ACB

El mateix de fa 20 anys

Alfonso Alzamora i Àlex Formento, els amics més íntims del bàsquet, ens acosten el Navarro més personal

Diuen de ‘la Bomba’, qui no té ni Twitter ni Instagram, que “no ha canviat mai i és fidel a les seves arrels”

Juan Carlos Navarro (Sant Feliu de Llobregat, 1980) és una llegenda del bàsquet europeu i ho ha estat sent el mateix que la primera de les 20 temporades en què ha estat en l’ACB amb el Barça. Era una espècie en extinció. Un ídol sense Twitter ni Instagram el 2018. Igual com fa 20 anys. Amb la dona, la Vane, que va conèixer del bàsquet a Sant Feliu de Llobregat i amb dues filles també enganxades al bàsquet al seu poble. Els seus dos amics més íntims i propers del bàsquet Alfonso Alzamora i Àlex Formento -Pau Gasol és als Estats Units- ens acosten el Navarro més personal.

Fa 30 anys Juan Carlos va anar a veure el seu germà Ricardo, que jugava en el Granollers, al campionat d’Espanya júnior que es disputava a la Corunya. Allà va conèixer Alfons Alzamora (Palma de Mallorca, 1979), que havia anat a veure el seu germà Albert. Coses del destí. En aquella generació del Granollers també hi havia Francesc Solana i Rafa Talaverón. Allà es va iniciar l’ amistat i, casualitats de la vida, es van retrobar quan Alfonso va fitxar pel Barça. Vivia a la residència Blume a Esplugues de Llobregat, al costat de Sant Feliu de Llobregat, d’on és Navarro.

Un dels amics d’Alzamora era Àlex Formento (Barcelona, 1976) –actual director esportiu del CB Girona de Marc Gasol–, un jugador de referència de categories FEB durant molts anys, que estava al Cornellà. Entre els tres es va forjar una amistat molt forta que ha persistit. Més en els anys en què Alzamora, un any més gran que Navarro, feia de pare esportiu de la Bomba quan pujava al cadet A primer, al júnior després, al Barça B o al primer equip. Alzamora elogia per sobre de tot el punt fort de Navarro: “En joc tothom sap que era increïble però el factor humà és encara millor, mai la fama ni l’èxit l’han fet canviar, mai. No sé si és difícil que no afecti tot el que envolta una estrella com ell, però no és fàcil, segur, i ell ho ha sabut fer.” Alzamora recorda els inicis d’aquell bàsquet de base del Barça en què van coincidir: “Era una generació en què es vivia molt el bàsquet, eren malalts, era tema únic; difícilment trobaríem una generació en què hi hagués tanta bogeria per aquest esport.”

‘Comando’ Sant Feliu

Àlex Formento es va unir a la colla de Sant Feliu on hi havia els amics de Navarro com en Pincho, en Mario, l’Àngel, el Paco, el Simón... amb punt de trobada, el Bar Cul de Sac, i que s’ha mantingut sempre. Ho explica Formento: “Es diu que amb l’edat la gent canvia però el Juan Carlos és el mateix ara sent una llegenda que quan era cadet, i això l’honora.” Formento recorda que Navarro va obrir camí a Pau Gasol, un altre dels seus grans amics: “Perquè el Juan Carlos va fer el salt primer al primer equip, tenia més transcendència i va com apadrinar el salt del Pau.” Per a Formento el fins ara capità blaugrana ha trencat totalment esquemes: “Ha estat diferent de tothom, deixa un llegat impecable de fonaments prioritzant la tècnica al físic, fet que avui en dia no es porta, i d’un lideratge en silenci també diferent del que avui en dia es coneix com a líder, que sembla que ha de ser extravertit.” Ara amb Navarro ja retirat les trobades amb Alzamora i Formento podran ser més sovint. El que és segur és que seran igual de normals que fa 20 anys.

REACCIONS

Per tant ensenyat, per fer gran el bàsquet, per ensenyar-nos accions tècniques que desconeixíem
Federació Catalana
Navarro, gran carrera, gran tirador que ha guanyat molt
Dirk Nowitzki
JUGADOR MAVS (NBA)
Un referent com a jugador i com a persona, increïble veure’t jugar; gràcies, amic
Andrés Iniesta
Molts anys lluitant junts, se’n va la Bomba però es queda la llegenda
Felipe Reyes
capità del real madrid
Felicitats Juan Carlos per la teva llegendària carrera! Un respecte!
Vasílios Spanulis
JUGADOR Olympiacòs
Un gràcies no és suficient per agrair-te el que signifiques per a tots els qui estimem el bàsquet i per a mi
Pau Gasol
pivot dels spurs (NBA)

El món de l’esport es rendeix a la llegenda Navarro

Segurament la imatge més significativa de la transcendència que ha tingut en el món del bàsquet a Europa és la del diari grec Prasini, que obra portada amb un “Adiós” amb la foto de Navarro i amb dues llegendes del Panathinaikòs, Albertis i Diamantidis, aplaudint-lo. Rendits als seus peus com han fet altres llegendes del món del bàsquet, com ara Spanulis, de l’Olympiacòs, i el gran referent del CSKA, Nando de Colo. També l’han elogiat els seus màxims rivals en l’ACB, com ara Felipe Reyes. Amb ell va tenir un detall quan en guanyar l’europeu de Lituània va deixar-li aixecar la copa després que el pivot del Madrid perdés el seu pare. Reyes era clar: “A vegades hem estat rivals; d’altres, companys, però sempre serem amics.” Però la seva carrera va lligada a Pau Gasol, qui el va qualificar d’únic. També va rebre elogis de Jasikevicius, Marcelinho Huertas i l’anterior capità, Roger Grimau, entre d’altres. També del Madrid: “Ha estat un honor competir amb ell, un dels més grans del bàsquet.”

El Barça busca el seu recanvi

La plantilla de Svetislav Pesic estava pensada perquè Navarro fos a l’equip i que hi hagués 14 jugadors. Ara amb la seva retirada el club està treballant per poder incorporar-hi algun jugador exterior més. En la posició d’escorta hi ha Pau Ribas i Kyle Kuric i en la posició de tres hi ha Adam Hanga i Jaka Blazic. Estarà en dinàmica del primer equip el jove del Barça B Aleix Font.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)