La feina, a última hora

El Barça suma sis victòries en la lliga, i cinc han arribat amb gols en els darrers instants del partit

Els blaugrana, invictes, acumulen tres empats, dos dels quals aconseguits també de forma postrema

El Barça passa l’aturada de seleccions instal·lat en la tercera posició en la lliga, darrere del líder, el Real Madrid, que té a tres punts, i del Girona, el segon, que té a un. No obstant, el conjunt culer és l’únic de la competició que està invicte, amb sis victòries i tres empats en les nou jornades disputades fins ara. Tot i això, l’equip blaugrana ha jugat amb foc gairebé sempre, ja que la majoria dels punts que ha assolit ho ha fet resolent els enfrontaments en el tram final. Tret del partit contra el Betis, en què va oferir la millor versió des que va començar la temporada i va golejar (5-0), la resta de matxs han entrat ben oberts a l’últim quart d’hora.

Ras i curt: de les sis victòries que suma, cinc han arribat amb gols a partir del minut 70. I no només això, tres les ha aconseguit a partir del minut 82, alguna de manera agònica. Com la del feu de l’Osasuna (1-2), amb gol de Lewandowski de penal en el minut 86, o la del Celta (3-2) a Montjuïc, amb remuntada en 9 minuts en un duel que perdia 0-2 en el minut 81. Tampoc els empats s’escapen d’aquesta rauxa final, ja que dels tres que acumula, dos han estat aconseguits també de forma postrema. L’exemple més destacat és el de l’últim partit a Granada (2-2), amb gol de Sergi Roberto en el minut 85.

Tot plegat palesa com al conjunt dirigit per Xavi Hernández li està costant dominar i ser superior en els partits. La lectura positiva per al tècnic és que veu com de competitiu és l’equip, que mostra esperit fins al final, i, també, que els jugadors que estan entrant de refresc amb els matxs iniciats estan tenint impacte i que els canvis tenen efecte. “Tots els que entren, sumen i ens han ajudat”, s’ha avesat a dir el preparador. En aquest sentit, n’hi ha dos que han destacat com a revulsius. Un és Ferran Torres, que ja ha fet tres dianes i que sempre que ha entrat com a suplent (en quatre ocasions) l’equip culer ha acabat guanyant el partit. Un altre és Fermín López, que ha dut a terme grans actuacions sortint des de la banqueta, com contra el Mallorca (2-2), en què va aconseguir el gol de l’empat, o contra el Sevilla (1-1). El migcampista ha disputat quatre enfrontaments (un com a titular).

Real Madrid i Girona

Els equips que té per dalt també han assolit triomfs postrems, però no tants com els blaugrana. El Real Madrid, que és expert en la qüestió, ha aconseguit dues victòries, de les vuit que té, amb gols a partir del minut 80. El Girona, que en té set, només una.

LES DADES

3
victòries
de les sis que té el Barça les ha aconseguit amb gols a partir del minut 82.
8
partits
del Barça, dels nou jugats, han arribat oberts –empatats o amb un gol de diferència– al minut 90.
52%
dels punts
que suma el Barça s’han aconseguit amb gols a partir del minut 75 (11 punts de 21).

J1. Getafe-Barça (0-0); penal no xiulat al final

En el primer partit, a Getafe, el Barça es va encallar (0-0). L’equip blaugrana, que no va estar inspirat, en un matx en què el Getafe va travar amb continuïtat i que va estar marcat per la permissivitat arbitral de Soto Grado. El col·legiat no va tenir el seu dia, i per acabar-ho d’adobar, en una de les últimes jugades del partit es va empassar un clar penal sobre Ronald Araujo i va assenyalar unes mans inexistents de Gavi en l’acció prèvia a la infracció. El penal hauria donat una bona oportunitat al conjunt culer de guanyar en l’últim sospir.

J3. Vila-real-Barça (3-4); remuntada final

Una bogeria de partit el que va disputar el Barça al feu del Vila-real, on va acabar imposant-se (3-4) en la segona meitat. El conjunt blaugrana va encarrilar l’enfrontament en els primers minuts, amb gols de Gavi (12’) i Frenkie de Jong (15’), però el Vila-real va ser molt superior i va aconseguir capgirar el resultat amb dianes de Foyth (26’), Sorloth (40’) i Baena (50’). Un altre dia el Barça tenia l’aigua al coll en els últims instants, però va emergir Ferran Torres (68’) des de la banqueta i va empatar i, tot seguit, Lewandowski (71’) va culminar la remuntada.

J4. Osasuna-Barça (1-2); Lewy, de penal, en el 86’

Una victòria agònica (1-2) al feu de l’Osasuna. El conjunt blaugrana tampoc va fer una bona actuació a El Sadar, tot i començar guanyant amb una diana de Kounde (45+1’) just abans del descans. En la segona meitat, l’equip culer va ser superat i el gol dels locals va acabar caient mitjançant Chimy Ávila (76’). De nou, final de partit ben obert per al Barça, que se’n va tornar a sortir a última hora. Quan el duel s’encaminava al final, Lewandowski va ser objecte de penal, que ell mateix va encarregar-se de transformar (86’) per donar el triomf.

J7. Mallorca-Barça(2-2); Fermín empata en el 75’

Al Barça, a Mallorca, no li va servir la rauxa final i va acabar empatant (2-2). Es va veure per sota en el marcador dues vegades, amb dos gols encaixats per errades pròpies en la primera meitat; Muriqi (8’) va avançar els vermells, Raphinha (41’) va empatar, però després Abdon Prats (45’) va tornar a posar els mallorquins guanyant. L’equip de Xavi va reaccionar, una altra vegada, en el tram final, esperonat amb l’entrada de Lamine Yamal i Fermín, l’autor (75’) de la diana de l’empat definitiu.

J8. Barça-Sevilla (1-0); regal de Ramos en el 76’

Tampoc va ser un gran partit el que va fer el Barça contra el Sevilla, però va tornar a guanyar (1-0). Sí que és cert que en la primera part hauria pogut marcar, amb un xut a travesser de João Félix i un de Fermín, que ja havia marcat a Mallorca i va fer un altre pas endavant: va ser un dels millors de l’enfrontament. Malgrat tot, en la recta final, l’electrònic marcava 0-0, fins que una centrada de Ferran la va prolongar Lamine amb el cap i Sergio Ramos (76’) va introduir la pilota a la seva pròpia porteria i va donar la victòria als culers.

Un oasi a Europa. Barça-Anvers (5-0); Porto-Barça (0-1);

En la Champions League el Barça porta dues victòries en dues jornades, i cap s’ha originat en el tram final. Contra l’Anvers, a Montjuïc, l’equip culer va protagonitzar una golejada (5-0) i va ser molt millor que el belga, en un duel que al descans ja guanyava per 3-0. A Porto també va guanyar (0-1), encara que sí que va haver de patir de valent, en un partit en què va ser superat. El gol culer, però, va arribar just abans del descans, no al final, obra de Ferran Torres (5+1’).

J5. Barça-Betis (5-0); golejada excepcional

Contra el Betis va ser la primera victòria (5-0) en aquesta campanya del Barça que no s’ha produït a última hora, i de moment, en la lliga, l’única. Els blaugrana van oferir una versió convincent des del principi, i van encarrilar l’enfrontament en la primera part, amb dianes de João Félix (25’) i Lewandowski (32’). En la segona ja van jugar a plaer, i Ferran Torres (62’), Raphinha (66’) i Cancelo (81’) van completar la golejada del que ha estat, fins ara, sense cap mena de dubte, el millor partit de la temporada.

J6. Barça-Celta (3-2); remuntada ‘in extremis’

Un altre dia a últimíssima hora. De fet, més que cap altre dia, ja que en el minut 81 l’equip culer perdia 0-2 a Montjuïc i va acabar guanyant (3-2) el Celta amb una remuntada ‘in extremis’. Els blaugrana van veure’s per sota amb les dianes de Larsen (19’) i Douvikas (76’) i no van ser capaços de respondre en cap moment al conjunt gallec, que va ser molt superior fins que va encaixar el primer en el que van ser 9 minuts de bogeria; Lewandowski (81’ i 85’) va empatar i Cancelo (89’) va culminar la remuntada.

J9. Granada-Barça (2-2); Roberto empata en el 85’

Un inici calamitós va hipotecar el Barça a Granada (2-2), encara que a punt van estar els culers d’aconseguir el triomf en l’última jugada. Bryan Zargoza (1’ i 29’) va posar el matx 2-0 i Lamine Yamal (45’) va escurçar la distància abans del descans. En els últims minuts, els blaugrana van collar, van aconseguir l’empat via Sergi Roberto (85’) i, ja en el temps afegit, João Félix va marcar el que hauria estat el 2-3. El VAR, però, no va validar la diana, ja que va assenyalar un fora de joc posicional –molt qüestionable– de Ferran.

J2. Barça-Cadis (2-0); Pedri fa el primer en el 82’

L’estrena a Montjuïc va ser amb bon peu. El Barça va guanyar (2-0) el Cadis, tot i que no sense problemes. I és que als blaugrana els va costar generar volum ofensiu contra un rival ven endreçat com és el groc, i a punt van estar de tornar a ensopegar. Arribats als últims minuts de partit, el resultat era el mateix del principi, empat a zero. Tot va canviar al final, quan Pedri (82’) va culminar una bona assistència de Gündogan per obrir la llauna. Ferran Torres (94’), que havia entrat en el minut 85, va sentenciar a passada de Lewandowski.