Barça

S’ha acabat el bròquil

Bartomeu i la seva junta directiva marxen del Barça després d’esgotar totes les opcions per evitar sotmetre’s al vot de censura

L’expresident tira amb bala contra el govern per no haver accedit a posposar el plebiscit

A Bartomeu i la seva junta directiva se li han acabat els recursos. La negativa de la Generalitat de Catalunya a posposar la moció de censura va ser l’última estocada per al màxim dirigent blaugrana, que ahir va anunciar la dimissió. Bartomeu marxa només 24 hores després de refermar-se públicament en el càrrec, com a últim tastet d’una gestió esportiva i econòmica erràtica que va començar amb el triplet i va acabar amb el 2-8, i que va començar batent rècords en ingressos i ha acabat demanant als jugadors una rebaixa de sou. El president del Barça ha volgut marxar abans que els socis el fessin fora, per no quedar en els llibres d’història com l’únic president a qui els socis en massa van censurar la seva gestió.

La resposta del govern de Catalunya, en una carta signada pels secretaris generals de Presidència, Salut, Interior i Esports, va ser el detonant de la dimissió. La Generalitat va instar el Barça a convocar la moció de censura dient que l’aplicació de l’estat d’alarma i la situació sanitària no era una excusa per no celebrar-la. Això va obligar Bartomeu a convocar la junta directiva en què va decidir la dimissió en bloc; el risc d’inhabilitació pesava massa i el club ja havia estirat la corda tot el havia pogut.

“Aquestes decisions em semblen contradictòries i irresponsables”, va dir Bartomeu en la compareixença en què va anunciar la seva dimissió: “En un moment en què el mateix govern està aplicant doloroses mesures als ciutadans [...] senzillament han decidit no respondre’ns.” Bartomeu, que va ser públicament molt dur contra el govern de la Generalitat, havia demanat cobertura jurídica per ajornar la celebració de la moció durant quinze dies per, així, segons el seu relat, poder organitzar amb millors garanties les 21 seus (dins i fora de Catalunya) on es celebraria la votació. “Nosaltres com a junta hem actuat amb responsabilitat; no podem convocar el vot de censura en les circumstàncies actuals. Cal preservar la salut de tothom, que ningú deixés de votar per por o per problemes de mobilitat”, va afegir.

La junta directiva, doncs, es va quedar sense recursos a l’hora de posposar la moció de censura, un fet que va quedar palès amb diversos intents previs: des de les queixes per les actituds del president de la mesa del vot de censura fins a la denúncia –que va resultar no ser denúncia– sobre la falsificació de firmes a la Guàrdia Civil, passant per declarar-se incompetent a l’hora d’organitzar una votació en plena pandèmia.

Comissió gestora

Bartomeu dimiteix abans del vot de censura i d’unes eleccions que ell mateix va convocar al mes de març. El club té davant seu grans reptes en un moment econòmic decisiu, ja que haurà de fer front a uns equilibris pressupostaris que passaran per la reducció dels sous a una part de la plantilla i els treballadors. Aquesta responsabilitat recaurà en una junta gestora, presidida per Carles Tusquets, que, d’altra banda, ha d’establir un calendari d’eleccions amb un topall de tres mesos. Bartomeu va recordar que no volia dimitir per no crear un buit de poder en un moment clau per al futur blaugrana amb grans problemes econòmics. Però ara aquestes raons han quedat en paper mullat. Bartomeu ja és història.

LES REACCIONS

En un moment en què el mateix govern està aplicant doloroses mesures als ciutadans [...] han decidit no respondre’ns
Nosaltres com a junta hem actuat amb responsabilitat; no podem convocar el vot de censura en les circumstàncies actuals
[La dimissió] és una decisió serena, meditada i acordada amb tots els companys de junta
Josep Maria Bartomeu
expresident del barça

Bartomeu deixa el Barça en una superlliga europea

La compareixença pública de Bartomeu va servir per criticar tots els sectors. L’expresident del Barça no només va carregar durament contra el govern, també ho va fer contra els mitjans de comunicació i contra els membres de la mesa del vot de censura que no eren del club. A més, va presumir dels títols i de les fites que s’han aconseguit sota el seu mandat i el de Sandro Rosell. L’absència d’autocrítica –cap comentari sobre el Barçagate o la condemna pel cas Neymar– va ser una constant en el seu discurs, tot i que va admetre que es va equivocar, esportivament, no renovant la plantilla un any abans, amb què va deixar caure també una crítica cap als jugadors.

Bartomeu també va explicar en la compareixença que el club, després d’acordar-ho en la junta directiva de dilluns, s’ha inscrit en una futura superlliga europea que ha de servir, segons el seu parer, per posar fi als problemes econòmics que té el club. Tebas no va trigar a respondre-li amb una piulada dient que es tracta d’una “competició fantasma”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)