Barça

El Barça recupera estatus

El Barça torna a uns quarts de final de la màxima competició continental quatre anys després de la seva última presència i recupera crèdit a Europa

Els gols de Fermín, Cancelo i Lewandowski impulsen un equip que batega al ritme de la Masia, amb Pau Cubarsí i Lamine Yamal guanyant la batalla a Osimhen i Kvaratskhelia

BARÇA 3 NÀPOLS 1

NÀPOLS:Meret, Di Lorenzo, Rrahmani, Juan Jesús, Mario Rui (Olivera, 64’), Anguissa, Lobotka, Traoré (Raspadori, 78’), Politano (Lindstrom, 64’), Osimhen, Kvaratskhelia (Ngonge, 93’). BARÇA:Ter Stegen, Koundé, Cubarsí, Araujo, Cancelo, Fermín (Sergi Roberto, 60’), Christensen (Romeu, 60’), Gündogan, Lamine Yamal, Lewandowski i Raphinha (João Félix, 81’). GOLS:1-0 (15’) Fermín. 2-0 (17’) Cancelo. 2-1 (30’) Rrahmani. 3-1 (83’) Lewandowski.ÀRBITRE:Danny Makkelie (neerlandès). T.G.: a Christensen, Lamine Yamal, Juan Jesús, Traoré, Olivera.PÚBLIC:50.301 espectadors al Lluís Companys.

La boleta amb el nom del Barça estarà en el sorteig de divendres. Quatre anys després l’equip torna a uns quarts de final de la Champions. Un enorme èxit de la Masia, perquè el Barça es va convertir ahir en el primer equip de tota la història de la Champions que alinea en l’onze titular dos menors d’edat en una eliminatòria de la màxima competició continental. És el Barça de Lamine Yamal i Pau Cubarsí. També és el Barça de Xavi. Marxarà a final de temporada, sí, però de moment ja ha tornat a situar el club entre els vuit millors d’Europa i ho ha fet abraçat a uns nanos que són dos diamants en brut. Cubarsí ja ha deixat de ser una aposta ferma de futur per ser una solució magnífica de present. El seu excels partit contra el Nàpols l’eleva a un altre nivell. Xavi el va protegir de l’altíssima pressió atmosfèrica d’un partit d’aquestes característiques en l’anada al Diego Armando Maradona i va donar aquell dia l’alternativa a Iñigo. Ahir va deixar els paternalismes al calaix. Cubarsí està preparat per jugar un partit així i va anul·lar Victor Osimhen. El millor jugador d’Àfrica del 2023, rendit al potencial descomunal d’un noi de 17 anys. Ho va fer tot bé. El seu partit va ser un escàndol. Els crits de “Cubarsí, Cubarsí!” cantats des de la grada de Montjuïc descriuen bé fins a quin punt va ser bo el partit del central nascut a Estanyol. Era la seva primera titularitat en la Champions. A Europa han descobert un nou talent. De Lamine Yamal, poc més a dir. No va marcar un golàs com el dia del Mallorca, però no li va caldre per ser un dels noms del partit. Mario Rui va acabar marejat. Va ser el millor en atac. Atreviment i personalitat. Desequilibri i electricitat. En el cara a cara d’extrems que oferia l’eliminatòria, Lamine Yamal va guanyar el torcebraç a Kvaratskhelia.

Fermín i Raphinha van ser els dos noms que Xavi va escollir per cobrir els forats de Pedri i De Jong. No és una decisió menor, perquè que João Félix quedés fora del partit més important de tota la temporada l’allunya del Barça. Contra el Mallorca no va fer mèrits per ser titular ahir, però la seva suplència el deixa en una posició dèbil de cara al mercat d’estiu.

Xavi va triar Fermín i Xavi la va encertar, perquè seu va ser el primer gol de la nit. Les dues primeres aproximacions a l’àrea rival havien estat seves i a la tercera va fer diana: passada enrere de Raphinha, Lewandowski va deixar passar la pilota i Fermín, venint des del darrere, va enviar la pilota a la xarxa. En dos minuts el Barça va colpejar dues vegades, perquè en el minut 17 Cancelo va tornar a marcar després de caçar una pilota que el pal havia escopit després d’un xut de Raphinha.

El Barça va jugar un dels millors partits de tota la temporada, però el gol del central Rrahmani al cap de mitja hora de joc ho va ajustar tot una altra vegada. El Barça va atacar bé i va saber també patir quan el partit ho va requerir. Ter Stegen va salvar l’equip amb una gran mà abans del descans per evitar el gol de l’empat de Di Lorenzo.

L’entrada d’Oriol Romeu només es pot justificar per la groga que tenia Christensen. Al d’Ulldecona li va tornar a anar gros el partit i la seva situació continua sent complexa. Però sense jugar bé, la seva aparició a escena combinada amb l’entrada al camp de Sergi Roberto va permetre que Gündogan avancés la seva posició i aquí va estar el moviment tàctic clau de la segona meitat. Amb les baixes de Pedri i Frenkie, Xavi havia endarrerit Gündogan i la va encertar amb la correcció, perquè Gündogan situat a prop de l’àrea rival és el que ha fet millorar el joc del Barça en aquest segon tram de la temporada. Ahir també. Millora el Barça amb Gündogan a la part superior del quadrat, no és cap descobriment. L’alemany va ser vital en el tercer gol. Ell i un actor secundari com Sergi Roberto. El capità ja va ser clau el dia de l’Almeria, en l’últim partit abans de Nadal, i ahir va tornar a aparèixer per impulsar el Barça cap als quarts. La triangulació entre Sergi Roberto, Gündogan i Lewandowski en el tercer gol va ser la jugada de la nit.

El Barça guanya 10,6 milions d’euros per la classificació, recupera estatus a Europa i es permet el luxe de somiar.

LA MASIA ÉS OR

El Barça, el primer a alinear dos menors en una eliminatòria de la Champions

DIAMANTS EN BRUT

Cubarsí i Lamine Yamal impacten a Europa i el partit els consagra definitivament

EL CANVI DE XAVI

L’entrada de Sergi Roberto i Romeu va permetre alliberar Gündogan, clau

MINUT A MINUT

9’ Xut massa encreuat de Fermín. Primer avís del Barça. 12’ Pilota llarga de Cubarsí i la vaselina de Fermín no troba porteria.
15’ Passada enrere de Raphinha des de la línia de fons, la deixa passar Lewandowski i Fermín, ara sí, envia la pilota a la xarxa.
17’ Gran transició de Lamine Yamal, connecta amb Raphinha, el xut del brasiler s’estavella al pal i Cancelo caça el refús i marca.
30’ Passada enrere de Politano i el central Rrahmani bat Ter Stegen.
34’ Gran mà de Ter Stegen per evitar el gol de cap de Di Lorenzo. 47’ Kvaratskhelia xuta a fora.
56’ Raphinha xuta des de dins de l’àrea i refusa Meret.
66’ Lamine Yamal marca en posició antireglamentària.
73’ Meret refusa el xut perillós de Gündogan. 77’ Lamine Yamal xuta a fora per poc.
83’ Paret sensacional entre Sergi Roberto i Gündogan, i Lewandowski marca a plaer.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)