Més esport

Incertesa a Tarragona 2017

Política esportiva. Els quinze alcaldes de les seus signaran avui un manifest per pressionar el govern estatal perquè inclogui en les esmenes del pressupost una partida de 14,7 milions

Els alcaldes de les quinze seus dels Jocs Mediterranis Tarragona 2017 encapçalats per Josep Fèlix Ballesteros escenificaran avui una imatge d'unitat a la casa Canals i signaran un manifest conjunt de suport als Jocs per fer veure al govern estatal la necessitat de finançar el projecte global i territorial en els termes acordats. L'Estat ha participat en les despeses de gestió ordinària a través del Consell Superior d'Esports i va aprovar la llei de mecenatge per facilitar la inversió privada, però no es grata la butxaca tal com havia promès. Tant el consell de ministres del 23 d'abril del 2010 presidit per José Luis Rodríguez Zapatero, com el Congrés espanyol i el Senat van aprovar per unanimitat diverses resolucions per garantir una part del finançament dels equipaments.

Per això, Tarragona 2017 escenificarà la mesura de pressió, per fer entendre que hi ha tot un territori compromès amb la causa. Madrid no ha inclòs en el pressupost general del 2016 cap partida per a Tarragona 2017 i ara només falten per debatre les esmenes, entre les quals hi ha la demanda tarragonina. El debat del pressupost general de l'Estat comença precisament demà. Durant la tramitació, diferent partits van presentar la proposta perquè el govern estatal inverteixi els 14,7 milions destinats a la rehabilitació del camp del Nàstic, l'arranjament de la pista d'atletisme de Campclar i la construcció del centre aquàtic. Javier Villamayor, regidor responsable dels Jocs, es va mostrar “decebut i preocupat” quan Madrid va passar de Tarragona en el pressupost general i ara espera una rectificació.

La situació política entre Catalunya i Espanya a causa del procés sobiranista i la crisi són els factors que semblen haver congelat les promeses inicials d'un projecte que fa pocs anys es venia com un acord entre Madrid, Catalunya i Tarragona amb una sintonia total entre totes les administracions. La mala maror, però, fa temps que s'albira a l'horitzó. De fet, en una entrevista a aquest rotatiu
publicada el febrer del 2014, Ivan Tibau, secretari general de l'Esport, ja alertava sobre el fet que Madrid no faria el gest. La Generalitat, en canvi, va aprovar el juny de l'any passat una partida de 12 milions per al nou Palau d'Esports que es farà a l'anella mediterrània de Campclar i també per al pavelló de Sant Jordi, a l'avinguda d'Andorra.

Mes pressió

La comissió d'avaluació del CIJM que ha de passar Tarragona aquesta setmana és un altre motiu d'incertesa, tot que no sembla tan greu. Ja tenen prou feina a mantenir els Jocs i després del nyap de Vòlos i Larissa, que van renunciar-hi a misses dites, i probablement no suportarien un nou escàndol. Qui sap, però, si podrien fer algun advertiment a Tarragona. Fins ara els ha semblat gairebé tot bé. El darrer escull dels quinze dies frenètics de Tarragona 2017 serà la celebració d'un ple monogràfic extraordinari –que se celebrarà el dia 4 de setembre– instat per algunes forces polítiques per esclarir precisament el finançament estatal.

Avui: 
hi haurà una trobada de les quinze seus dels Jocs a la Casa Canals amb les diverses administracions comarcals i provincials per tal d'aprovar un manifest conjunt de suport als Jocs del Mediterrani 2017.
Demà: 
s'inicia el debat sobre els pressupost general de l'Estat al Congrés espanyol i també sobre les esmenes referents als Jocs.
Dijous: 
el comitè organitzador de Tarragona 2017 es dirigeix a Pescara (Itàlia) on serà avaluat pel comitè internacional (CIJM).
4 de setembre: 
l'Ajuntament de Tarragona serà l'escenari d'un ple monogràfic en què es debatrà sobre l'actual estat de l'organització dels Jocs Mediterranis.

Un projecte cada cop més auster

Tarragona 2017 ha de construir un estadi d'atletisme desmuntable, un centre aquàtic a partir de la piscina de Campclar ja existent i ha de remodelar el camp del Nàstic i l'estadi de Campclar. El seu projecte és infinitament més auster que el que presentava la candidatura fa alguns anys. S'ha passat del pressupost inicial de 150 milions als 90 actuals, desgranats amb una partida de 43 milions de despesa operativa i 47 milions per a infraestructures. Fins i tot es va deixar de banda el projecte de la vila mediterrània i la zona hotelera de Salou albergarà els esportistes que aplegaran els Jocs entre el 30 de juny i el 9 de juliol del 2017.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)