Mundial

mundial de qatar

Les seleccions renuncien al braçal ‘One Love’

La FIFA ha desactivat el primer intent de gest col·lectiu a favor de la inclusió al Mundial de Qatar 2022, en comunicar la imposició de sancions esportives a les seleccions els capitans de les quals pretenien portar el braçalet “One Love”, cas de Països Baixos, Anglaterra, Alemanya , Dinamarca, Suïssa i Gal·les.

“Com a federacions nacionals, no podem posar els nostres jugadors en una posició en què puguin enfrontar-se a sancions esportives, incloses les amonestacions, pel que hem demanat als capitans que no intentin portar els braçalets als partits de la Copa Mundial de la FIFA”.

Les sis seleccions afectades han anunciat avui que descartaven la idea de manera conjunta en un comunicat, després que algunes ho avancessin de forma individual abans dels primers partits d’aquest dilluns, com Anglaterra davant l’Iran, els Països Baixos contra el Senegal i Gal·les davant dels Estats Units.

“La FIFA ha estat molt clara en afirmar que imposarà sancions esportives si els nostres capitans porten els braçalets al terreny de joc”, van explicar, després d’apuntar que estaven disposades “a pagar les multes que normalment s’apliquen a les infraccions de la normativa sobre el equipament”, van explicar.

El Reglament de la Copa Mundial de la FIFA 2022 assenyala al seu article 24 sobre l’equipament de les seleccions que “jugadors i oficials tindran prohibit mostrar missatges polítics, religiosos o personals o lemes en qualsevol idioma o forma a l’uniforme, l’equipament (bosses d’esport, botellers, farmacioles, etc.) o al propi cos”. També el Reglament d’equipament de la FIFA indica (13.8.1) que “a les fases finals el capità de cada equip portarà el braçalet de capità que subministri la FIFA” i el seu Codi Disciplinari preveu, a l’apartat d’infraccions i conductes ofensives, que podran imposar-se mesures disciplinàries als qui se serveixin “d’un esdeveniment esportiu per fer manifestacions d’índole diferent de l’esportiva” (art. 11, 2 c).

“Teníem un fort compromís amb l’ús del braçalet. No obstant, no podem posar els nostres jugadors en una situació en què puguin ser amonestats o fins i tot obligats a abandonar el terreny de joc”, van afegir les sis federacions esmentades. Segons han recordat, el setembre passat, i com a part d’un grup de treball de la UEFA, es van dirigir a la FIFA per informar de la seva intenció de portar el braçalet “One Love” a Qatar 2022. “Estem molt frustrats per la decisió de la FIFA, que creiem que no té precedents: escrivim a la FIFA al setembre informant-los del nostre desig de portar el braçalet One Love per recolzar activament la inclusió al futbol, i no vam obtenir resposta. Els nostres jugadors i entrenadors estan decebuts: són ferms partidaris de la inclusió i mostraran el suport d’altres maneres”, van mantenir.

El bracelet “One Love” i un motiu arc de Sant Martí va aparèixer a l’Eurocopa del 2021 quan el capità dels Països Baixos, Georginio Wijnaldum, els va portar per recolzar el col·lectiu LGTB, en el partit de vuitens de final contra República Txeca, a Budapest. El seu gest es va produir poc després que la UEFA ho permetés i confirmés a la Federació hongaresa que “els símbols dels colors arcoiris no són polítics i estan en línia amb els #EqualGame, que lluita contra tota discriminació, inclosa la comunitat LGBTQI+”, alhora que va permetre l’entrada de banderes i simbologia a favor de la igualtat a l’estadi. “En utilitzar aquesta banda, nosaltres, com “Oranje”, volem emfatitzar que defensem la inclusió i la connexió i que estem en contra de qualsevol forma d’exclusió i discriminació. D’aquesta manera, esperem donar suport a totes les persones que se senten discriminades en qualsevol part del món”, va sostenir el llavors capità neerlandès.

Aquella decisió dels Països Baixos va respondre a la negativa inicial de la UEFA a permetre que la Federació Alemanya (DFB) il·luminés amb els colors de la bandera arc de Sant Martí l’Allianz Arena, seu d’una trobada prèvia de l’Eurocopa entre Alemanya i Hongria. Amb aquella iniciativa es pretenia recolzar el col·lectiu i protestar contra l’aprovació de les noves lleis anti LGTB a Hongria, que prohibeixen qualsevol contingut referit a aquest col·lectiu a les escoles i als mitjans de comunicació.

La campanya #OneLove va ser llançada per la Federació de Països Baixos el 2020 com a part del “pla d’atac conjunt” contra el racisme i la discriminació al futbol del país, els quatre pilars del qual són la sensibilització, detecció, sanció i cooperació.

La primera vegada que la “Oranje” va lluir aquest logotip va ser durant l’escalfament de l’amistós del passat mes de novembre del 2020 davant d’Espanya. El seu capità Virgil van Dijk el portaria avui, igual que el d’Anglaterra, Harry Kane, i el de Gal·les, Gareth Bale.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)