Barça

JOAN PASCUAL I RAMON AUSIÓ

ARQUITECTES DE L'EQUIP NIKKEN SEKKEI + PASCUAL-AUSIÓ, VENCEDOR DEL CONCURS PER ERIGIR EL NOU CAMP NOU

“La màgia de l'estadi estava a dins”

Els dos arquitectes catalans destaquen com la proposta ha sabut compaginar dos aspectes bàsics. “Un era l'estadi en si i l'altre es relacionava amb l'entorn urbà i com es connectava amb la ciutat”

La gènesi és obrir l'estadi; veure que la secció
de Mitjans és
el més bonic, no la façana de fora
Tot i formar un equip català i japonès, hi ha hagut afinitat
a l'hora de treballar

Durant els últims mesos, l'estudi d'arquitectura encapçalat per Joan Pascual i Ramon Ausió ha treballat colze a colze amb els japonesos de Nikken Sekkei en el projecte del nou Camp Nou. Una tasca que finalment s'ha erigit en la vencedora del concurs per renovar en profunditat l'estadi. Els dos arquitectes catalans expliquen com va néixer i evolucionar el projecte i quines característiques té.

Com es va gestar l'acord amb Nikken-Sekkei?
Joan Pascual: El concurs plantejat pel Barça indicava que, d'una banda, calia un gran coneixement tècnic en la construcció d'estadis d'una mida considerable i, de l'altra, que hi estigués representada l'arquitectura de Barcelona i catalana. Per tant, fomentava la unió entre arquitectes locals coneixedors de la l'ambient arquitectònic, cultural i social del Barça amb empreses amb molta experiència i coneixement tècnic en aquest àmbit, bàsicament ubicades a l'estranger. Després d'uns primers contactes vam recordar que feia un any i mig el nostre despatx va anar al Japó per participar en unes conferències sobre habitatge públic. En aquesta estada a Tòquio, vam conèixer persones de Nikken Sikkei i vam pensar que amb la seva experiència els podria interessar fer el concurs. Els vam fer la proposta i ràpidament ens van dir que sí.
Ramon Ausió: Quan ens van seleccionar per al concurs, el primer comentari va ser que formàvem una parella una mica exòtica. Es combinava un despatx d'una mida més aviat petita amb una empresa gran i rellevant. Els va semblar molt bé aquesta combinació.
Ho han definit com un “matrimoni ben avingut”
J. P.: Nikken Sekkei té un equip de grans arquitectes i entre companys ha estat fàcil compartir visions sobre temes d'arquitectura. El diàleg era fluït, i per aquest motiu ens hem trobat molt còmodes amb ells.
R.A.: Tot i ser un equip català i japonès, hi ha hagut afinitat en la manera de treballar amb molta disciplina, constància, tossuderia... En això s'assemblen a nosaltres.
Un dels requeriments del concurs era ser respectuós amb l'obra de Francesc Mitjans del 1957. Això suposava una complexitat afegida?
J.P.: No. Era un projecte complex, però la base ja estava feta. No es tractava de començar de zero. Hi ha un estadi amb molta solvència arquitectònica i disposem de l'àmbit de l'Espai Barça [de 20 hectàrees]. Et trobes en un lloc fantàstic, força cèntric, extens i que comunica diversos barris. Hi havia la possibilitat de fer foc nou i pensar que estaves fent un estadi de nova planta, però no era la realitat. Hi havia un estadi d'unes 100.000 persones i es plantejava millorar-lo. Com quan vius en una casa que funciona molt bé, però arriba un moment que la vols ampliar. No és necessari enderrocar, sinó que l'amplies a partir de la pròpia casa. Després de donar-hi tombs, ens vam inclinar per seguir el camí que l'estadi estava fet i que calia millorar-lo i ampliar-lo.
Tothom comenta que la planta del Camp Nou, tot i ser del 1957, es manté molt vigent.
R.A.: Sí. La segona tribuna és una estructura que dóna una visió del camp excel·lent. La primera, la modificarem i li canviarem el pendent perquè tingui una visió millor del camp. Amb la tercera, el que farem és completar-la. Quant a l'estructura actual, és molt forta, molt característica i el que fa el nostre projecte és destacar-la i posar-la de relleu.
A banda respectar l'obra del 1957, també calia reflectir la influència de Barcelona i en general de Catalunya en el projecte arquitectònic. Ha tingut més pes Pascual-Ausió en aquest aspecte?
J.P.: Nosaltres hi vèiem dos projectes. Un era l'estadi en si i l'altre es relacionava amb l'entorn urbà i amb la manera com es connectava amb la ciutat. No crec que es pugui atribuir això a ningú, sinó a tot l'equip. L'estadi té un perímetre de gairebé 1 Km i una alçada d'entre 45 i 47 m. Tancat, en l'entramat urbà de Barcelona, podia quedar fora d'escala. Llavors ens vam plantejar per què havia d'estar tancat? Hi havia una altra sortida. És un estadi que no necessita estar tancat. No necessita suportar climes durs com l'Allianz Arena de Munic o el de Wembley, a Londres. Ens en vam adonar i també que el més rellevant arquitectònicament de l'estadi és la secció que donen les grades amb el contrapunt de la marquesina de tribuna. Això ho vam fer servir com a element motor per a l'exterior. I en fer-ho ens vam adonar que el nou Camp Nou és obert i lluminós. Tot i augmentar la capacitat en unes 5.000 persones sembla més lleuger, més vinculat a l'entorn. Crec que aquest és el camí més específic de l'estadi.
Precisament el fet característic que no tingui una façana era el punt més arriscat del projecte?
J.P.: No ho vam entendre com un risc. En els primers mesos de feina, ens vam plantejar un estadi més convencional, més tancat, però quan vam veure que sortia aquesta opció, no vam tenir cap por. Pensàvem que comparat amb altres estadis més tancats la nostra tria era més convenient.
R.A.: De fet l'edifici creix de volum amb l'ampliació, però el veus i es veu més lleuger i més integrat al barri. El canvi és per anar a millor.
Parlen de girar la secció de la marquesina. Ho poden explicar per a aquells menys entesos?
R.A.: Quan entres a l'estadi t'adones que hi ha un element que sobrevola per sobre dels espectadors, la marquesina. Nosaltres ens vam adonar que en contraposició amb els altres elements de la graderia, aquest [la marquesina] és un element màgic i que la màgia no està en la façana exterior, sinó a dins. Aleshores va ser quan vam dicidir que aquest element calia transportar-lo a l'exterior.
J.P.: Donàvem voltes i voltes a l'estadi, però l'obra inicial de Mitjans del 1957 era la d'un estadi urbà. Quan es baixava des de la Diagonal es veien els diversos nivells de les plataformes i es distribuïen cap a les grades. L'any 1982 es va fer la tercera graderia, i llavors l'estadi es va començar a protegir, tal com veiem al recinte actual. Recuperant tota la informació i la història del Barça, vam constatar que era un estadi obert. La gènesi del projecte és obrir l'estadi i veure que la secció de Mitjans és el més bonic, no la façana de fora. Un cop vam trobar això, ja no calia buscar més.
A l'hora de treballar en el projecte han servit experiències anteriors en altres estadis?
J.P.: Si observem el resultat del projecte i preguntes si s'assembla a l'Allianz Arena, al nou San Mamés... veiem que no s'assembla a cap. En aquest sentit, les experiències anteriors ens han servit en aspectes com l'accessibilitat, en qüestions visuals..., però pel que fa a aspectes arquitectònics més formals no s'assembla a cap.
R.A.: Nosaltres creiem que això el farà únic. El fet de partir d'un edifici ja existent, que el fa més arrelat al lloc i a la gent, i la manera com s'ha resolt el projecte el fa únic.
La necessitat de combinar la construcció amb el fet de mantenir l'activitat esportiva ha estat un aspecte complex?
R.A.: Evidentment hi afegeix un extra de complexitat, però la racionalitat del projecte permetrà la convivència. Cal preveure que en tres estius hi haurà activitat a l'estadi.
J.P.: S'havia plantejat la possibilitat d'ampliar l'estadi per seccions. O
sigui, deixar d'utilitzar una secció i anar treballant una per una, com si fossin grills. Però hauria estat un problema per a
la gent d'aquella secció afectada, perquè tothom vol anar a l'estadi. Utilitzant una anella perimetral exterior, no hi haurà necessitat.
Mentre treballaven amb el seu projecte, coneixia per on anaven la resta de projectes finalistes?
R.A.: No. Ha estat un procés de concurs exemplar. Encara és l'hora que
coneguem els altres
projectes.
J.P.: L'oficina tècnica del Barça encarregada de dirigir el concurs ha estat molt hermètica i curosa. No vam veure res, i a hores d'ara encara no hem pogut veure els altres
projectes del concurs,
i això que en tenim moltes ganes.
El dia de l'última presentació, però, es va filtrar el vencedor abans d'hora. Han tret l'entrellat de què va poder succeir?
J.P.: Crec que el que va passar és que les presentacions dels quatre equips finalistes es van anar endarrerint. Inicialment, cap a les set del la tarda s'havia de donar el resultat i algú que intuïa les opinions del sector i els rumors de les travesses
es va avançar.
Hi havia algun favorit entre els finalistes?
R.A.: No, perquè tots els equips tenien un nivell
altíssim i era molt difícil escollir. Qualsevol podria haver guanyat.
El Camp Nou de Mitjans supera els seixanta anys de vida. El Nou Camp Nou també neix amb una visió de llarg recorregut?
J.P.: Crec que sí, perquè se simplifica molt el funcionament, l'accessibilitat i altres prestacions destacades de l'estadi.
R.A.: A més, els materials que s'utilitzaran seran de fàcil manteniment, no es tracta de
materials que tinguin
una vida curta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes

No sóc subscriptor

Tarifa digital d’El Punt Avui i L’Esportiu

Per
només
48

per un any

Ja sóc subscriptor

Per gaudir dels avantatges has d'activar la teva subscripció facilitant-nos el número de contracte i el NIF o DNI de la subscripció.

Activa la subscripció