Opinió

L'exemple de Javi Gracia

“Si jo fos president d'un club, invertiria
més diners en entrenadors de base”, sosté el tècnic del Màlaga

L'entrenador del Màlaga, Javi Gracia, ha vist com els focus mediàtics se centraven en ell, no directament per la magnífica feina que està fent al club andalús, sinó per una via indirecta: el bon rendiment del seu equip en els partits directes contra els tres grans de la lliga espanyola, als quals ha posat en problemes. El Barcelona ha guanyat els dos partits per la mínima (1-2 i 1-0), l'Atlético de Madrid va perdre a La Rosaleda (1-0) i té pendent el partit de la segona volta al Calderón i el Real Madrid no l'ha pogut guanyar ni al Bernabéu (0-0) ni diumenge a Màlaga (1-1). El mateix Diego Simeone va reconèixer, també diumenge, que l'entrenador que més problemes li ha causat aquesta temporada ha estat l'actual tècnic del Màlaga.

Fa poc més de tres mesos, Javi Gracia (Pamplona, 1970), va demostrar que no només pot aportar coses positives al futbol dirigint equips i fent apostes tàcticament interessants, sinó que té una visió que va més enllà del dia a dia d'un integrant del futbol professional. Que té clar quina és l'essència d'aquest esport que mou tantes coses al seu voltant. Durant la seva participació en una taula rodona a Mijas titulada La importància de l'entrenador en la educació del futbolista, va afirmar: “M'agrada que la feina de l'entrenador de base sigui respectada i valorada. A l'entrenador d'elit se li ha de donar importància, però el veritable valor està en l'entrenador de base, que no té recompensa social ni econòmica. És un formador de persones, si no fos per ell, no arribarien a primera divisió molts jugadors potencials. Si jo fos president d'un club, invertiria més diners en entrenadors de base.” En la mateixa xerrada, segons va recollir el diari Sur, el navarrès va explicar com ell va viure en pròpia persona, en el seu propi aprenentatge, la influència positiva d'un formador, en aquest cas d'Iñaki Saez (que posteriorment seria seleccionador espanyol en diverses categories formatives i també en l'absoluta), quan estava en les categories de base del Athletic Club. “Quan jo era jove, m'enfadava molt. Un dia Iñaki em va dir que jo li donés 5 pessetes cada cop que m'enfadés en un entrenament, i que ell me'n donaria 20 quan no m' enfadés. I hi va afegir: ‘Hi guanyaré diners, Javi'. Això em va quedar gravat.”

Tant de bo exjugadors i exentrenadors amb la implicació que ha exhibit Gracia en aquest tema demostressin que no han oblidat la importància de tenir al costat una persona que pugui formar en tots els nivells els joves jugadors. I que, en el cas que accedeixin a càrrecs, ja sigui als clubs o a la federació o a la lliga professional, demostressin, amb polítiques i actuacions concretes, que cal cuidar i valorar com es mereix la feina de totes les persones que cada dia busquen millorar la seva formació per poder transmetre de manera correcta i fructífera tots els seus coneixement, per fer progressar humanament i futbolísticament els jugadors que entrenen.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.