Opinió

El pes relatiu dels detalls

El que compta són les tendències i saber llegir les fases clau del joc en cada partit

Detalls. És la resposta que es rep en el noranta per cent de les ocasions que es pregunta què pot decantar un enfrontament esportiu del nivell del que protagonitzaran demà el Barcelona i el Bayern de Munic en les semifinals de la lliga de campions. És clar que no sempre és veritat. Ningú, per exemple, pot argumentar que el resultat de les semifinals entre els dos equips fa dues temporades (un global de 7-0 a favor del conjunt alemany) es pot explicar per detalls. És cert, en canvi, que hi ha tendències (hi ha qui prefereix dir-ne estat d'ànim) i fases clau del joc en cada partit, en cada eliminatòria. Per tant, el que és important és saber aprofitar i allargar la tendència quan és positiva o treballar per revertir-la si és dolenta. Com ho és saber detectar quina és la fase decisiva d'una eliminatòria i aprofitar-la per sentenciar. O sigui, tot plegat té més a veure amb l'estructura i el treball planificat, que no pas amb la conjuntura (detalls), deixant sempre obert, però, el valor que s'ha d'atorgar percentualment a l'atzar, que també existeix.

Un altre exemple per entendre com els detalls poden perdre el seu suposat valor i quedar en segon terme si el pla de joc i l'aposta és solida la tenim en l'eliminatòria entre el mateix Porto i el Bayern en els quarts de final d'aquesta edició de la Champions. Dues errades, dues accions individuals van fer anar de corcoll els alemanys en l'anada (3-1), però una demostració apoteòsica del model de joc de Pep Guardiola en la tornada els va reduir a la categoria d'anècdota gràcies al fet que l'equip muniquès va saber detectar quina era la fase clau del partit i, com a conseqüència en el minut 30 de joc ja havia capgirat l'eliminatòria (3-0). En canvi, en l'anada de la semifinal de la campanya passada, al Bernabéu, va deixar escapar la fase decisiva del partit (els vint primers minuts), en la qual va dominar i va portar la iniciativa, tot i que no va agafar avantatge. I ho va pagar car (derrota 5-0 en el global).

Per tant, no són tant els detalls, sinó saber quines són les virtuts i les debilitats pròpies, també les dels rivals, saber trobar on es poden aconseguir les situacions per generar avantatges i explotar-les; així com minimitzar al màxim el mal que ens poden fer en les nostres debilitats. Igualment, es tracta de respondre ràpidament als problemes que ens planteja el rival per trobar-hi la solució i desencallar la situació. Evidentment que l'execució acurada d'un bon pla no garanteix la victòria en un partit concret, però si ho analitzem en una sèrie de setanta o vuitanta partits veurem que el percentatge de victòries serà força reduït i això que s'anomena detalls té un pes molt inferior del que l'hi donem. De fet, Luis Enrique segur que confia més en l'estratègia que deu tenir preparada per atacar l'espai que queda a l'esquena dels centrals del Bayern que en els detalls, i Guardiola, a tenir la pilota al camp del Barça per desordenar-lo i trobar espais i a defensar bé els córners més que en els detalls.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)