Waterpolo

JUDITH FORCA

JUGADORA DE L’ASTRALPOOL CN SABADELL I DE LA SELECCIÓ ESPANYOLA DE WATERPOLO

“Volem l’or en l’europeu, el mundial i els Jocs de París”

“Ens agrada més jugar que entrenar, així que estic molt motivada per poder disputar els tres campionats el mateix any”

“Amb el CN Sabadell, estem molt il·lusionades amb el repte de guanyar una setena Champions”

Des de molt petita que soc molt competitiva i tinc aquest caràcter de voler guanyar sempre

Ambiciosa de mena i dotada d’un braç esquerre prodigiós, Judith Forca (Sabadell, 1996) és un dels baluards tant de l’Astralpool CN Sabadell, que aquest curs ha tornat a manar a Europa amb la sisena Champions i la quarta supercopa, com de la selecció espanyola, que inicia un curs de vertigen amb l’europeu als Països Baixos (a partir del 5 de gener), el mundial a Doha (al febrer) i els Jocs Olímpics de París a l’horitzó (juliol i agost). Nomenada millor jugadora europea del 2022, Forca resulta letal en les grans cites. A l’hora de jugar-se els títols, sempre apareix el seu poderós braç esquerre per marcar diferències, amb canonades precises i vaselines delicades. Potser per això, quan veu el calendari del 2024, lluny d’estressar-se, afronta els nous reptes amb determinació i amb l’objectiu de lluitar per tots els títols possibles, tant amb el CN Sabadell com amb la selecció espanyola.

Com veu el calendari del 2024? No li agafa vertigen?
La veritat és que estic molt motivada. El que ens agrada és jugar, més que entrenar, així que estic molt contenta de poder disputar en un any europeus, mundials i Jocs Olímpics, a més de tot el que afrontarem amb el club.
‘A priori’, signaria algun resultat abans de l’europeu, el mundial i els Jocs Olímpics?
No signo res. Anem a totes i volem l’or en l’europeu, el mundial i els Jocs Olímpics. Volem un trio d’ors. [Somriu.]
El gran consol és que ja tenen la plaça per als Jocs guanyada.
Sí, això ens ho estalviarem, perquè el curs passat ens va anar molt bé, però això no vol dir que tant en l’europeu com en el mundial no anem a totes.
Preparades per defensar el títol europeu?
Sí, no hem parat. Hem entrenat dur, amb concentracions a Miami, a Tenerife i l’última al centre d’alt rendiment de Sant Cugat, i mantenim la mateixa il·lusió per intentar aconseguir el tercer títol europeu consecutiu.
Pel fet de ser la selecció amfitriona i la campiona mundial vigent, els Països Baixos serà el rival a batre?
En els grans campionats, no hi ha rival petit. Hem de tenir les idees clares en defensa i anar a totes en cada partit.
En la fase de grups, s’enfrontaran a França, Israel i Itàlia. Com veu els rivals?
Segurament, Itàlia és el rival més fort i vindrà amb moltes ganes, perquè s’ha de guanyar la plaça olímpica. Serà un plus de motivació jugar contra elles.
Al llarg de la seva carrera, ha quedat demostrat que és una jugadora de finals. És una cosa innata o es prepara especialment per a aquests tipus de partits?
Des de molt petita que soc molt competitiva i tinc aquest caràcter de voler guanyar sempre.
Pel que fa als clubs, la segona part de la temporada també es presenta intensa, amb una final a quatre amb tres equips catalans a l’horitzó.
És el que dèiem: serà una temporada de no parar. Quan tornem del mundial, en el club tindrem molta feina, que afrontarem igualment amb molta il·lusió, amb el repte de guanyar la setena lliga de campions. I tant de bo que es confirmin els tres equips catalans en la final a quatre.
En la lliga, el Sant Andreu ha estat capaç de superar el CN Sabadell i el CN Mataró en la primera volta del campionat. Sorpresa pel seu rendiment?
Ja sabíem que, en el Sant Andreu, tot i que hi ha jugadores molt joves tenen molt talent, i és el que han demostrat. A veure què passa en la segona volta.
En el CN Sant Andreu militen les joves Elena Ruiz i Nona Pérez, que el curs passat van ser campiones d’Europa amb el CN Sabadell. Li va sorprendre que decidissin canviar d’aires?
És una decisió molt personal i respectable. Cadascuna devia fer les seves valoracions per prendre-la.
Personalment, no ha tingut mai aquesta inquietud de canviar de club?
Tinc la sort que he crescut en el CN Sabadell i aquest club m’ha donat sis lligues de campions. O sigui que no em puc queixar. Estic molt contenta en el meu club, i tant de bo pugui continuar molts anys més defensant els colors del CN Sabadell.
En el seu equip hi ha jugadores que estan allargant la seva carrera molt més enllà dels 30 anys, com ara Maica García, Laura Ester i Mati Ortíz. Es veu també jugant amb 30 i tants?
Bé, jo vaig pas a pas, any a any, però tant de bo pugui arribar a l’edat de la Maica, la Laura o la Mati al nivell a què estan jugant.
En temporades com aquesta, que tenen un calendari tan atapeït, què li agrada fer a Judith Forca quan no està entrenant, competint o en concentracions?
Viatjo tant últimament que quan soc a casa el que m’agrada és descansar amb la família.
Està preparada per al dia que deixi el waterpolo?
M’he tret els cursos d’entrenadora, però aquesta temporada m’he pres un descans pel que fa als estudis. Després, ja veurem, però m’agradaria continuar vinculada al món del waterpolo.
La seva trajectòria, tant pel que fa a club com a selecció, és impressionant. Creu que es valoren prou els èxits del waterpolo femení en general?
Penso que no es valora suficientment. Fa molts anys que aportem moltes medalles a l’esport espanyol i crec que no té prou reconeixement. Nosaltres, en tot cas, continuarem lluitant i espero que algun dia es pugui valorar tot el que fem.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)