Opinió

Platini davant la corrupció de la FIFA

Serà capaç Platini de reformar la FIFA i sobretot de sanejar un organisme infectat fins a la podridura?

He llegit que Michel Platini aspira a la presidència de la FIFA i que, per tant, es presentarà a les eleccions al càrrec que se celebraran el febrer vinent. Fins aleshores el suís Sepp Blatter continuarà com a president en funcions després d'haver dimitit a conseqüència de la detenció a Zuric de nou alts dirigents de la FIFA acusats de corrupció per part d'autoritats judicials dels Estats Units: la investigació els imputa per blanqueig de diners i l'acceptació de suborns per concedir drets d'antena i comercials a marques esportives, de manera que també van ser detinguts cinc executius d'empreses. Reelegit quatre cops durant disset anys, Blatter ho va ser per últim cop a finals de maig passat durant un congrés a Zuric poc després que s'hi produïssin les detencions. Que l'home digués que estava disposat a actuar en contra de la corrupció de l'organisme futbolístic, insistint en el moment de la renúncia que ho faria fins abandonar el càrrec, sembla una mofa o una mostra de cinisme: no és pas que no hagi tingut temps de fer-ho; de fet, ha tingut temps de fer el contrari, malgrat que de moment no hi ha proves de la seva implicació directa en actes delictius, de manera que aquells que l'acusen de corrupció reconeixen la seva habilitat perquè sempre hi hagi algú entre ell i els suborns. En tot cas, si van reelegir-lo els membres de la FIFA, sense que l'organisme s'hagués depurat, no devia ser precisament perquè Blatter fes neteja, sinó perquè garantia que tot continués més o menys igual.

Platini, que fa deu anys presideix la UEFA, va demanar a Blatter que dimitís quan hi va haver les detencions a Zuric. Blatter va respondre que els Estats Units i la UEFA estaven confabulats en contra de la FIFA i que no era casual que haguessin donat suport a Ali Bin Hussein, únic rival del suís en les últimes eleccions. Platini, certament, va ser partidari del príncep jordà. Aleshores, aquell que va ser un futbolista excels, d'una finesa i a la vegada d'una eficàcia extremes, va apostar pel cavall perdedor. Ara, presentant-se ell mateix, s'entreveu com a guanyador. Suposant i esperant que aquesta sigui la seva intenció, serà capaç Platini de reformar la FIFA i sobretot de sanejar un organisme infectat fins a la podridura? Fins a quin punt és possible quan el capitalisme mundial activa màquines de fer diners com la FIFA? O com la UEFA. De moment, ha dit que limitaria la durada dels mandats considerant que ha sigut perniciós que, en quaranta anys, només hi hagi hagut dos presidents de la FIFA: abans de Blatter, el brasiler João Havelange, que ara té 99 anys, va ocupar el càrrec durant 24 anys. Una acció que donaria credibilitat a Platini seria aprofundir en la investigació del procés d'elecció de les seus de les pròximes edicions del mundial: la mafiosa Rússia sota l'absolutisme de Putin, el 2018, i l'esclavista Qatar, el 2022. No hi ha dubte que molts fiferos van cobrar pel seu vot.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)