Barça

El futur món blaugrana

El Barça planeja començar el nou pavelló per a les seccions la temporada que ve i inaugurar-lo en el darrer curs de Sandro Rosell

El club podria ampliar l'estadi en 10.000 localitats

La centenària vida del Barça ha permès al club blaugrana gaudir d'unes instal·lacions que respiren història per tots costats. Nits memorables al Camp Nou, cistelles en l'últim segon i gols impossibles al Palau Blaugrana formen part de la història del Barça i ningú les podrà esborrar de la memòria dels culers. En l'última dècada, la modernització s'ha convertit en necessària en tots els àmbits del club, incloses les instal·lacions.

El club n'és conscient i, segons va assegurar Jordi Moix, responsable de l'àrea patrimonial del Futbol Club Barcelona, està treballant en aquest sentit. Els grans canvis es veuran a partir de la temporada 2015/16, coincidint amb el final del mandat de Sandro Rosell. Aquell any està previst inaugurar el nou Palau Blaugrana i començar la remodelació del Camp Nou. La prioritat és la construcció de la nova casa de les seccions professionals, ja que l'Eurolliga obliga a tenir pavellons amb un mínim de 10.000 espectadors per participar en la seva competició.

El nou Palau Blaugrana estarà dins l'Espai Barça, però canviarà la seva ubicació i s'aixecarà a l'illa del Miniestadi. El cost previst és d'uns 75 milions d'euros, tot i que el club es dóna fins a principis del 2012 per elaborar un pla de viabilitat. Per assolir-lo, el Barça no descarta posar-hi un nom comercial, tot i que, segons Moix, volen tenir en compte “la part emocional” del soci. A més, la intenció del club és no desviar recursos habituals per al seu finançament.

L'inici dels treballs de construcció està previst pel curs 2012/13 i, durant les obres, les seccions continuaran jugant a l'actual Palau, ja que el club va descartar que es desplacin al Palau Sant Jordi. Tot i que no superarà les 15.000 localitats, Moix no va concretar-ne la capacitat.

Fins als 110.000 seients


El final del mandat de Rosell podria centrar-se en l'ampliació i remodelació del Camp Nou i la creació de l'Espai Barça. Moix va explicar que la temporada 2015/16 es podria fer una ampliació de la capacitat de l'estadi. El club, però, no vol fer cap pas sense “una demanda ferma”, ja que els costos superarien els beneficis. Si es dugués a terme, el Barça podria fer fins a 10.000 seients nous, que s'ubicarien a la zona de tribuna, ampliant així la capacitat del Camp Nou a 110.000 espectadors. El què sí que és segura és la reforma de l'estadi, que se centrarà en la remodelació dels serveis per als socis, posant èmfasi en les zones de restauració. Per fer-ho, Jordi Moix va assegurar que és bàsic redissenyar els accessos a les graderies (escales i ascensors), que passaran a una zona més exterior o, fins i tot, a la façana. Moix va aclarir que en cap cas se seguirà el projecte Foster i que la reforma serà “més actual, però sense excessos”. El Barça, a més, veu “implantejable” l'opció de construir un estadi fora de Barcelona o traslladar-lo a una altra zona de la ciutat perquè “no hi ha cap zona alternativa”.

L'Espai Barça, el 2015


Quan acabi les obres del nou Palau Blaugrana, el club engegarà les obres de l'Espai Barça, on vol concentrar l'activitat social del club. El Barça, que ha suspès el projecte presentat per l'anterior junta i està en espera d'elaborar-ne un de nou, preveu “posar fi al diàleg autista” entre el barri i el club amb l'obertura de les illes del Miniestadi i la del Camp Nou. En aquesta zona, el Barça vol construir la seu social i les oficines del club, un hotel, pel qual Moix va assegurar que estan en contacte amb alguns operadors, un auditori, un gimnàs, un restaurant i la botiga oficial de Nike. Per a aquest espai, el club calcula que haurà de fer una inversió de 40 milions, que vol aconseguir amb recursos externs.

Pel que fa a la ciutat esportiva Joan Gamper, Moix va explicar que s'està acabant l'edifici que ocuparan els serveis mèdics i la secretaria tècnica. A més, el club va anunciar que ha recomprat un terreny adjunt a l'actual pavelló en què se'n construiran tres de nous, a més d'un magatzem. Moix també va recordar que el centre de formació Oriol Tort, que va entrar en funcionament el mes de juliol, va costar poc més de nou milions d'euros.

El Barça està ideant de mica en mica nous espais perquè els socis respirin i visquin la passió blaugrana amb la modernitat i la comoditat dels nous temps.

Can Rigal i Viladecans, futur incert

Marta Cabré

El Barça es planteja vendre o permutar els terrenys de Can Rigal, adquirits l'any 1997 sota el mandat de Josep Lluís Núñez, per culpa del poc rendiment que n'està traient. La junta de Sandro Rosell estima que els drets que té el Barça a Can Rigal, comprats abans que els de Sant Joan Despí, on finalment s'ha construït la ciutat esportiva del club, són d'uns 20.000 metres quadrats, després de la venda que es va fer fa sis anys d'uns 10.000 metres quadrats. El Barça vol aconseguir desfer-se d'aquestes parcel·les, ja sigui a través de la venda o la permuta immobiliària, ja que els costos d'urbanització s'acostarien als 20 milions d'euros. Tot i així, la directiva blaugrana vol assegurar-se que el balanç econòmic de l'operació sigui favorable als seus interessos abans d'actuar.

Pel què fa als terrenys situats a Viladecans, que sumen més de 500.000 metres quadrats, Moix va deixar entreveure que el Barça hi acabarà perdent diners, ja que és una zona molt sensible per qüestions mediambientals. Moix va recordar que la darrera inversió es va fer al 2008 i va ser de 18 milions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)