Barça

Roque, una necessitat

L’absència de Lewandowski constata que al Barça li cal un davanter centre per suplir-lo i això converteix l’opció d’inscriure el brasiler al gener en prioritària

Si el cos tècnic ho demana, el club farà un esforç econòmic

El trencaclosques econòmic del Barça per dur a terme fitxatges, renovacions i inscripcions necessita poder encaixar la peça de Vitor Roque com més aviat millor. Lewandowski és molt Lewandowski. Malgrat haver passat per ratxes més o menys bones de cara a gol i que té 35 anys, el punta referència del conjunt blaugrana té una rellevància ofensiva digna de la seva figura. Un davanter que ho ha guanyat tot i que ja ha demostrat de sobres quines qualitats té. Amb el gol a la sang. Però quan tens un futbolista amb aquesta transcendència, les seves absències es noten més. Costa trobar algú dins la plantilla que pugui estar a la seva altura, sobretot quan no disposes de cap davanter centre pur entre la llista d’alternatives a escollir. I és un problema recurrent a can Barça. Ja en l’etapa de Luis Suárez, tampoc hi havia un 9 suplent. O amb Eto’o. Però hi havia Messi, que s’encarregava de fer tots els gols que els altres no podien fer. En el cas de Lewandowski, això ja va passar l’any passat.

Quan el polonès va estar fora per la sanció de tres partits o se li va donar descans, Xavi va optar per Ansu Fati o Ferran Torres per ocupar el seu lloc. Jugadors més habituats a arrencar des de la banda i no pas a ser el 9 de l’equip. També Memphis, fins que va marxar en el mercat d’hivern. El neerlandès ja havia jugat abans en aquesta posició, però el seu perfil i el de Lewandowski eren completament oposats. Les dades parlen per si soles. El polonès només va perdre’s quatre partits de lliga: tres per sanció i un per lesió. Resultat? Quatre victòries per 1-0, amb gols de Pedri, que és migcampista, en dos d’aquests, i de Dembélé i Raphina, que eren extrems, en els altres dos. Dit d’una altra manera, el jugador que va actuar de davanter centre no va poder marcar. Sí que ho va fer Ferran Torres –per partida doble– en l’únic enfrontament de la Champions que Lewandowski no va jugar –al camp del Viktoria Pilsen–, que va acabar amb triomf per 2-4. Finalment, en la copa, Lewandowski no va jugar ni al camp de l’Intercity ni al Bernabéu en l’anada de les semifinals. Van jugar Memphis i Ferran i cap dels dos va marcar.

Amb la recent lesió del pitxitxi de la passada lliga, Xavi s’ha tornat a trobar amb el mateix maldecap. Fins ara, en l’hora restant a Porto i en la visita a Granada, Ferran ha estat l’escollit, un cop més. No té ningú més. João Félix també és un extrem, com Lamine Yamal o Raphinha, recuperant-se de la seva lesió. També per això el tècnic terrassenc va haver de completar la llista de convocats amb un jugador del filial cedit pel Girona, Pau Víctor, i un altre del juvenil, Marc Guiu. Jugadors joves, sense experiència en aquests escenaris i que no es presenten com el recurs idoni per suplir un davanter com Lewandowski. Però calia endur-se alternatives en atac i Xavi només podia recórrer al planter.

Objectiu: el gener

Tot plegat fa ressonar el nom de Vitor Roque. Una aposta del club. Un davanter també molt jove, però explosiu, golejador, ràpid, associatiu, que va despertar l’interès de grans d’Europa i que ja sap què és debutar amb la selecció absoluta del Brasil. El Barça va fer els deures tancant la seva incorporació aquest estiu, amb previsió per inscriure’l de cara a la pròxima temporada. Però l’opció de tenir-lo disponible a l’hivern sempre ha estat la prioritària i ha estat present. El problema, però, és el de sempre. “El tema d’entrada de jugadors és un tema tècnic. En dos anys no hem fallat i, per tant, ja farem el que hàgim de fer per complaure l’equip tècnic. No sé si vindrà al gener. Si l’equip tècnic ens diu que s’hi ha d’incorporar farem els esforços com sempre hem fet. El que és clar és que, perquè entri, ha de donar el fair play i perquè doni el fair play només pots o alliberar massa salarial o una transacció de jugadors. Tal com estem avui, no estem amb la normativa 1:1”, va indicar Eduard Romeu, vicepresident econòmic de l’entitat blaugrana, en una entrevista en aquest diari. Si el cos tècnic ho demana, el club s’esforçarà. I així ho vol i ho espera Xavi, que ja ha dit en més d’una roda de premsa que la idea és que vingui a principis d’any.

Per tant, un cop més, serà l’economia la que dicti sentència. Vitor Roque s’està recuperant ara mateix d’una lesió, però abans que acabi l’any ja estarà recuperat. El seu representant, André Cury, va explicar al Tu diràs de RAC1 que “en quatre setmanes com a màxim” podria estar llest, si bé no es volen assumir riscos, sobretot tenint en compte que el seu futur pot estar a Barcelona a partir del gener. Sobre la seva incorporació en el Barça, també va ser clar: “La idea del jugador i del club és que vingui al gener, està tot pactat amb el Paranaense”, va assegurar. El club blaugrana encara està pendent d’ingressar 40 milions de l’última “palanca” activada a l’agost amb Libero i això permetrà portar a terme algunes operacions, però també hi ha la necessitat d’alliberar massa salarial. Vendre un jugador no és una opció sobre la taula, però sí renovar algun jugador amb diferiment, com és el cas de Frenkie de Jong, a qui el club vol allargar el contracte que el vincula amb el Barça fins al 2026.

En definitiva, al club se li gira feina per satisfer els desitjos de l’entrenador. De temps, n’hi ha. De capacitat de reacció i d’actuar, també. S’ha demostrat amb molts malabars que s’han fet en altres moments per aconseguir inscriure els jugadors. Al gener s’obtindrà la resposta. De moment, qui tindrà feina és Xavi Hernández per trobar la manera de substituir Lewandowski quan no pugui jugar o necessiti descansar, i també els jugadors, que hauran de fer un pas endavant i assumir aquest rol quan sigui necessari. El llistó està ben amunt.

PLA OFICIAL

Vitor Roque s’ha d’incorporar, en principi, la temporada 2024/2025

ESCENARIS

El vicepresident econòmic, Eduard Romeu, no va descartar la seva arribada al gener

L’ALTERNATIVA

Ferran, habituat a fer d’extrem, va actuar de davanter centre a Porto i a Granada

BAIXES I PLANTILLA

Xavi va haver de reforçar-se amb jugadors del filial i el juvenil per completar la llista
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)