GRUP A
Tshabalala: De gandul a heroi
Tot Sud-àfrica parla de Tshabalala aquests dies
Siphiwe Tshabalala és l'heroi nacional sud-africà aquests dies gràcies al gol que va fer contra Mèxic en el partit inaugural. Per a aquest jugador dels Kaizer Chiefs, la vida ha fet un gir inesperat en poc temps. És una història molt africana: ascens des de l'ombra i tocar el cel sobre un camp de gespa verda. Nascut a Soweto, en una zona molt pobra, Tshabalala va dedicar-se al futbol ja des de menut, provant sort a l'equip que estima la gent a l'est de Soweto, els Kaizer Chiefs. «On jo m'he criat tens poques sortides, i el futbol sempre ha estat una oportunitat per a tothom. Tots volem ser futbolistes o músics, de menuts», comenta just abans del partit d'avui contra l'Uruguai. Després d'algunes cessions, finalment va aconseguir fer-se un lloc en el primer equip, i el 2006 va estrenar-se amb la selecció dels bafana bafana.
Sud-àfrica, però, era una selecció erràtica, i Tshabalala ja en feia prou amb jugar en un dels dos clubs més populars del país i la selecció. Semblava no voler res més. Però llavors va arribar Carlos Alberto Parreira, i tot va canviar. Ara fa quatre mesos, el tècnic brasiler va dir en un entrenament davant de la premsa: «Si treballes així no jugues. No treballes com un professional.» La premsa se'n va fer ressò i Tshabalala va ser posat com a exemple de tot el que no ha de ser un esportista: un gandul. Les declaracions de Parreira, però, estaven molt meditades, ferint l'orgull de l'extrem esquerre, va aconseguir recuperar-lo com a jugador. «Allò em va fer mal, però m'ha servit. Des de llavors treballo fort, i ho agraeixo tot a Parreira», comenta aquest jugador, que es va motivar d'una manera inesperada pel partit contra Mèxic. «Vaig acompanyar la meva germana petita l'escola i els nens se'm van tirar a sobre. Vaig recordar tot el que significa el futbol per a la nostra gent, la responsabilitat que tenim», afegeix l'heroi nacional sud-africà d'aquests darrers dies. «El mundial ens ha carregat d'il·lusió a tots, i els jugadors sentim que podem ajudar la gent. Jo he estat menut al barri, i un gol m'alegrava. Si guanyem partits, farem riure molts nens», sentència el jugador.
Sud-àfrica juga en un dia carregat d'emotivitat
El segon partit dels bafana bafana es juga un 16 de juny, data festiva al país, ja que recorda els fets del 16 de juny del 1976, quan la policia va dissoldre una manifestació de nens i joves en edat escolar a Soweto que reclamaven tenir les mateixes oportunitats que els blancs. Les xifres oficials van parlar de 20 morts, però realment van ser més de 200. La foto del jove Hector Pieterson agonitzant mentre el portava en braços Mbuyisa Makhubo va esdevenir un símbol de la lluita contra l'apartheid.