A empentes i rodolons
La FCEH, tot i les dificultats econòmiques, manté un ambiciós programa de curses internacionals
Espera resoldre els problemes de liquiditat aquest hivern
Sobreposant-se als greus problemes econòmics que l'afecten, la Federació Catalana d'Esports d'Hivern ha donat inici a la temporada oficial, que va ser presentada ahir coincidint amb l'obertura de les primeres estacions del Pirineu català. A diferència de l'any passat, en què les precipitacions no van arribar fins al gener, les últimes nevades permeten encarar la temporada de manera optimista. Bona falta que fa.
La d'esports d'hivern és l'única federació esportiva catalana que es troba en preconcurs de creditors, tot i que, segons va explicar el seu president, Òscar Cruz, finalment s'ha ajornat quatre mesos per comprovar si l'hivern és propici i entren diners. “Tancarem l'any en positiu, el que passa és que no hi ha tresoreria. Estem pendents de cobrar 210.000 euros del Consell Català de l'Esport i de negociar acords amb possibles patrocinadors”, explica Cruz. La federació catalana també compta amb els seus recursos propis. En aquest sentit, malgrat la greu crisi econòmica, el sector de la neu és com la pagesia, que depèn del temps. Si neva en abundància, el practicant respon i s'incrementa la venda de les assegurances Targeneu i Multirisc, com ja s'ha notat els últims dies.
Avançant-se al futur
L'activitat, doncs, no s'atura. La federació ha treballat intensament per redactar el pla estratègic dels esports d'hivern de Catalunya. Es tracta d'un document, fet conjuntament amb la precandidatura catalana als Jocs Olímpics del 2022, que té com a objectiu promoure els processos de tecnificació i d'alt rendiment per facilitar que els joves catalans tinguin accés al més alt nivell internacional. La falta d'esportistes catalans en la primera línia de l'elit fa necessari un treball específic per poder-ne tenir amb vista als Jocs del 2022, que Barcelona aspira a organitzar.
En aquest sentit, aquesta temporada mateix s'ha iniciat un canvi en els programes de tecnificació amb l'objectiu de fer un salt qualitatiu. En esquí alpí, el centre de treball estarà situat a la Val d'Aran, que disposa del segell de qualitat del Consell Superior d'Esports. Per primer cop, a més, es faran programes diferenciats entre nois i noies. La federació també promou un nou programa de pretecnificació per a menors de dotze anys. Els clubs seleccionaran els menors que s'hi poden acollir, que rebran el suport tècnic de la federació i veuran incrementats els dies d'esquí.
Curses internacionals
La federació i les estacions catalanes també han treballat en la confecció d'un calendari amb una àmplia presència de competicions internacionals. La Molina, per exemple, serà la seu, entre el 17 i el 27 de març, del mundial paralímpic, amb la presència de 500 esportistes de 30 països diferents. A l'estació cerdana també s'hi farà una prova de la copa del món de surf de neu, amb dos paral·lels el 16 de març, i la copa d'Europa d'esquí alpí, el 4 i 5 de març.
L'estació lleidatana d'Espot es consolida com la meca del telemarc a tot l'Estat i organitzarà el campionat del món d'aquesta especialitat entre el 12 i el 17 de març. Al pla de Beret, a l'Aran, tindrà lloc la 34a Marxa Beret d'esquí de fons, amb la participació de centenars d'esportistes.
Els esportistes catalans, a ple rendiment
En la presentació d'ahir hi van participar alguns dels esportistes catalans més destacats. En esquí alpí, hi havia Pol Carreras i Xavier Salarich. Tots dos formen part, juntament amb Pol Carreras, de l'equip B de la federació espanyola. Prioritzaran les copes d'Europa amb l'objectiu de classificar-se per als mundials de Schladming. En l'equip espanyol A hi ha els catalans Andrea Jardí, Ferran Terra i Paul de la Cuesta. Irene Manau i Ton Cònsul van ser els representants del patinatge sobre gel. Són campió i subcampió, respectivament, de la copa CEGVA 2012. El representant d'esquí de fons va ser l'igualadí Òscar Jorba, que combina els estudis de ciències ambientals amb l'entrenament a la Seu d'Urgell.
Ferran Terra no acaba el descens de Beaver Creek
Ferran Terra no va poder acabar el descens de Beaver Creek, puntuable per a la copa del món. L'esquiador de la Cerdanya, que la setmana passada va acabar 50è en el descens de Lake Louise (el seu millor resultat en copa del món), havia acabat 61è en la primera jornada d'entrenaments (1:45:68), però en la segona va millorar fins a la posició 43 (1:44:65). Aquesta era la setzena participació de Terra en una prova de la copa del món. La victòria va ser per a l'italià Christof Innerhofer, que va fer un temps d'1:41.69, seguit dels noruecs Aksel Lund Svindal (1:41.92) i Kjetil Jansrud (1:42.19). Svindal consolida el lideratge tant en la classificació de descens com en la general de la copa del món.
Avui es disputarà la prova de supergegant, en la qual està previst que competeixi l'esquiador basc, però format a Catalunya, Paul de la Cuesta.