Penyes barcelonistes
Penya Barcelonista Creu de Sant Jordi
Dos sentiments en un
Els socis de la Penya Barcelonista Creu de Sant Jordi viuen entre dos amors, que uneixen sempre que poden: la passió blaugrana i la dedicació pel país
L'agrupació viu els partits del Camp Nou en directe des de les graderies i acompanya l'equip en totes les finals; a més, col·labora amb l'ANC per lluitar per la independència
Molts barcelonistes viuen la seva passió pel Barça en un marc d'amistat. Així, amb el futbol, amb el blau i el grana pel mig, és com es forgen grans relacions. I així va néixer la Penya Barcelonista Creu de Sant Jordi, al barri de Gràcia de Barcelona. Un grup d'amics, entre els quals hi eren Josep Lluís Abad i Xavier Rams –actual president–, van decidir fundar una penya amb la qual se sentissin plenament representades les seves dues grans passions: el Barça i Catalunya. “Érem un grup d'amics a qui ens unia el mateix sentiment”, explica Abad, actual secretari de l'agrupació. Per entrar a formar part de la penya cal tenir un “perfil adequat”, segons explica Abad: “A la penya no hi pot entrar ningú que, per exemple, no sigui independentista, que no prengui partit pel país. Pot semblar excloent, però ho fem perquè ningú no desentoni amb la globalitat de la penya.” Aquests requisits són els que no han permès que la penya tingui un nombre de socis tan elevat com altres, però el secretari és clar: “No volem créixer per créixer, no volem que entri qualsevol. Preferim que els que entren siguin amics de qui tinguem referències.” Així, entre amics amb els mateixos sentiments, va creixent la PB Creu de Sant Jordi. El ritme, però, és lent. “Tenim un o dos socis nous cada any”, explica.
“Som una penya patriòtica”, afirma Abad. Aquest sentiment cap al país és el que va dur els socis fundadors a anomenar l'agrupació amb aquest nom: Penya Barcelonista Creu de Sant Jordi. “Ens agradava perquè és un dels símbols de l'escut del Barça i perquè és un dels símbols de Catalunya, i forma part també de l'escut de Barcelona”, explica el secretari Abad. El compromís de l'agrupació gracienca amb el país és total. “Col·laborem en activitats de l'ANC (Assemblea Nacional de Catalunya)”, explica el secretari, que assenyala la data de la fundació de la penya com una altra mostra de la seva catalanitat: “Vam néixer un 11 de setembre.”
A totes les finals
Catalunya és un dels eixos de la
PB Creu de Sant Jordi, però evidentment el Barça també els fa moure's. De fet, sempre viuen els partits des del Camp Nou i també viatgen a totes les finals. “També fem algun viatge de lliga i algun de Champions League a partir dels quarts de final, però on no fallem mai és a les finals”, explica el secretari de l'agrupació, Josep Lluís Abad. A part del futbol, però, la penya organitza presentacions de llibres relacionats amb el Barça i Catalunya, actes oberts a tots els públics. També celebra calçotades i dinars. En aquestes trobades només hi van els socis, i els serveix per trencar amb el dia a dia dels integrants de la penya, i per poder gaudir també de les dues grans passions que els uneixen. La intenció de la PB Creu de Sant Jordi és clara: no fallar mai ni al Barça ni a Catalunya.