Opinió

Algunes tírries i els seus orígens

Més aviat lamento que els crits i els insults s'hagin convertit en un costum que uneix un grup

La setmana passada els comentava que un meu amic barcelonista em va explicar el que considera l'origen de la gran tírria que, més enllà de la rivalitat i a banda de la memòria dels fets que puguin tenir els seguidors espanyolistes, l'Espanyol té al Barça. Recordava que hi havia la possibilitat d'un descens de l'Espanyol entremig, però no havia retingut com havia anat exactament la cosa. El meu amic barcelonista m'ho ha tornat a explicar i és així que ara els ho puc transmetre d'una manera més concreta i precisa. En la temporada 1960/61, l'Espanyol va arribar a l'última jornada en una situació límit: es disputava la permanència amb I'Oviedo, que havia de jugar l'últim partit al camp del Barça, mentre que els blanc-i-blaus s'havien d'enfrontar amb l'Athletic de Bilbao a San Mamés. En el cas que l'Oviedo derrotés el Barça, l'Espanyol havia de vèncer a Bilbao per salvar-se. Si empataven tots dos, l'Espanyol també evitava el descens. El cas és que el Barça va sortir a jugar amb els suplents. A la mitja part, l'Espanyol perdia 2 a 0, mentre que l'Oviedo guanyava. Al final, l'Espanyol va remuntar el partit i, amb un 2-3, es va quedar a primera, si bé la temporada següent va baixar. Tot i salvar-se, es va empipar amb el Barça, ja que ho va viure com una traïció. El Barça argumentava que havia fet rotacions (un anacronisme perquè aquest terme no s'usava) perquè tenia pendent la final de la copa d'Europa contra el Benfica, aquella que es va perdre a Berna en un partit molt desgraciat. Però faltaven dies. Tants com perquè hagués de jugar una eliminatòria de copa contra el mateix Espanyol poc abans de la final europea. El Barça va demanar avançar el partit o ajornar-lo, però, com a venjança, l'Espanyol s'hi va negar. Considerant que, a més, el Barça va perdre a Berna i que sembla que el partit de copa va ser duríssim, potser aquest també és l'origen de la gran tírria que té a l'Espanyol i d'aquell manifest desig barcelonista que els periquitos baixin a segona, cosa que sempre pot passar.

He volgut recordar aquests fets perquè, entremig, també hi ha l'Athletic de Bilbao. Com és que l'Espanyol va remuntar en la segona part? Una circumstància que, per cert, és semblant a aquella que va fer que, guanyant 0-3 al camp del Betis, l'Sporting pugés la temporada passada a primera a costa del Girona. Els de l'Oviedo tenen tírria a l'Athletic? I, parlant de l'equip biscaí, se'm fa estranya la tírria que, novament demostrada en el partit d'anada dels quarts de final de la copa, els seus seguidors tenen a Iniesta, un dels futbolistes menys conflictius de la història. Sobretot perquè, a més, l'origen és l'entrada que Amorebieta li va fer en un partit disputat fa cinc anys i que va suposar l'expulsió del basc. Que Iniesta va fer teatre? L'entrada va ser duríssima. No sé si pensar en un consentiment de la violència dels mateixos jugadors. Més aviat lamento que els crits i els insults s'hagin convertit en un costum que uneix un grup.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)