Els Països Baixos sotmet Espanya (7-8) en la final de l’europeu

La selecció dels Països Baixos han trencat el domini d’Espanya en les últimes edicions de l’europeu (2020 i 2022) per segellar a Eindhoven el seu sisè títol i afegir-lo al mundial assolit l’estiu passat a Fukuoka. Un gol afortunat de Bente Rogge a 6 segons del desenllaç ha resolt per 7-8 una final molt anivellada (2-1, 1-4, 2-1 i 2-2), en què les accions de superioritat han afavorit clarament a les neerlandeses (14 i 8). De les 26 jugadores de la final, amb onze catalanes, 19 juguen en clubs del país.

Judith Forca ha deixat el seu segell només començar per superar Laura Aarts en un contraatac. Martina Terré, en la línia de la semifinal, continuava amb grans intervencions sota els pals. L’equip espanyol feia bons replegaments en defensa i en atac ampliava la renda gràcies a un xut ajustat al pal d’Anni Espar. El conjunt oranje replicava amb un gol de penal de Simone van de Kraats amb què s’arribava al final del primer quart (2-1). L’equip local ha ajustat la defensa, ha sabut connectar amb la línia de 2 metres i amb dos gols de Kitty Joustra des de la boia ha capgirat el resultat (2-3). Bea Ortíz ha trencat la sequera hispana, però les neerlandeses s’embalaven i arribaven al descans llarg amb avantatge després de dos gols més, signats per Sabrina van der Sloot en superioritat, i Vivian Sevenich en transició (3-5).

En la segona part, la selecció espanyola ha despertat amb un gran gol des de l’arc d’Elena Ruiz i una aturada de Terré a un penal de Van de Kraats. Ortíz tornava a exercir de desembussadora per igualar el duel (5-5) en una fase en què Espanya s’ha defensat molt bé de les nombroses inferioritats. Lieke Rogge, abans d’entrar al quart decisiu, tornava a donar avantatge a les neerlandeses (5-6). La final no tenia treva. Paula Leitón, de revers, marcava per fi el primer gol espanyol des de la boia per tornar a restablir l’equilibri. La diferència entre les exclusions locals i visitants (12 i 7) era evident i els Països Baixos, amb Van der Sloot com a protagonista, aprofitava la dotzena per signar el 6-7. El conjunt de Miki Oca replicava d’immediat amb un gol de Maica després d’una bona connexió amb Bea Ortíz. Amb empat a 7, Bonne Rogge ha resolt en l’última superioritat en què la pilota ha entrat a porteria després de tocar el pal i rebotar en l’esquena de Terré. Un desenllaç desafortunat en una final molt ajustada.

El bronze i la plaça olímpica per a Grècia

En la pugna pel bronze, la selecció grega ha superat Itàlia per un ajustat 7-6 i de retruc ha segellat el bitllet per als Jocs Olímpics de París.