Opinió

JUGA I CALLA

MARTÍ AYATS

D'estadístiques i tendències

Les estadístiques adquireixen valor per acumulació. Les xifres generades per un equip o per un jugador en un sol partit o en un petit grup de partits tenen un valor relatiu, lligat a la circumstància puntual, mentre que les que comprenen una temporada o més d'una temporada ja es poden utilitzar per fer hipòtesis o teories més sòlides. Permeten analitzar una tendència, traçar una línia argumental més enllà de fets aïllats o entrebancs provocats pels element atzarosos que poden apareixen en el joc. I, en el cas del Barcelona, són la millor eina per rebatre totes les crítiques que pretenen associar l'època d'èxits que viu el conjunt blaugrana des que Guardiola i el seu cos tècnic van arribar al primer equip a factors externs, ja sigui a l'arbitratge o a una presumpta rendició prèvia de la majoria dels equips que han perdut contra els barcelonistes.

El problema neix quan s'equivoca l'enfocament de l'ús que s'ha de donar a la recopilació de dades; o sigui quan les teories es construeixen a partir d'un o dos resultats, de l'actuació d'un jugador en un parell de partits o de si un dia surt tot a l'inrevés. Ja sabem que l'impacte de la immediatesa marca molt, però moltes de les reaccions que es van generar després d'enllaçar l'empat al camp de l'Sporting i la derrota contra l'Arsenal van fer que el prototipus d'aficionat blaugrana que encara conserva la dinàmica de disfrutar o estripar el carnet en funció de si ha vist una gran exhibició o s'ha encaixat una derrota inesperada, tornés a treure el cap. Hi ha tics que són complicats de deixar enrere, però per fer-ho, tal com demana Guardiola al seu equip, s'ha de perseverar. I igual que el treball de tot aquest grup que ell lidera ha estat capaç de crear aquest escenari d'excel·lència futbolística, de la qual la majoria gaudeix i alguns pateixen, cal que els aficionats que encara no han fet el pas definitiu, el facin i deixin definitivament enrere una actitud que ja no té cap sentit en la dinàmica actual en la qual ens trobem. El migcampista Xavi ho ha dit de totes les maneres possibles. «Hem fet tres anys molt bons. Els culers ho hem de disfrutar. Aquí ens hem empassat moltes coses i hem patit molt. Ho hem passat molt malament.» Si aquest equip, a més de jugar com ho fa i de guanyar títols, aconsegueix impregnar els aficionats de l'entusiasme i que s'elimini el més mínim dubte sobre la capacitat de l'equip, desterrant aquest escepticisme o aquesta fredor que apareix en algunes ocasions, serà per treure's el barret i no posar-se'l mai més. I això passarà el dia que Guardiola no hagi d'aixecar els braços per demanar als aficionats que animin l'equip.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)