Riuada de felicitat
Milers de barcelonistes surten al carrer per celebrar el tercer títol de lliga consecutiu
Els jugadors, exultants, se sumen a la festa, on també hi ha missatges per a l'etern rival
Comença a ser una tradició que la Barcelona blaugrana surti al carrer per homenatjar els seus jugadors. El cicle triomfal dels últims anys del Barça ha convertit la capital de Catalunya en la ciutat de l'alegria. Malgrat que el recorregut de la rua de l'autobús descapotat s'havia escurçat respecte d'anys anteriors, milers de seguidors es van engalanar amb samarretes i bufandes amb els colors blau i grana per poder veure i saludar els seus ídols de ben a prop. Jugadors que els han fet gaudir durant tot l'any amb el seu futbol i les seves victòries, i que dimecres a València els van fer molt feliços aconseguint la tercera lliga consecutiva de l'etapa Guardiola i la vint-i-unena en la història del club.
Abans de començar la festa, els jugadors del Barça van dinar plegats a la masia Can Ferran, a Sant Quirze del Vallès, per continuar amb les celebracions començades dijous a la nit amb un sopar a l'hotel Vela i que va tenir continuïtat a la discoteca Eclipse. Sorprenentment en actes d'aquest estil, la rua va començar amb puntualitat, i l'autobús, decorat amb una pancarta amb el lema «Llorca al nostre cor» en suport a la localitat que dimecres va patir un greu terratrèmol, va començar a rodar a dos quarts de vuit del vespre tal com estava previst. Aquest equip, al marge de jugar magníficament a futbol, té una sensibilitat enorme. Ben segur que aquest gest aquesta localitat de Múrcia l'agrairà en moments tan durs.
Al seu darrere, i a una distància prudencial, s'hi va situar l'autobús amb l'animació musical. Carregats amb cerveses –Messi era l'únic que la duia en un got de vidre–, ampolles d'aigua i begudes de cola, la caravana va començar a enfilar el carrer Riera Blanca amb Carles Naval, el delegat, com el més animat de tots i amb el We are the champions de fons. Els herois anirien agafant el to amb el pas del temps i a mesura que anaven esgotant la beguda.
Els debutants Adriano, Mascherano, Villa i Afellay al·lucinaven amb la riuada de gent que hi havia pels carrers i als balcons. «Que gran, David!», va dir Pedro al davanter asturià, que més tard al Camp Nou es descobriria com un gran cantant. I, és clar, Piqué, un dels més animats i que més ambient fa al vestidor, anava mullant els presents amb cava i cervesa, mentre Abidal i Alves exercien d'autoritats lluint una gorra de la Guàrdia Urbana el primer i una dels Mossos d'Esquadra el segon. Va ser una instantània divertida. En aquest dia festiu, la gent no es va oblidar de l'etern rival, i algunes estones es va cantar el que s'acabarà convertint en un clàssic: «¿Por qué?, ¿Por qué?», en referència a les queixes de José Mourinho. Dimecres, a la font de Canaletes ja s'havia sentit.
Els seguidors situats a l'avinguda de Madrid, i als carrers de Berlín, Entença i la travessera de les Corts ja van poder disfrutar amb els futbolistes més desinhibits, sobretot del capità Puyol, que sense separar-se d'una senyera, havia estat més apagat en el primer tram del recorregut. Saltant i ballant amb totes les cançons –en van sonar de Shakira, també, i tampoc hi va faltar l'himne del Barça–, els futbolistes esperaven l'arribada al Camp Nou, on la gentada, majoritàriament jove i molt pacient, no s'havia mogut dels seus seients per escoltar els tradicionals parlaments dels futbolistes.
L'equip cita l'afició per al dia 29
L'equip, a Mourinho: «Per què som aquí? Perquè som els millors!»
Units en la victòria, acaben mantejant Guardiola i Abidal
Els jugadors celebren el títol sobre la gespa d'un estadi absolutament ple
El Camp Nou es rendeix als campions en la volta d'honor final
Agraeixen el suport de l'afició i la convoquen per a l'endemà de Wembley
Amb la mateixa delicadesa amb què tracta la pilota, la plantilla entrenada per Pep Guardiola va aprofitar les celebracions del Camp Nou per contestar els que s'han entestat durant tants mesos a posar en dubte els seus mèrits. «Si algú es pregunta per què som aquí és... perquè som els millors!», va cridar José Manuel Pinto, en una clara al·lusió al famós «per què?» de José Mourinho, que va pel camí d'entrar en l'Olimp de les frases mítiques del futbol. L'equip ha viscut atacs constants en les últimes temporades, però ha sabut rebatre'ls a còpia de bon futbol i sempre ha tingut l'oportunitat de venjar-los amb celebracions com la d'ahir. Els capitans Xavi i Puyol, que havien estat els primers a saltar a la gespa lluint una senyera, ho tenien clar. «Ens han atacat des de tot arreu i seguiran inventant, però nosaltres, a la nostra», deia Puyol. I Xavi ho rematava: «No paga la pena pensar en els altres, no paguen la pena». Per d'altres, com ara Alves, calia explicar que aquest grup té una unió especial que el fa gran: «Això és una família». Semblava que la mateixa unió que la plantilla ha mostrat sobre la gespa en els moments de més pressió, l'expressaven aquest cop a través dels sentiments, de l'alegria i d'una festa que molts van voler compartir amb els seus fills sobre el terreny de joc.
Si uns aprofitaven la festa per enviar un missatge als detractors, els altres ja pensaven en la final de la Champions. Van ser molts els que van convocar l'afició per al 29 de maig. Guardiola no s'hi va atrevir i es va limitar a elogiar els seus jugadors –«us admiro», va reconèixer–, però sí que ho va fer Leo Messi. «Em guardo les paraules per al dia 29; tornarem aquí». Un advertiment que, tractant-se de Messi, el millor jugador del món, tenia un significat molt especial. El seu desig el subscrivien Piqué, Keita, Busquets...
Més enllà dels bons propòsits, també era el moment de passar-s'ho bé. De ballar i de cantar, com deia Guardiola dimecres, pocs minuts després de certificar el títol de lliga. Qui se'l va prendre al peu de la lletra va ser David Villa, que davant la insistència de Pinto es va atrevir a versionar el My Way, de Frank Sinatra. També va sorprendre que alguns jugadors utilitzessin el català quan no solen fer-ho habitualment. Iniesta, Alves, Keita, Pedro, Jeffren i, sobretot, Abidal, per a qui aquesta temporada és, lògicament, molt especial. Al francès, que va sortir amb les seves filles i va acabar mantejat pels companys, li havien dedicat una pancarta a la graderia: «Abidal, un hat-trick a Wembley». Els jugadors, però, no van ser els únics protagonistes. També era el dia del cos tècnic. I els jugadors van voler cedir el micròfon al Txema Corbella, l'etern responsable de material; Pepe Costa, un dels membres del cos tècnic que dóna als jugadors en el dia a dia, i finalment a Manel Estiarte, el responsable de les relacions externes. Una celebració curta però intensa, amb emocions i també algun missatge, tant per fer justícia amb el passat com per mirar el futur amb il·lusió.