Barça

Supercopa

Aràbia Saudita

Polèmica recurrent

El país s’ha endut estrelles futbolístiques, però continua tenint moltes mancances

La suspensió de la supercopa turca és el darrer capítol

El futbol forma part de l’estratègia del país per tal de blanquejar la seva imatge cap a l’exterior

El poder del diner. Milions per atraure els altres. Per intentar netejar la imatge. L’Aràbia Saudita és un dels països amb menys llibertat d’expressió, que ataca els drets de les dones i que castiga l’homosexualitat. Però ofereix contractes multimilionaris i els jugadors de futbol i les institucions no s’hi neguen. Tots ells miren cap a una altra banda, recullen els feixos de bitllets i venen un discurs erroni del país, afegint-se a l’estratègia de blanquejament imperant. La federació espanyola és una de les víctimes. Des de fa quatre anys –exceptuant el 2021, per la pandèmia–, s’hi celebra la supercopa d’Espanya. També s’hi disputa la italiana. De fet, sense anar més lluny, el mundial del 2034 també se celebrarà en aquest país.

Ara bé, els diners no sempre ho superen tot. L’hermetisme de l’Aràbia Saudita va quedar palès un cop més fa poques setmanes. La supercopa turca s’havia de jugar a Riad el 30 de desembre passat, però finalment es va suspendre. El motiu? Els jugadors del Galatasaray i del Fenerbahçe volien sortir a escalfar a la gespa amb una samarreta amb la imatge de Mustafa Kemal Atatürk, creador de la Turquia contemporània, just quan se celebrava el centenari de la declaració de la república turca, l’any 1923. També s’hi podrien llegir dues frases pronunciades pel mateix Atatürk: “Pau a casa, pau al món” i “Que feliç el que diu «soc turc»”. En vista de la negativa de les autoritats saudites a lluir aquestes imatges, els jugadors es van negar a jugar. Tot plegat, enmig de diversos conflictes diplomàtics que s’arrosseguen entre Turquia i l’Aràbia Saudita, com l’assassinat del periodista turc Jamal Khashoggi, crític amb la corona saudita. És a dir, el partit es va suspendre per un motiu polític. La política va valer més que tots els diners del món.

40 milions són els que paga la federació saudita al futbol espanyol per la disputa de la supercopa. S’ha qüestionat i criticat molt des de fora que l’Aràbia Saudita sigui la seu d’aquesta competició, però des de dins, no. Pocs jugadors ho han qüestionat. Pocs han posat en dubte el fet d’allunyar una competició dels seus aficionats per portar-la a un país estranger només per diners, ignorant les vulneracions de drets que es puguin perpetrar en territori saudita. De la mateixa manera que el Galatasaray i el Fenerbahçe van poder dir “no” perquè se’ls va denegar la llibertat d’expressió, la resta de clubs o futbolistes podrien fer el mateix. Però això seria, molt probablement, en un món utòpic.

Les “recomanacions” del Barça

I, de tot plegat, de com de contradictori és que la supercopa es disputi a l’Aràbia Saudita, n’és força explicativa la sèrie de consells que el Barça ha fet als seus socis i penyistes que es desplaçaran a Riad per seguir la competició aquesta setmana. “El FC Barcelona i la Reial Federació Espanyola de Futbol, seguint instruccions de l’ambaixada espanyola a Riad, han preparat una sèrie de recomanacions de seguretat”, comença el comunicat, en què s’aconsella, entre altres coses, “ser prudent i adoptar, especialment en llocs públics, una actitud discreta” i “respectar estrictament els usos i costums del país”. “Es recomana tenir respecte i prudència en els comportaments en públic i demostracions d’afecte. El comportament indecent, incloent-hi qualsevol acte de caràcter sexual, podria tenir conseqüències legals. També poden ser motiu de sanció les relacions entre persones del mateix sexe i les mostres de suport al col·lectiu LGBTI, també en xarxes socials”, manifesta el club. Pel fet de jugar la competició, el Barça obté 6 milions d’euros i en funció del que faci rep uns diners addicionals. Si la guanya, 1,5 milions; si perd en la final, 1 milió d’euros, i es queda a semifinals, 750.000 euros.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes

No sóc subscriptor

Tarifa digital d’El Punt Avui i L’Esportiu

Per
només
48

per un any

Ja sóc subscriptor

Per gaudir dels avantatges has d'activar la teva subscripció facilitant-nos el número de contracte i el NIF o DNI de la subscripció.

Activa la subscripció