Barça

LLUÍS SALA

EX-PREPARADOR FÍSIC DE LA SELECCIÓ POLONESA

“Lewandowski té tres anys més d’alt nivell”

“És molt exigent amb ell mateix, amb els companys i inclús amb el cos tècnic”

“Controla molt la dieta i les hores de descans”

Té una gran capacitat de lideratge, sobretot amb els joves, a qui apadrina, corregeix i indica els millors moviments a fer

Lluís Sala va començar la seva carrera com a preparador físic en el sector de l’esquí alpí i l’any 2013 va fer el salt al futbol amb el Palamós. El 2021 va coincidir amb Robert Lewandowski a la selecció polonesa durant tot el procés de l’Eurocopa i el seu lligam amb l’entrenador portuguès Paulo Sousa el va dur fins a Rio de Janeiro, on ha viscut els darrers mesos entrenant el Flamengo.

Quin impacte li va causar Lewandowski?
La seva figura causa molta impressió i a mesura que el vas coneixent entens com ha arribat a aquest nivell i perquè s’hi manté. És un jugador molt professional, molt exigent amb si mateix, però també amb els companys i amb el cos tècnic perquè sap que això el pot beneficiar.
I com és en el tracte personal?
És proper, no és gens hermètic. Pots comentar-li qualsevol cosa perquè es mostra predisposat a escoltar qualsevol proposta. Tot i el seu estatus d’estrella del futbol mundial, és una persona molt normal.
Com es relaciona amb els seus companys d’equip i, sobretot, amb els nouvinguts?
És un molt bon líder. Em va sorprendre la capacitat de lideratge que tenia amb els joves de la selecció: els apadrinava, els corregia, els indicava quins moviments havien de fer... Al Barça és ell el nouvingut, però segur que en algun moment també mostrarà aquesta capacitat d’ensenyament i de fer el paper de guia.
Quins reptes suposava entrenar-lo?
Robert és un jugador que si ha d’esprintar 30 metres ho fa i si ha d’assajar transicions ofensives, també. És un professional que mai diu que no a cap tipus de treball. Si s’havia de fer alguna cosa més, la feia sense oposició i sense protestar, tot al contrari. De fet, si ell mateix veia que un exercici no li havia donat l’estimul físic que ell esperava o necessitava, demanava més entrenament.
Què és el més complicat de mantenir en forma un jugador com ell?
Quan estàs en una dinàmica de selecció, fas més sessions de recuperació i entrenaments suaus. No es poden fer entrenaments durs amb molta càrrega perquè els jugadors ja tenen un esquema de preparació i desgast físic amb els seus clubs, així que tant amb ell com amb la resta de l’equip fèiem molt treball tècnic i tàctic per arribar frescos al partit.
Més enllà de les sessions d’entrenament, Lewandowski segueix algun pla físic específic?
Abans d’arribar a les concentracions, els preparadors físics rebem informes detallats de cada jugador i en el cas de Lewandowski, no era un pla fora del que és comú. Això sí, ell per la seva banda es cuida molt i controla el que s’entrena, el que menja, el que dorm...
Quants anys més creu que pot rendir al màxim nivell?
Coneixent la seva dedicació al detall, diria que pot continuar al màxim nivell almenys tres anys més i ho allargarà al màxim que pugui per voluntat i capacitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)