Eurocopa

Luis Enrique tenia raó

Quarts de final. Espanya ja és a semifinals després de desfer-se, en un partit molt gris, de Suïssa en la tanda de penals. Unai Simon ha estat el salvador de la ‘roja’ aturant dos penals

Suïssa (1) 1 Espanya (3) 1

SUÏSSA:Sommer; Elvedi, Akanji, Rodriguez; Widmer (Mbabu, 101’), Freuler, Zakaria (Schaer, 101’), Zuber (Fassnacht, 90’), Shaqiri (Djibril Sow, 81’), Embolo (Ruben Vargas, 22’), Seferovic (Gravanovic, 81’).ESPANYA:Unai Simon; Azpilicueta, Laporte, Pau Torres Thiago Alcántara, 112’), Jordi Alba; Busquets, Koke (Marcos Llorente, 90’), Pedri (Rodri, 118’); Sarabia (Dani Olmo, 46’), Ferran (Mikel Oyarzabal, 91’), Morata (Gerard Moreno, 54’).GOLS:0-1 (8’) Zakaria, en pròpia porta; 1-1 (68’) Xherdan Shaqiri.ELS PENALS:Busquets, al pal (0-0). Gravanovic, gol (1-0). Dani Olmo, gol (1-1); Shär, atura Unai Simon (1-1); Rodri, atura Sommer (1-1); Akanji, atura Unai SImon (1-1); Gerard Moreno, gol (1-2); Vargas, fora (1-2); Oyarzabal, gol (1-3)ÀRBITRE: Michael Oliver (anglès). T.G.:A Widmer (66’) i Laporte (92’) T.V.: A Freuler (77’).

Pocs s’ho creurien, però Espanya ja és a les semifinals de l’Eurocopa. Un equip despullat de gran part de les velles glòries del passat i carregat de talent jove. La selecció de Luis Enrique per qui ningú apostava ja està entre les quatre millors de l’Eurocopa. El tècnic asturià tenia raó quan assegurava que Espanya era una de les favorites. Però el duel contra Suïssa ha estat el pitjor partit de la roja d’aquest torneig. Futbol gris i sense idees en què el seu rival la va posar contra les cordes fins a portar-lo a la tanda de penals amb inferioritat numèrica i remuntant un gol en contra en el minut 8 de partit.

El partit es va desembussar amb una acció matinera de Jordi Alba. Xut des de la frontal del lateral blaugrana i Zakaria desviava la pilota davant l’incredulitat de Sommer, que ja tenia les mans preparades per embolcallar l’esfèric. Cop de fortuna per a Espanya i canvi de plans de Vladimir Petkovic. El seleccionador suís havia de plantejar un partit a contracorrent i buscar més preponderància en el joc i sense el seu element nuclear: Granit Xhaka. Futbolista vertebrador d’una Suïssa amant de la possessió davant la roja, que també es mou en els mateixos bioritmes. A poc a poc, els suïssos van aconseguir portar la iniciativa del partit i empènyer els de Luis Enrique cap a la seva àrea. Un domini territorial que no es va traduir en ocasions i encara menys amb la baixa d’Embolo, lesionat de manera fortuïta en l’equador de la primera part.

La teranyina tàctica de Petkovic encara es va fer més evident entrada la segona part. Espanya no feia cap transició i s’ennuegava contra el mur suís. Pedri, Koke i Busquets estaven anestesiats per la rigidesa defensiva dels suïssos. Luis Enrique es mirava el partit amb cara de preocupació malgrat donar entrada a Dani Olmo i Gerard Moreno per refrescar l’atac. Zakaria signava la millor ocasió dels centreeuropeus amb un remat de cap ajustat al pal. Suïssa tornava a ficar la por al cos al conjunt espanyol amb una acció de Zuber que culminava un contraatac. Unai Simon avortava el perill. L’estretor del marcador feia el partit imprevisible i aquest va tornar a emulsionar en una errada defensiva. Pilota llarga que busca Laporte per tallar i toca en Pau Torres. L’esfèrica queda morta a peus de Freuler, que assisteix per a Xherdan Shaqiri, que retornava l’equilibri en el marcador però que abandonava el terreny de joc lesionat poc després. Nou cop de timó en un duel que es movia a batzegades. Suïssa tenia el partit a la mà i controlat, però es va disparar un tret al peu. Entrada de Freuler a Gerard Moreno amb els dos peus al turmell del davanter català. El col·legiat no ho va dubtar: vermella directa. El partit anava cap a la pròrroga amb tot per decidir però amb l’avantatge estratègica per a Espanya de jugar amb superioritat numèrica. Gerard Moreno ho provava amb una clara ocasió prèvia assistència de Gerard Moreno. Espanya jugava amb el desgast dels suïssos després d’un partit gris en els noranta minuts reglamentaris. La pròrroga va ser un constant atac dels espanyols amb múltiples ocasions i Sommer elevant-se com un mur imbatible. Els penals dirimirien el semifinalista i allà Unai Simon es va elevar com el gran heroi. Castigat contra Croàcia amb un greu error, ahir es va tornar a aixecar fent dues grans aturades a Schär i Akanji. Espanya és a les semifinals i Luis Enrique surt reforçat.