Barça

RAMON MARIA CALDERÉ

EXJUGADOR DEL BARÇA (1984-88)

“L’arribada de Xavi era necessària i està preparat”

Les normes? Si en tinc jo a la Muntanyesa, com no n’ha de tenir Xavi en el Barça? Ha de ser així. Cal cert ordre
A aquest Barça li falten extrems, i encara més després de les paraules de Xavi de l’altre dia. El retorn d’Alves m’ha sorprès

Ramon Maria Calderé (16-01-1959, Vila-rodona) té doble ració de futbol demà dissabte. A les quatre de la tarda, partit de primera catalana al camp del Lloret, i a les nou de la nit, derbi al Camp Nou. L’actual entrenador de la Muntanyesa confia en la victòria dels de Nou Barris en aquesta vuitena jornada i aposta per un triomf blaugrana en l’estrena de Xavi Hernández. Ell n’avala el fitxatge.

Barça-Espanyol. Un resultat?
Victòria del Barça per 2-0. Els dos gols de Memphis.
Pronostica un debut de Xavi amb victòria, doncs.
L’Espanyol està fent una bona temporada, tots dos equips arriben al partit empatats a disset punts, i el Barça no tindrà un partit còmode. Però jugant al Camp Nou, amb el teu públic, s’ha d’exigir la victòria.
Aprova l’arribada de Xavi Hernández?
Xavi fa temps que hauria d’estar entrenant el Barça. Sempre he dit que és la persona idònia per a aquest lloc. Coneix la casa, té una idea clara de joc i la sabrà transmetre. Soc molt optimista, però també demano que se’l deixi treballar i se li doni temps. La paraula seria paciència.
A l’Al-Sadd ha tingut èxit, però la banqueta del Barça és un altre món...
Tinc confiança total en ell com a entrenador. Està preparat. Té les eines i els coneixements per fer-ho bé. No ho tindrà fàcil perquè arriba en un moment complicat en l’àmbit de club. Estem en un moment molt delicat econòmicament i en l’aspecte esportiu, però cal que siguem optimistes.
Arriba al Barça amb un manual farcit de normes pel que fa al codi intern del vestidor. Què li sembla?
Les normes? Si en tinc jo a la Muntanyesa, com no n’ha de tenir Xavi en el Barça? En tota la meva trajectòria com a entrenador he hagut d’imposar les meves normes dins d’un vestidor. Ha de ser així. El que em sorprèn és que això ara cridi l’atenció. I si fins ara hi havia massa flexibilitat en aquest sentit, cal posar ordre.
S’ha estat injust amb Ronald Koeman?
Crec que li van donar un marge prudencial, però la pressió externa era tan forta que era important prendre una decisió, i l’arribada de Xavi era necessària.
Al marge de Xavi, l’altre nom propi dels últims dies a can Barça ha estat el de Dani Alves. Com valora el seu retorn als 38 anys?
La veritat és que estic molt sorprès pel seu retorn, et soc sincer. Si en Xavi creu que li pot treure rendiment, doncs endavant, però certament sorprèn així d’entrada.
Hi haurà més moviments en el mercat d’hivern, sembla.
Crec que aquí tots ho tenim clar: a aquest Barça li falten extrems, i encara més després de les paraules de Xavi el dia de la seva presentació.
De l’actual plantilla del RCD Espanyol a qui fitxaria per a aquest Barça?
Resposta fàcil: Raúl de Tomás. També m’agrada molt el lateral esquerre, l’Adrià Pedrosa.
El convenç la feina que està fent Vicente Moreno?
Vicente Moreno és un grandíssim entrenador. El conec bé de l’època del Nàstic. És un tècnic amb moltes virtuts i se l’ha de felicitar per la gran feina que està fent. Va ascendir l’equip i ara a primera divisió veig un Espanyol amb personalitat.
Vostè va jugar dotze derbis de lliga. En recorda algun?
El primer derbi sempre és especial perquè són sensacions noves. Recordo que en el meu primer any al primer equip del Barça vaig debutar en la lliga al camp del Real Madrid en un clàssic que vam guanyar 0-3 i vaig marcar, i després contra l’Espanyol també vam guanyar 1-0 amb gol de Víctor Muñoz. Era l’any 1984. També recordo un derbi, l’any 1986, just abans de la final de Sevilla, on l’Espanyol ens va guanyar 5-3.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)