1a divisió

L'Europa més plural

França i Romania obren el foc de l'Eurocopa més nombrosa de la història amb el retorn de relíquies com Hongria i Àustria o l'estrena d'Islàndia, Albània i Gal·les

En plena transició, defensa novament el títol

La llum del futbol intenta obrir-se pas novament entre els carrers de París i d'un país que ha viscut a contracor el retorn d'una gran competició des del mundial del 1998, angoixada per l'ombra del terrorisme, sacsejada per l'etern debat del racisme, des del vestidor de la selecció fins a l'Elisi, i que, de tant en tant, es mira al mirall i intenta veure reflectida aquella magnífica generació de futbolistes que, aviat farà divuit anys, va convertir el futbol en un element conciliador.

Com aquell 12 de juliol del 1998 en què Zidane, Thuram, Blanc, Deschamps i companyia van quedar tatuats en la història, l'Stade de France es posa les seves millors gales per inaugurar l'Eurocopa més poblada de la història, amb 24 seleccions i amb una interessant confluència d'aromes de passat i de present, del futbol més clàssic i de globalització latent. Si França, amb un equip jove i il·lusionant, busca en els seus millors records, no viu diferent el seu rival aquest vespre, Romania, que ja voldria recuperar l'essència de fa dues dècades, quan Hagi, Popescu, Ilie i Petrescu alegraven les tardes de mundials i Eurocopes. O els hongaresos, que tornen a una gran cita després de trenta anys d'absències i ja sense restes dels màgics magiars que van enlluernar Europa durant els anys cinquanta.

No queda llegat, ni de Puskas ni de Kocsis, ni de Czsibor ni de Hidekuti, avui el gran al·licient del combinat hongarès és Gábor Király, un porter de 40 anys que conserva uns reflexos sorprenents rere un cos ja amateur. Banderes que evoquen dies millors, com la d'Àustria, dominadora del futbol durant els anys trenta amb el Wünderteam d'Hugo Meisl i de Matthias Sindelar i que ja feia dècades que havia perdut l'aurèola de país futbolístic. Des que es va fundar l'Eurocopa el 1960, de fet, havia estat incapaç de classificar-se per a una sola edició. Només va disputar la del 2008 i perquè era amfitriona. Ara, oxigenada amb fills d'immigrants, en un procés similar al que ha permès al futbol suís fer un salt de qualitat en els últims anys, el cor d'Europa intenta recuperar tradició i futbolistes amb arrels balcàniques com Junuzovic, Dragovic i Arnautovic o la sang africana de David Alaba, de mare filipina, lideren el canvi d'Àustria en una Eurocopa amb lloc per a tothom, també per a nous somiadors. Com Islàndia, el país menys poblat del torneig (només 300.000 habitants), on fins fa pocs anys era complicat entrenar-se per falta d'infraestructures i temperatures que a l'hivern viuen instal·lades sota zero. O Albània, esclava del règim d'Enver Hoxha fins al 1985 i posteriorment colpejada per la guerra dels Balcans. Els descendents dels refugiats tornen ara a casa des de països com Suïssa, Alemanya i Itàlia per honrar el país dels seus pares en la seva gran estrena.

Serà la primera també de Gareth Bale, que ha aconseguit el que cap dels seus predecessors. Ni el seu ídol, Ryan Giggs, ni d'altres com Mark Hughes i Ian Rush van jugar mai un gran torneig amb Gal·les. Ho farà l'extrem del Madrid en un europeu també amb marcat accent britànic, amb quatre de les cinc nacions de les illes classificades. Per sobre de totes una Anglaterra que du la selecció més jove des del 1958 i que aspira a treure el cap entre Espanya i Alemanya, dominadores del futbol mundial en la memòria recent.

Els plans de Del Bosque

Aviat es compliran quatre anys de la final de Kíev, l'última gran nit del cicle triomfant de la selecció espanyola, i Vicente del Bosque ja ha hagut d'agafar clarament les regnes d'un equip que aleshores funcionava de memòria dirigit per la batuta de Xavi Hernández. El mundial del Brasil va ser una clara frontissa entre el passat i el futur i l'adéu de futbolistes com el mateix Xavi, David Villa i Xabi Alonso obren una nova vida en la vigent campiona d'Europa, obligada a reformular el projecte, però intentant no ser estrident. Serà difícil. Des del pas pel Brasil, Del Bosque ha fet debutar 28 futbolistes i, malgrat l'esquelet del combinat estatal continua sustentat pel Barça, amb Piqué, Jordi Alba, Busquets i Iniesta com a peces inqüestionables, a Espanya li ha costat mantenir una continuïtat i una transició neta. Es va apostar sense èxit per Diego Costa, i a Aritz Aduriz li ha arribat tard, als 35, l'oportunitat. Només Nolito ha donat símptomes de poder donar un aire diferent a una roja que s'estrena en un grup complicat, amb Turquia i Croàcia com a grans contendents i que arriba moixa després de l'últim amistós contra Geòrgia. Tot i això, ningú la treu de les travesses. “Espanya continua sent favorita tot i l'últim mundial, mantenen un gran nivell”, sostenia fa uns dies el seleccionador alemany, Joachim Löw.

L'Alemanya post-Lahm

El menut totcampista del Bayern ha acabat sent el paradigma del canvi que ha experimentat el futbol en els últims anys, un procés encetat per Klinsmann i Löw en la selecció i accentuat per Pep Guardiola al capdavant del Bayern, on Lahm ha vist com canviava la seva dimensió futbolística, de ser un gran lateral a ser un futbolista capaç d'interpretar moltíssimes funcions al terreny de joc. “Guardiola és un
exemple de domini, de bon joc i de control dels espais”, reconeixia Löw, que quan va veure que el tècnic català reubicava Lahm com a migcampista no va dubtar a seguir els seus passos. Així, Alemanya es va proclamar campiona del món al sagrat Maracanã, culminant una revolució futbolística que segueix viva ara sense Lahm, que va deixar la selecció aquella nit a Rio de Janeiro. Igual que Mertesacker, que tot i no ser un futbolista amb tanta càrrega simbòlica, també havia format part del procés. Agonitza ja Schweinsteiger després d'un any gris a Anglaterra i Löw ha de seguir alimentant la maquinària de la maanschaft amb saba nova i enriquint l'equip tàcticament. Ho ha intentat en algun amistós recent amb una defensa de tres centrals, però el més probable és que mantingui la línia de quatre amb Jönas Héctor, jugador de l'Eintracht de Frankfurt, com a principal novetat al carril esquerre i pendent de veure com resol el tècnic l'enigma ofensiu, si es decanta per un davanter de referència com Mario Gómez (26 gols en 33 partits de lliga amb el Besiktas) o si prefereix un perfil més involucrat en el joc com Götze o Müller. “Això és indiferent, necessitarem els 23, no 11”, comentava un Löw que, com a campió del món, accepta el rol de favorit, però que arriba a França obsessionat amb la fiabilitat d'un equip que ha encaixat sis gols en els últims quatre amistosos.

ALEMANYA

Joachim Löw ha provat un 5-3-2 en algun amistós per seguir l'evolució del seu projecte

FRANÇA

Amb un equip jove però il·lusionant, intentarà repetir l'èxit del mundial del 98 com a local
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes

No sóc subscriptor

Tarifa digital d’El Punt Avui i L’Esportiu

Per
només
48

per un any

Ja sóc subscriptor

Per gaudir dels avantatges has d'activar la teva subscripció facilitant-nos el número de contracte i el NIF o DNI de la subscripció.

Activa la subscripció