Barça

El doblet com a redempció

En els pròxims cinc dies, el Barça es jugarà el primer títol de l’era Valverde en un partit a caixa o faixa contra el Sevilla, i l’opció de posar el llacet gairebé definitiu a la lliga si l’equip venç demà a Balaídos

Sumar el que significaria el vuitè doblet de lliga i copa de la història del club seria el millor perdó després del tràgic KO europeu

Ferdinand Daucik, Helenio Herrera, Louis van Gaal, Pep Guardiola i Luis Enrique. Tots ells saben què és guanyar el doblet de lliga i copa amb el Barça. Daucik i Luis Enrique, per partida doble. Ernesto Valverde truca a la porta ara com a nou aspirant. Seria el vuitè doblet de la història del Barça. Molt ha plogut des dels dos primers, a l’inici de la dècada dels cinquanta (51-52 i 52-53). Eren temps de vaques magres. La paraula doblet era aleshores sinònim de gesta utòpica. Ara, la bonança de títols de la història recent del Barça ha situat la gesta de guanyar la doble corona gairebé a l’altura de l’obligació. Coses de viure en la celebració constant. El culer tendre és víctima de la complaença. Però potser quan entres en el terreny de la comparació és quan un copsa amb justícia la dificultat de ser campió de lliga i copa en la mateixa temporada. El Real Madrid, per exemple, només ho ha fet quatre vegades en tota la seva història. L’Athletic, cinc.

El Barça mana en aquesta classificació. Aquest cop, a més, el doblet serviria també com a redempció. Encara no ha passat ni una setmana de la desfeta estrepitosa a l’Olímpic de Roma (3-0). L’eliminació europea encara cou. La victòria de dissabte contra el València (2-1) ha servit per llepar-se algunes ferides, però és la possibilitat d’aixecar el doblet el que realment suturarà la ferida. Van sonar massa aviat les campanes del triplet. Ara, només el Bayern de Munic de Jupp Heynckes és candidat al triplet. El Barça i la Juve, els altres dos únics candidats fins fa uns dies, han quedat fora de la cursa. A cap culer li importaria segurament que el conjunt alemany toqués la glòria de nou aquesta temporada i guanyés un triplet que ja va conquerir el 2013, també amb Heynckes. Això significaria que el Madrid no hauria arribat a Kíev. Però aquesta ja no és la guerra del Barça.

La guerra del Barça és ara exclusivament la lliga i la copa. I aquesta és una setmana clau. Setmana de doblet en majúscules. Dissabte, Valverde es juga el seu primer títol com a entrenador del Barça. O caixa o faixa. El de Viandar de la Vera ja sap què és guanyar una copa del Rei com a blaugrana la temporada, 1989/90. Ara és a les portes de repetir la gesta, però com a tècnic. El partit contra el Sevilla de Montella al Wanda Metropolitano és una final de les grosses. Eliminat també del somni europeu, precisament a mans del Bayern, al Sevilla només li queda també la carta de la copa. Reedició de la final del 2016 al Calderón. Tots els culers firmarien repetir aquell 2-0 en la pròrroga, amb gols de Jordi Alba i Neymar.

Abans, el Barça visitarà demà Balaídos. L’espera el Celta de Juan Carlos Unzué. La victòria d’ahir de l’Atlético de Madrid contra el Llevant (3-0) deixa la situació entre el Barça i els de Simeone igual que abans de la disputa d’aquesta última jornada, però amb la circumstància que queda un partit menys. El Barça continua amb onze punts de marge i ja sap que si l’Atlético no falla, haurà de guanyar almenys els tres pròxims partits. El primer, demà a Vigo. El resultat de la calculadora variaria en cas que l’Atlético sí que fallés, i el Barça podria ser campió molt abans.

La quadratura del cercle

Amb independència del dia D, la plantilla també té al cap un altre propòsit. Engresca la possibilitat de completar tota una lliga sense cap derrota. El títol honorífic de la imbatibilitat, també sedueix. Contra el València l’equip va encadenar 39 partits consecutius en la lliga sense conèixer la derrota. Ja queda del tot superat l’anterior rècord d’imbatibilitat d’aquella històrica Real de final dels anys setanta. La doble visita a Galícia (Celta i Deportivo de la Corunya), el clàssic contra el Madrid, els partits contra el Vila-real i la Real a casa i la visita al Ciutat de València contra el Llevant, els sis últims esculls cap a la glòria. Sis finals per tancar el cercle.

VALVERDE, EL SISÈ?

Daucik, Helenio Herrera, Van Gaal, Pep i Luis Enrique, els únics que han fet doblet al Barça

PENDENTS DEL RIVAL

És difícil, però el Barça podria fer ple de lliga i copa el cap de setmana si hi ha carambola

VOLTA AL CALENDARI

373
dies
sense que el Barça perdi en la lliga. L’última derrota, contra el Màlaga, el 8 d’abril del 2017 (2-0).

Els blaugrana podrien certificar l’excel·lent feina feta en la lliga aquest mateix cap de setmana, sense jugar

Proclamar-se campió de lliga sempre il·lusiona, i evidentment l’equip de Valverde ho vol fer tan aviat com sigui possible. El Barça ho podria ser el cap de setmana que ve, i això que no jugarà –el partit contra el Vila-real es jugarà el 9 de maig per la disputa de la final de copa–. L’Atlético, que va guanyar ahir el Llevant, té dos partits complicats aquesta setmana: visita la Real Sociedad, que ha aconseguit 7 dels últims 9 punts, i rep el Betis, que ha guanyat els últims cinc partits que ha jugat. Si els d’El Cholo Simeone, que no aconsegueixen dues victòries consecutives des de final del mes de febrer, no guanyessin cap dels dos partits que tenen aquesta setmana, farien campió l’equip d’Ernesto Valverde diumenge a la nit. El Barça té el goal average a favor amb els madrilenys, gràcies a l’1-1 al Wanda Metropolitano i l’1-0 del Camp Nou, i podrien sumar dos títols en només 24 hores de diferència. Abans, però, els blaugrana hauran de fer la feina a Vigo, on demà jugaran contra el Celta, un equip que ens els últims anys ha posat les coses molt difícils al Barça. I si aquesta setmana no pot ser, la lliga acabarà caient pel seu propi pes, i podia ser en el clàssic de principi de maig.

L’anhel de la ‘segona’ copa de Valverde i la 30a del Barça

Ernesto Valverde pot viure dissabte un dels millors dies en aquesta primera temporada com a tècnic del Barça, perquè pot guanyar el seu primer títol. Com a jugador ja va guanyar la copa del Rei l’any 90. Ara ho vol fer com a tècnic. Els blaugrana s’enfrontaran amb el Sevilla, un rival que no els ha posat les coses gens fàcils en els últims enfrontaments. El conjunt de Montella ja va crear moltes dificultats als blaugrana en el partit de fa poc menys d’un mes al Pizjuán, on els de Valverde van suar per empatar, i va avisar de com podien anar les coses en la final al Wanda. Aixecar la copa del Rei, que seria la número 30 de la història del club, seria una bona manera d’aixecar la moral de l’equip, encara tocada per l’eliminació en la Champions, i de redimir-se per l’ensopegada a Roma. Valverde, d’aquesta manera, podria emular Pep Guardiola, que va estrenar el seu palmarès com a entrenador guanyat la copa del Rei contra l’Athletic. Si guanya dissabte, el Barça encadenarà quatre títols de copa consecutius per primer cop en la història.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)