Opinió

CABÒRIES D'ESTIU

MARTÍ AYATS

La (di)gestió del talent

BUFAR I FER AMPOLLES?

El talent és un dels actius amb què ha de comptar tot nou projecte que vulgui arribar a l'excel·lència. Detectar-lo i incorporar-lo és el primer pas, però el més important és ser capaç de gestionar-lo. També el més difícil, perquè exigeix molt als que es posen al capdavant de la iniciativa. És curiós que aquesta dificultat, però, tradicionalment no s'hagi reconegut en l'àmbit esportiu, particularment en el futbol. Estem tips de sentir a dir «amb aquests jugadors que té, fins i tot jo podria ser l'entrenador», «aquest equip va sol», i frases d'aquest estil, de les quals Josep Lluís Núñez, l'expresident del Barcelona, en va fer una versió: «Amb aquests diners fitxa fins i tot la meva portera.»

Molts encara donen per fet que el paper dels gestors, del cos tècnic, quan tenen a la seva disposició jugadors amb habilitat, aptitud, enginy, clarividència i inventiva és com el del buròcrata que posa el segell a la paperassa, com complir amb un simple tràmit.

DESITJOS I REALITATS.

«Vés amb compte amb el que desitges: podria arribar a complir-se», diu la dita. El talent, com tot, també necessita ordre i concert. Per posar un exemple recent: què no té talent a dojo la selecció argentina? Quants no desitjarien poder dirigir un equip que tingués un grapat de grandíssims jugadors com Tévez, Agüero, Di Maria, Higuaín, Mascherano, Pastore i amb Messi com a cirera del pastís? Doncs bé, ni Maradona en el mundial, ni Batista en la copa Amèrica han estat capaços d'estructurar sòlidament el grup, no li han donat equilibri, no els hi han proporcionat els automatismes de joc, que són una brúixola imprescindible per sobreviure al camp quan les coses es posen difícils i la base sòlida d'on pot sorgir la improvisació, l'aplicació del talent.

Hi ha molts altres casos de clara incapacitat per conduir amb destresa grups privilegiats. Casos que posen al descobert que es requereix un nivell de preparació adequat al repte a què t'enfrontes. I que si no el tens, tard o d'hora se't veurà el llautó. Amb el talent no val l'aplicació de fórmules gregàries, els missatges ambigus, la pressa de decisions unilaterals, l'egoisme. Hi ha d'haver, és clar, la necessitat d'imposar una disciplina, de sembrar la cultura de l'esforç, la consolidació dels valors col·lectius per sobre dels individuals i l'aplicació d'un tracte just i honest cap al grup i cap a cadascun dels jugadors. Però el que és clau (i aquí és on et guanyes la fidelitat i la confiança dels jugadors) és mantenir-se ferm per l'aposta inicial quan les coses no van bé i tenir solucions i variants tàctiques a punt per quan ells miren a la banqueta demanant l'ajuda del tècnic.

És amb aquests arguments que l'acumulació de talent en un mateix bloc es fa digerible, aprofitable. Es converteix en una aposta plena d'energia i qualitat que reuneix tots els requisits per seduir i competir amb garanties alhora, com el Barça de Guardiola. D'altra manera es pot acabar amb un empatx considerable, amb el marciment prematur d'un fruit malaguanyat, immersos en la frustració i fugint d'un model per culpa, no del model en si, sinó d'una mala gestió.

L'APOSTA.

Hem citat l'Argentina per il·lustrar un exemple de mala digestió. Hi podem afegir el Brasil. La canarinha també té jugadors talentosos, però més d'un cop, com en el cas de Dunga, ha escollit un tècnic que raciona més del compte el talent. O, com en el cas de Mano Menezes, l'actual seleccionador, que no encerta amb l'elecció dels homes que han de portar el pes del joc creatiu. És un problema de creure al cent per cent en l'aposta i tenir-la clara. Com sembla que hi creu el nou entrenador del Roma, Luis Enrique, que ha aterrat al calcio fent una defensa del joc de toc i ofensiu, acompanyat amb el fitxatge de jugadors per fer-ho com poden ser l'ex-River Lamela i Bojan. En un hàbitat més aviat aspre i que durant molt de temps ha fet servir la cartilla del racionament respecte a la creativitat, l'aventura de l'extècnic del Barça B serà un dels punts d'interès d'aquesta temporada, no només en l'àmbit domèstic, per comprovar si pot triomfar sense tocar ni una coma de la seva proposta, si n'ha de modificar alguns aspectes o renunciar-hi. Esperem i confiem que tingui una bona digestió.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)