Barça

Assignatura a millorar

La falta d’efectivitat ha passat factura al Barça en els dos últims duels

L’equip ha marcat tretze gols menys en la lliga, en el mateix nombre de partits –14–, després del mundial

El 8 de novembre passat, el Barça va visitar Pamplona per disputar l’últim partit de lliga abans de l’aturada per la disputa del mundial de Qatar. Aquell dia, els blaugrana van refer-se d’un gol en contra i de l’expulsió de Lewandowski per acabar remuntant gràcies als gols de Pedri i Raphina (1-2). Amb aquell resultat, el conjunt de Xavi Hernández posava pausa a la competició estatal com a primer classificat amb 37 punts –dos més que el Real Madrid–, 33 gols a favor i tan sols 5 en contra. Tot plegat, després de 14 jornades. La lliga va tornar per Cap d’Any. Des de llavors, el Barça ha disputat exactament el mateix nombre de partits i ara té el títol a tocar gràcies als 13 punts de marge respecte a l’equip d’Ancelotti. Els blaugrana tenen 72 punts, han marcat 53 gols i n’han rebut 9. L’equip ha mantingut la consistència defensiva, però ha fet un pas enrere en els seus registres golejadors, havent-ne anotat 13 menys que en el primer tram de curs. Vint gols que han estat repartits entre onze futbolistes: Raphinha i Lewandowski –4–, Pedri –3–, Sergi Roberto –2– i Dembélé, Ferran, Ansu, Gavi, Kessie, Jordi Alba i Marcos Alonso –1–.

“Ens està costant tenir efectivitat i estar encertats, però ho hem intentat de totes les maneres. El més normal és que alguna acabi en gol, però el futbol té això. Hem de generar més coses, ser autocrítics i millorar. Si faig un resum, la falta d’efectivitat i d’encert final ens ha passat factura”, va reconèixer Xavi després del 0-0 de dilluns passat contra el Girona a l’Spotify Camp Nou. Era el segon cop que es produïa aquest resultat al temple blaugrana després de l’empat en la jornada inicial contra el Rayo. El Barça ha marcat en gairebé tots els partits que ha jugat aquest curs. Només a Almeria, a Europa contra el Bayern –a casa i a fora– i davant Inter –a fora– i contra el Madrid en la copa s’havia quedat sense perforar la porteria rival. Amb el 0-0 de dilluns, els de Xavi han encadenat dos partits seguits sense anotar, fet que no passava des de la temporada passada.

Absències i rols

Les baixes de Pedri i Dembélé són dos dels arguments que serveixen per entendre aquesta baixada d’efectivitat del conjunt blaugrana. Lesionats des de fa setmanes, tots dos estaven aportant gol a l’equip. El canari havia firmat tres dianes que havien significat nou punts contra Getafe, Girona i Vila-real. A més, Pedri és una peça clau en el joc posicional i de combinació que vol practicar Xavi i el Barça se n’ha ressentit en aquest sentit, també amb la baixa de De Jong. En el cas de Dembélé, el francès té un perfil únic, amb una capacitat de desbordament altíssima que permet guanyar moltes situacions des de la banda. Per acabar-ho de rematar, l’extrem va lesionar-se en un dels seus millors moments. El futbolista que ha assumit el seu rol, amb una altra manera de jugar, ha estat Raphinha. El brasiler ha respost bé i ha aprofitat l’oportunitat per davant de Ferran i Ansu, i s’ha convertit en titular indiscutible tant quan el Barça ha jugat amb tres migcampistes com amb quatre. De fet, Raphinha és el jugador que ha participat en més gols després del mundial: en un total de 12 entre totes les competicions. En canvi, si hi ha algú que ha concentrat tots els focus per la manca de gol, aquest ha estat Lewandowski. El polonès va marxar a l’aturada havent anotat 13 dianes en la lliga. Des del retorn, marcat per la sanció de tres partits i diverses molèsties físiques, només ha vist porteria en quatre ocasions –Betis, Cadis i Elx (2)–. Això sí, també va marcar un gol en l’Europa League, dos en la copa i dos més en la supercopa. Tot i això, és evident que el 9 del Barça no passa pel seu millor moment de cara a gol i en alguns partits se l’ha vist frustrat.

Camp pendent

El Barça té l’oportunitat de recuperar sensacions aquest diumenge al camp del Getafe. El conjunt madrileny s’està jugant la permanència, però el Coliseum Alfonso Pérez s’ha convertit en una visita incòmoda en les dues últimes temporades. I és que els blaugrana no hi guanyen ni hi marquen des del 29 de setembre del 2019, quan van imposar-se per 0-2 gràcies als gols de Luis Suárez i Júnior Firpo. La temporada 20/21, l’equip dirigit per Ronald Koeman hi va perdre per 1-0. L’any passat, amb la lliga pràcticament acabada, Getafe i Barça van empatar a zero en un duel soporífer i sense ocasions. De fet, és un dels tres estadis de primera que Xavi ha visitat i no ha pogut guanyar, a banda dels camps de l’Almeria i l’Espanyol. El terrassenc encara ha de debutar a casa del Rayo, del Celta i del Valladolid.

PÓLVORA MULLADA

Xavi Hernández va reconèixer que a l’equip li està costant estar encertat al davant

BAIXES

L’absència de Pedri i Dembélé no ha ajudat l’ecosistema ofensiu blaugrana

ACTIU

Raphinha és el jugador que ha participat en més gols des de la represa

A ZERO

És el primer cop del curs en què el Barça encadena dos partits sense marcar cap gol

LES DADES

1,43
gols
per partit en la lliga. És la mitjana després del mundial. La mitjana abans de l’aturada era de 2,36.
4
vegades.
Són les que ha vist porteria Lewandowski després del mundial en la lliga. Abans va fer 13 gols.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)