es va haver de conformar amb el vuitè lloc en la final del solo lliure. Dos base marks, la paraula maleïda del nou reglament de la natació artística (puntuació rebaixada a la base de dificultat amb la qual els jutges castiguen la dissonància entre el que s’anuncia en la rutina i el que s’executa a l’aigua), van penalitzar l’exercici de la nedadora barcelonina i van impedir que entrés en la pugna per les places del podi. En la pell de Beyoncé versionant Steve Wonder, Tió va fer una rutina amb molta energia i velocitat, va ser la tercera en impressió artística (92,8000) però aquest cop, amb 178,914 punts, no en va tenir prou per pujar al podi. La japonesa Yukiko Inui, la gran favorita, es va emportar l’or amb molta suficiència (254,6062), davant de l’austríaca Vasiliki Alexandri (229,3251), de la britànica Kate Shortman (219,9542) i de la canadenca Audrey Lamothe (207,4480). Cap de les quatre van rebre cap base mark. Tió, sense descans, continua la seva marató particular a Fukuoka i avui (12.30 h) afrontarà la final del duet lliure amb la sevillana Alisa Ozhogina, amb la cinquena nota de la fase preliminar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)