Atletisme

Un gest que val un bronze

Mullera signa la seva millor actuació i ascendeix fins al tercer lloc dels obstacles de l'europeu després de la desqualificació de Mekhissi, que es va treure la samarreta abans de l'arribada

El lloretenc Àngel Mullera va signar la millor actuació de la seva carrera, i va acabar obtenint la medalla de bronze dels 3.000 m obstacles de l'europeu, el dia que la família atlètica va haver de suportar l'enèsim despropòsit del francès Mahiedine Mekhissi-Benabbad. Aquest cop, però, la seva actitud li va sortir molt cara. El selvatà va arribar a la meta en quarta posició, però va avançar un lloc després de la desqualificació del fondista gal, que havia estat el vencedor i d'entrada enllaçava el seu tercer títol continental consecutiu. El fondista gal va abordar la recta d'arribada amb un còmode avantatge, es va treure la samarreta i se la va posar a la boca en senyal de suficiència, un gest que va ser considerat com una falta de consideració per la majoria dels seus rivals. En un primer moment, el jutge de competició només el va amonestar amb una targeta groga, però la posterior reclamació de la delegació espanyola es va resoldre amb la desqualificació per part del Jurat d'Apel·lació, en virtut de l'article 143.1 del reglament de la IAAF: “En totes les competicions els atletes han de fer servir vestimenta que estigui neta, dissenyada i portada de forma que no sigui ofensiva (...). Cada atleta ha d'anar proveït de dos dorsals que durant la competició han d'anar posats de manera visible sobre el pit i l'esquena.” Segons la federació espanyola, les resolucions del Jurat d'Apel·lació són inapel·lables.

Pel que fa a la cursa, Mullera havia afrontat el toc de campana en tercera posició i veia com les possibilitats de medalla s'esvaïen quan el també francès Yoann Kowal, que el va superar en els últims 200 metres, i el polonès Krystian Zalewski esprintaven amb força per completar les places d'honor. El selvatà, en tot cas, completava el millor èxit de la seva trajectòria i arribava quart (8:29.61), a davant de l'andalús Sebastián Martos (8:30.08). Posteriorment, es va saber que la seva recompensa encara seria més gran.

Expressament o no, Àngel Mullera encara no havia ensenyat les seves cartes durant aquest curs. El quart lloc en el campionat d'Espanya i els discrets 8:40.47 no eren la millor targeta de presentació per accedir a l'europeu. El català, però, es reservava tot l'arsenal per a la cita més important de la temporada, que tenia marcada a l'agenda des que el 2013 va fer un salt endavant en la seva carrera amb l'onzè lloc en el mundial de Moscou. Un cop a Zuric, en les eliminatòries, tampoc va oferir les millors sensacions, classificant-se per a la final en la repesca per temps. Ahir es va confirmar que el millor atleta català del 2013 es guardava els seus cartutxos per a la cita definitiva. La sortida de la final, en què va prendre momentàniament el lideratge, ja va ser premonitòria. Era un altre Mullera, convençut de les seves forces. El lloretenc ja havia vaticinat un ritme de cursa més ràpid que en les eliminatòries i que es resoldria en les dues últimes voltes. I no es va equivocar. No es va posar nerviós quan el turc Akdag va prendre el comandament, va situar el grup en fila índia i va quedar endarrerit fins a la desena posició. A dues voltes per al final ja havia avançat fins al sisè lloc i en els últims 400 m marxava decidit rere les passes de Mekhissi i Zalewski, que finalment el conduirien al millor èxit de la seva carrera.

Avui, Bragado i Mechaal

La representació catalana en la jornada d'avui es concentrarà en la sessió matinal i es reduirà a Jesús Ángel García Bragado (50 km marxa) i Adel Mechaal (1.500 m). El marxador, que als seus 44 anys continua batent rècords de longevitat, es mostra ambiciós i aspira a acabar entre els deu primers, tot i que les molèsties permanents al maluc no l'han deixat entrenar-se volia. Pel lleidatà, serà la sisena participació en un europeu, en què acredita un segon lloc a Göteborg 2006 i un tercer a Munic 2002 com a millors resultats. Mechaal, en canvi, farà el seu debut en un gran campionat estiuenc amb el propòsit de passar a la final. El migfondista tindrà el handicap de competir en la primera de les dues sèries, en què es classifiquen els quatre primers i els quatre millors temps.

LES REACCIONS

Havia competit poc, però m'havia preparat molt bé per a l'europeu. És la meva millor actuació en un gran campionat
[Sobre Mekhissi] Penso que s'ha rigut dels rivals. Ha estat un gest lleig i penso que es mereixia la desqualificació
Àngel Mullera
HOMES. 110 tanques (0,5 m/s)
1r S. Shubenkov (Rússia)
13.19
2n W. Sharman (GBR)
13.27
3r D. Bascou (França)
13.28
4t P. Martinot (França)
13.29
3.000 m obstacles
1r Y. Kowal (França)
8:26.66
2n K. Zalewski (Polònia)
8:27.11
3r A. Mullera
8:29.16
4t S. Martos (Espanya)
8:30.08
Triple salt
1r B. Compaoré (França)
17,46
2n L. Adams (Rússia)
17,09
3r A. Fyodorov (Rússia)
17,04
DONES. Salt de perxa
1a A. Sidorova (Rússia)
4,65
2a E. Stefanidi (Grècia)
4,60
3a A. Zhuk (Rússia)
4,60
Llançament de javelina
1a B. Spotakova (Rep. Txeca)
64,41
2a T. Jelaca (Sèrbia)
64,21
3a L. Stahl (Alemanya)
63,91
20 km marxa
1a E. Alembekova (Rússia)
1h27:56
2a L. Olyanovska (Ucraïna)
1h28:07
3a A. Drahotova (Rep. Txeca)
1h28:08
8a B. Pascual
1h29:02
10a R. González
1h30:03
Les finals d'avui
9.00 h
50 km marxa (M)
18.50 h
400 m (M)
19.10 h
400 m (F)
19.25 h
1.500 m (F)
19.46 h
Salt d'alçada (M)
19.55 h
800 m (M)
20.25 h
200 m (F)
20.40 h
Martell (F)
20.52 h
400 m tanques (M)
21.15 h
800 m. Heptatló (F)
21.49 h
200 m (M)

Sergio Ruiz, semifinalista en 200 amb marca del curs

El sabadellenc Sergio Ruiz va acreditar la seva millor marca de l'any, i també del rànquing espanyol, en les sèries matinals de 200 m (20.73), amb la qual cosa es va guanyar el dret de competir en les semifinals de la tarda després d'haver estat repescat per temps. El velocista de la JA Sabadell va ser cinquè de la seva eliminatòria amb un vent contrari de 1,5 m/s. Les semifinals de la tarda, doncs, es presentaven com una gran oportunitat de rebaixar la seva marca i fins i tot d'apropar-se al seu rècord català (20.51). El vallesà, que va prendre la sortida des del carrer 2, va perdre força en els metres finals i no va poder evitar la vuitena i darrera plaça, amb un registre de 20.85 (-0,4 m/s). En tot cas, gran actuació per a l'atleta entrenat per Sebastià Conesa, que ha arribat a la cita més important de l'any en el punt àlgid de forma. El triomf parcial va ser per al francès Cristophe Lemaitre (20.26), que en el doble hectòmetre aspira a redimir-se de la seva petita decepció dels 100 m, en què no va poder segellar el seu tercer ceptre europeu. Vistes les semifinals, el seu principal rival serà el britànic Adam Gemili (20.23), que ahir va passar a la final després d'una corba prodigiosa. Avui també es viurà un altre capítol de l'exhibició de l'holandesa Dafne Schippers, que afrontarà la final del doble hectòmetre, i la possibilitat d'obtenir el seu segon títol, després d'haver estat la més ràpida tant en les eliminatòries (22.73) com en les semifinals (22.48) d'ahir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)