Surf de neu

Núria Castán

subcampiona del freeride world tour

“Haver arribat aquí ja és com si hagués guanyat”

“Vull complir el meu somni de ser campiona del Freeride World Tour”

“L’experiència de quedar atrapada en una allau de neu deu minuts em va fer plantejar deixar l’«snow»”

Núria Castán (Almoster, 1997), membre de l’equip internacional de Head Snowboards i de l’equip estatal de Freeride RFEDI-SpainSnow, va obtenir la setmana passada el subcampionat del Freeride World Tour en aconseguir la segona plaça en l’última prova del FWT en la Yeti Xtreme de Verbier, on tornava després del greu accident que va tenir l’abril de l’any passat, en què va quedar atrapada durant deu minuts en una allau de neu.

Com ha viscut aquesta temporada?
Aquesta temporada, parlant de resultats, ha sigut la millor, i és la temporada en què amb menys intenció anava de centrar-me després de l’accident de la temporada passada.
Subcampiona mundial. Alguna vegada s’hauria imaginat arribar a aquest punt?
Quan vaig començar a competir, amb 12 anys, no sabia ni que arribaria al Freeride World Tour, però quan arribes a petits objectius penses que tampoc està tan lluny. Haver arribat aquí ja és com si hagués guanyat.
L’abril del 2023 va tenir un greu accident en què va quedar atrapada durant 10 minuts en una allau de neu. Com va canviar la seva vida des de llavors?
Aquella experiència em va fer canviar-ho tot. Al principi, em vaig replantejar tota la meva vida, fins i tot deixar l’snow. No va ser fins que vaig trobar les eines psicològiques que vaig acceptar-ho tot i fer el següent pas.
Li ha sigut complicat tornar a competir?
Fins al setembre vaig tenir un estiu tranquil, recuperant-me mentalment, i des de llavors, vaig anar trencant petites barreres fent esports d’aigua o escalada i començant a tornar a estar bé físicament, i durant aquell mes, em va arribar la invitació al Freeride.
Com veu la repercussió mediàtica del seu esport?
És un esport que fins fa poc no tenia gaire nom a Catalunya o Espanya, fins i tot una professora de la Universitat em va abaixar la nota perquè, tot i tenir un justificant per saltar-me classes i poder competir, no sabia què era el freeride. Ara, de mica en mica, el fet que la competició sigui internacional ha servit per promocionar-ho, però hi ha països com Àustria on aquest esport és cultura; en canvi aquí no.
Què diria a la gent per animar-la a veure o practicar aquest esport?
És un esport en què s’ha de saber esquiar o fer snow, i sobretot per als que s’inicien, que comencin amb progressió i adquireixin tots els coneixements (estar segur a la muntanya, coneixement de rescat) des de ben petits. I que per molt que el camí sigui dur, amb constància, determinació i sacrifici, en molts casos, les coses arriben tard o d’hora.
Quins objectius es proposa a partir d’ara?
Ara descansar; també estic en un projecte audiovisual sobre el procés de sanació i salut mental, i tornar al Freeride World Tour per complir el meu somni de ser campiona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)