Opinió

Llàgrimes de gegant

Un d'aquells moments que fan especial el rugbi: els guanyadors fan un passadís i aplaudeixen els perdedors

El marcador és ja definitiu, però els Pumas empenyen el mol com si els hi anés la vida. La pilota surt del camp, l'àrbitre Wayne Barnes fa sonar el seu xiulet i el somni argentí d'arribar per primer cop a una final de la copa del món de rugbi s'acaba. Des de la seva cabina a les tribunes, els seleccionador Daniel Hourcade no pot contenir les llàgrimes i comença a plorar. No és pas l'únic. Al camp, són uns quants els que deixen anar l'emoció continguda per un partit, una batalla èpica, en què tots dos equips, els Pumas –encara amb jugadors amateurs en les seves files– i els Wallabies ho han donat tot. El veterà Juan Martín Fernández Lobbe puja a coll els seus dos fills, ben petits, que miren preocupats com les llàgrimes corren galta avall del rostre del seu pare gegant. 75.000 persones observen l'escena amb la pell de gallina: els australians que celebren el pas a la final del seu equip, els argentins que encaixen la derrota amb l'orgull de qui sap que ha lluitat fins al final, els anglesos gaudint com cavallers que són –només ells són capaços d'inventar esports perquè sempre guanyin els altres–. Immediatament després, aquell moment que fa tan especial aquest esport. Els guanyadors fan un passadís i aplaudeixen i donen cops a l'esquena als Pumas, que el travessen per, a continuació, formar ells a banda i banda per aplaudir els Wallabies en el camí dels vestidors.

Fa uns anys, els Pumas van estar a punt d'incorporar-se al Sis Nacions. La proposta tenia sentit, perquè molts argentins militen en els millors equips de les lligues europees. Tanmateix, al final va prevaldre la coherència hemisfèrica i la selecció argentina es va integrar al Rugby Championship, l'equivalent del sud al Sis Nacions. En només quatre temporades, amb un pla de tecnificació ben travat, els Pumas han aconseguit situar-se entre els quatre millors equips del món, deixant enrere tots els equips europeus. La progressió del rugbi argentí segurament s'aprofundirà a partir de l'any que ve, quan una nova franquícia argentina s'incorpori al Super Rugby, la competició de clubs més important de l'hemisferi sud.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)