Territorial

Beques per a universitats americanes

Fuga de futbolistes

La FCF organitza proves perquè joves catalans obtinguin beques per estudiar i jugar als EUA

“És una experiència fantàstica. Jugues a un bon nivell i t'ho compagines amb una carrera que et paguen”, diu Manel Martínez, llicenciat en econòmiques a la VCU i actual davanter del Sabadell B

En altres esports, sobretot en el bàsquet, és molt habitual que jugadors joves creuïn l'oceà l'Atlàntic per viure una nova experiència als Estats Units. La bona fama de la lliga universitària i l'oportunitat d'estudiar amb la carrera pagada i jugar a les millors instal·lacions és un caramel que supera els minsos sous que reben algunes de les promeses d'equips professionals o semiprofessionals. La FCF vol aprofitar aquesta mà i ha organitzat, juntament amb una empresa privada, unes proves perquè algunes universitats puguin oferir beques a jugadors del futbol català.

Entre avui i demà més d'una cinquantena de jugadors, segons la FCF, s'han apuntat a aquestes proves per a joves entre 16 i els 23 anys que estiguin cursant batxillerat o una carrera universitària. “Volem donar la possibilitat a jugadors que tenen certa projecció, tot i que tampoc gaire, a poder aspirar a beques completes i que alternin la formació futbolística amb l'acadèmica”, diu Marc Vives, coordinador tècnic de la federació. “S'ha de tenir en compte que aquestes universitats es veuen atretes pel segell del futbol català”, reconeix.

De moment, quatre colleges (Northwestern Ohio, Georgia Gwinnett, Seton Hall i Friends University) veuran els jugadors a les proves i oferiran beques a tots aquells que mostrin un nivell futbolístic òptim. “És una experiència molt enriquidora. Hi vaig passar uns grans anys”, admet Manel Martínez, actual jugador del Sabadell B i que va acabar econòmiques a la Virginia Commonwealth University, mentre jugava a futbol. Martínez havia jugat al Cornellà i al Masnou a tercera divisió, però va decidir canviar de continent atret per una beca completa. “Em donaven l'oportunitat de jugar a futbol mentre estudiava una carrera i, a més, aprenent anglès”, diu el davanter, que recomana aquesta experiència a tothom: “El futbol és molt més físic, però hi ha nivell. A més jo estava en una de les universitats més destacades.”

Si és tan positiu, per què fins ara ha estat tan poc habitual? “Les dificultats econòmiques que passen molts equips de tercera i segona B fan que aquests futbolistes joves necessitin alternatives”, diu Gerard Piris, de l'empresa Sports Unlimited, que ha organitzat juntament amb la FCF aquestes proves. “A l'Amèrica del Sud és molt més comú, perquè el fet de jugar a futbol, a través de les beques d'aquestes universitats [moltes amb els costos de les matrícules altíssims] t'obre la porta per formar-te en molts altres àmbits”, afegeix: “Hi ha fuga de cervells, i ara també n'hi ha de futbolistes.”

Proves.
Cercatalents d'almenys quatre universitats americanes –totes amb conveni amb Sports Unlimited– es trobaran l'1 i el 2 d'abril al Camp Municipal de Futbol Parc Catalana de Barcelona (al barri de la Barceloneta). La inscripció val 90 euros per cada jugador que s'hi vulgui presentar i no és necessari acreditar oficialment un nivell d'anglès. Els jugadors tindran un any per preparar-se el nivell d'anglès que es requereixi.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)