Atletisme

Barcelona 2019, a examen

Atletisme. La comissió d'avaluació de la IAAF, encapçalada per Sebastian Coe, estudiarà entre avui i demà el projecte de la capital catalana. A final de mes també visitaran Eugene i Doha

La Comissió d'Avaluació de la Federació Internacional d'Atletisme (IAAF), encapçalada pel vicepresident, Sebastian Coe, visiten entre avui i demà Barcelona en el seu periple per escollir la ciutat organitzadora del mundial del 2019. Les altres candidatures són Eugene (Estats Units), que la comissió visitarà el 26 i 27 d'octubre, i Doha (Qatar), on aniran el 30 i 31 del mateix mes. El veredicte es coneixerà el 18 de novembre en el consell de la IAAF que se celebra a Mònaco.

El projecte de la capital catalana, que fa només quatre anys ja va organitzar l'europeu absolut, és molt similar al d'aquell campionat, amb l'Estadi Olímpic Lluís Companys com a gran escenari de la competició. De fet, la IAAF estaria en deute amb la ciutat després d'haver-la exclòs del mundial del 2013 –es va atorgar a Moscou– i d'haver organitzat tant el campionat júnior com la gala del centenari, el 2012. Aquests factors i el prestigi de la marca Barcelona com a organitzadora de grans esdeveniments esportius, com el darrer mundial de natació 2013, entre molts d'altres, són els millors avals de la candidatura. Per contra, hi hauria la posició massa laxa dels organismes esportius espanyols envers el dopatge, cosa que de ben segur ja va afectar la candidatura de Madrid en els Jocs Olímpics del 2020.

Pros i contres

En atractiu turístic, Barcelona surt molt més ben parada que les seves competidores, Doha i Eugene. La capital qatariana ha perdut pistonada després de les polèmiques, amb suborns a directius de la FIFA incloses, que han envoltat la seva elecció per al pròxim mundial de futbol del 2022. Les altes temperatures per acollir un esdeveniment esportiu a l'aire lliure són un altre inconvenient per a la candidatura de Doha. Amb tot, la ciutat qatariana ja compta amb una notable tradició atlètica i cada any és la primera cita puntuable per a la prestigiosa Lliga del Diamant. També forma part d'aquest circuit Eugene, una petita ciutat d'uns 150.000 habitants de l'estat d'Oregon, i que cada curs organitza el Prefontaine Classic. Aquesta competició es disputa a l'estadi universitari, amb capacitat per a 12.000 espectadors, i aquest any també s'hi ha organitzat el mundial júnior. La població nord-americana també és coneguda per ser la seu de la multinacional esportiva Nike, tot i que un dels patrocinadors principals de la IAAF és de la competència, Adidas.

Les seus

L'elecció de Barcelona tindria la seva lògica si es té en compte que en les últimes edicions el mundial s'haurà celebrat a Moscou (2013), Pequín (2015) i Londres (2017), totes tres ciutats olímpiques, com també és el cas de la capital catalana. Fins al 2017, els mundials s'hauran disputat onze vegades en ciutats europees, quatre en asiàtiques i un únic cop a Amèrica, el 2001 a Edmonton (Canadà).

Si Barcelona és l'escollida, les dates proposades per al campionat serien del 3 a l'11 d'agost del 2019. La cerimònia d'obertura es faria a l'avinguda Maria Cristina, emmarcada per la Font Màgica i el Palau Nacional. Com en l'europeu, els atletes disposarien de quatre àrees d'entrenaments: a Pau Negre-parc del Migdia, el Joan Serrahima, la Mar Bella i Can Dragó. El centre de premsa i IBC s'ubicaria al Palau Sant Jordi.

Reunions de feina i visita a l'Estadi Olímpic

La tinenta d'alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, donarà la benvinguda al comitè avaluador de la IAAF, encapçalat per Sebastian Coe, a primera hora del matí a l'hotel Juan Carlos I. Acompanyaran Coe dos membres més del consell de la IAAF, Abigail Hoffman i Katsuyuki Tanaka. Des de les 8.30h i fins a les 13h es portaran a terme les sessions de feina en què els amfitrions exposaran les característiques de diversos aspectes organitzatius: visió i concepte general, l'àrea de competició, l'acomodació, els transports, el congrés, el broadcasting, el centre de mitjans, el centre mèdic i antidopatge i les cerimònies i el protocol. A la tarda es visitarà l'estadi Lluís Companys, el Palau Sant Jordi i tota la zona de l'anella olímpica.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes

No sóc subscriptor

Tarifa digital d’El Punt Avui i L’Esportiu

Per
només
48

per un any

Ja sóc subscriptor

Per gaudir dels avantatges has d'activar la teva subscripció facilitant-nos el número de contracte i el NIF o DNI de la subscripció.

Activa la subscripció