Barça

Continua portant el pes

Malgrat estar allunyat de les grans xifres golejadores d’anys anteriors, Robert Lewandowski és, amb diferència, qui més aporta en atac

El polonès, clau en les aspiracions blaugrana, ha iniciat l’any 2024 amb la punteria afinada

En una temporada tan complicada per al Barça, molt lluny de les prestacions esperades i exigides, hi ha jugadors que concentren més focus de les crítiques. Malgrat que tots estiguin oferint un nivell inferior, les mirades se centren en els futbolistes que han de marcar la diferència, els que han de ser líders o els que han costat més diners. En un curs amb tantes desgràcies, un dels jugadors que més han preocupat en molts moments ha estat Robert Lewandowski. El polonès va arribar al Barça l’estiu del 2022 gràcies a les “palanques” i després de trencar tots els rècords possibles a Múnic. El davanter rebutjava seguir guanyant a Alemanya per intentar reflotar el projecte blaugrana amb Xavi. I va funcionar prou bé. Malgrat que el seu rendiment va baixar considerablement a partir del mundial, Lewandowski va tancar el seu primer any a Barcelona amb 33 gols. Lluny dels 50 que s’havia acostumat a marcar amb el Bayern, és cert, però ni el Barça era el club bavarès ni Lewandowski era el mateix. Als 35 anys, és evident que el polonès no és el de fa cinc o deu anys, però el gol el manté a la sang i el Barça el necessita.

Muntanya russa

El 9 va arrencar bé el curs, com el Barça. Van ser sis gols i tres assistències en els set primers partits. L’equip, però, va començar a esquerdar-se per tot arreu a partir de l’octubre. Fragilitat defensiva, dificultats per generar, joc pobre i resultats insuficients. Jugadors sense ànima i Lewandowski tancant el 2023 amb males sensacions. Des del doblet contra el Celta del 23 de setembre, el polonès només va anotar tres dianes en els 14 enfrontaments següents. I no només això. És que ni tan sols participava ni era capaç de fer una sola rematada. A sobre, se’l veia descentrat i desesperat, amb actituds impròpies d’un futbolista com ell, pagant-ho sovint amb els companys.

Aquest 2024, i malgrat que el Barça no ha fet dos mesos perfectes –de fet, un molt mal gener i un febrer irregular–, el polonès ha ofert una altra versió. Són 14 partits jugats i nou gols anotats. Una xifra completament diferent de la que va enllaçar a finals del 2023. Nou gols i algun més que li han anul·lat. És un dels màxims golejadors de l’any en les grans lligues europees, empatat amb Vlahovic, Jonathan David i Lautaro Martínez, i només darrere dels 11 de Kylian Mbappé. A més, ha estat decisiu en duels com el de Vigo o Nàpols. “Jo vull jugar sempre el meu millor futbol. L’altre dia no vaig marcar contra el Getafe, però vaig fer molt bon partit. Per mi, com a davanter, és important tenir partits amb gol i guanyar. Tot i que al final compta més com anem com a equip i si guanyem. L’altre dia vam aconseguir els tres punts i hem fet un bon partit. Però com a davanter sempre vull marcar i ajudar el meu equip a guanyar”, explicava en una entrevista als mitjans del club. Lewandowski ha aparegut, també perquè el troben. Xavi ho associa al fet que l’equip juga millor i ell se’n beneficia.

Incidència

En definitiva, malgrat no ser el millor Lewandowski de tots i haver passat males ratxes durant la temporada, el cert és que el polonès continua portant el pes ofensiu blaugrana. En total, ha participat en 23 gols de l’equip –18 gols i 5 assistències–. El segueixen Gündogan amb 15 –5 gols i 10 assistències–, Ferran Torres amb 14 –11 gols i 3 assistències–, João Félix amb 13 –8 gols i 5 assistències–, Raphinha amb 12 –5 gols i 7 assistències– i Lamine Yamal amb nou –5 gols i 4 assistències–. No es tracta de cap dependència, però continua faltant un pas endavant de la resta de jugadors ofensius. De fet, Gündogan, que tampoc té res a veure amb el del City, és migcampista i és el segon futbolista que més ha participat en les dianes culers. Ara bé, el 9 del Barça ho té difícil per revalidar el Pichichi. Bellingham és el màxim golejador de la lliga amb 16 dianes, i això que s’ha perdut les dues últimes jornades. Mayoral en suma 15, Dovbyk 14 i Budimir i Morata 13. Després apareix el polonès amb 12.

Amb les 18 dianes d’enguany, Lewandowski va arribar a Vigo a una xifra rodona: 50 gols amb la samarreta del Barça –amb el de Nàpols, ara ja són 51–. Va superar, així, llegendes modernes com David Villa o Thierry Henry, jugadors d’un perfil molt diferent del del polonès. Si suma una diana més, igualarà les 52 de Gary Lineker. “Fa un any i mig que soc al Barça i em sento molt bé. He guanyat i he marcat molts gols. Em sento molt, molt feliç i estic molt content. En aquest moment, i m’hi incloc, hem de fer més gols i guanyar més partits. Estem en un moment en què podem no només guanyar sinó també jugar millor. Ara tenim partits importants i espero que anem de victòria en victòria”, afirmava als mitjans del club.

El polonès parla de partits importants en què caldrà un pas de tots, també d’ell. Els seus gols poden allargar la vida del Barça una mica més amb uns quarts de Champions League i un intent en la lliga fins que ja no es pugui més.

EN FORMA

És un dels jugadors de les grans lligues que han iniciat millor l’any 2024

IMPORTÀNCIA

Lewandowski ha participat en 23 gols de l’equip aquesta temporada

CONNEXIÓ

La bona dinàmica dels darrers partits també ha ajudat el davanter polonès

XIFRA RODONA

Contra el Celta, el 9 del Barça va arribar a les 50 dianes amb el club culer
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)