Girona

L’exigència es dispara

El Girona, que haurà d’aprendre a compaginar dues competicions, pot arribar a jugar deu partits en quaranta dies si arriba a les semifinals d’una copa en què, per ara, se les haurà amb el Rayo en els vuitens

Des que va tornar a la feina després de les vacances de Nadal, el Girona ha viscut a un ritme frenètic. Entrenament de portes obertes, un petit respir per donar la benvinguda al 2024 i directes a competir. La cosa no hauria pogut sortir millor, perquè els gironins van aconseguir dimecres passat la victòria contra l’Atlético (4-3) per tancar la primera volta de la lliga amb 48 punts i dissabte van segellar la classificació per als vuitens de final de la copa al camp de l’Elx (0-2). Dos grans èxits assolits gairebé en un tancar i obrir d’ulls, però que dibuixen un escenari d’allò més interessant per a les pròximes setmanes, en què els gironins s’enfrontaran amb la moral pels núvols a la costa de gener. I és que sí, els de Míchel tenen aquesta setmana per agafar una mica d’aire i preparar amb relativa tranquil·litat la visita de diumenge al camp de l’Almeria (14 h), el cuer de la lliga, però aquesta setmana neta és un petit oasi en l’allau de partits que es pot trobar el Girona el mes que ve.

El camí de la copa

Lògicament el que marca la diferència en aquest gener és la presència de la copa, i més ara que els gironins s’han posat entre cella i cella fer-la grossa com en la lliga i arribar al més lluny possible. I de moment no ho tenen malament, ja que el Girona va saber ahir que el Rayo Vallecano serà el seu rival en els vuitens de final, amb l’avantatge que l’eliminatòria es disputarà dimecres que ve a Montilivi (21.30 h). L’equip de Vallecas apujarà clarament el llistó per als de Míchel després d’haver eliminat l’Elx, ja que s’enfrontaran a un equip de la lliga per primer cop, però tampoc és, ni de bon tros, un dels rivals més difícils que li podien tocar al Girona, sobretot quan a falta de dos emparallaments hi havia la possibilitat de l’Atlético i el Madrid sobre la taula.

La setmana que ve serà, doncs, la segona del mes de gener en què el Girona haurà de disputar dos partits en set dies. En cas de superar l’eliminatòria contra el Rayo i aconseguir el bitllet per als quarts de final el calendari encara es complicaria més, ja que els quarts de final es disputarien la setmana següent, entre el dimarts 23 i el dijous 25 de gener. Seria l’eliminatòria en què el Girona podria fer història aconseguint la victòria per primera vegada, cosa que classificaria els de Míchel per a les semifinals, que acabarien d’atapeir el calendari dels blanc-i-vermells, ja que l’anada –és l’única eliminatòria a doble partit– es jugaria el 8 de febrer. Si s’arribés a aquesta eliminatòria, el Girona hauria completat un mes d’infart, arribant a disputar un total de 10 partits en només 40 dies.

A dues bandes

Des de dins el vestidor del Girona, amb Míchel al capdavant, ja s’ha deixat clar que la copa és una competició que fa moltíssima il·lusió i que es vol competir fins al final. Cap sorpresa, tenint en compte que és un terreny en què el tècnic de Vallecas encara té rècords històrics del club per superar. Altres tècnics, o altres plantilles, no tindrien gaires miraments a no donar-ho tot en la copa veient quin és el calendari que pot haver d’afrontar l’equip les pròximes setmanes. De fet, ja s’ha vist en el Girona en altres temporades. I cal no oblidar que quan no va succeir, el curs 2018/19, en què els gironins van arribar als quarts de final, el dens calendari del gener va marcar l’inici del declivi dels d’Eusebio Sacristán en la lliga fins que en les últimes jornades es va consumar el descens a 2a divisió A.

Aquesta vegada el Girona no ha de tenir cap preocupació per complir l’objectiu de mantenir la categoria, perquè els 48 punts de la primera volta ja han deixat la feina resolta. Però sí que és innegable que compaginar les dues competicions pot tenir efectes negatius dins de les lluites en què es troba actualment el Girona en la lliga, aspirant a jugar la Champions i fins i tot al títol. Els blanc-i-vermells no estan gens acostumats al fet de compaginar dues competicions i el desgast que suposa és evident. Sobretot ara, en un moment en què les baixes per lesió estan començant a castigar de valent l’equip, especialment en algunes posicions. En aquest sentit, està clar que més partits generen més risc.

No tot és negatiu en el fet d’haver de compaginar dues competicions, ja que per a Míchel també és la manera de mantenir tota la plantilla endollada repartint molts més minuts del que podria fer només en la lliga. A més, pot ser una bona oportunitat per anar incorporant jugadors que surtin de lesions. I pensant ja en el futur, aquest mes és un gran entrenament per al que pot suposar la temporada que ve jugar a Europa.

Duels vitals

Si el Girona podrà avançar gaire més en la copa s’haurà d’anar veient pas a pas. El que és més improbable que passi, però, és que la competició del KO suposi una distracció per la lliga. Perquè sí, la copa és la manera més ràpida d’aconseguir un títol, però a Montilivi tothom és conscient que el que s’està fent en la lliga s’escapa de tota lògica i ningú voldrà treure el peu de l’accelerador. A més, al Girona l’espera, entremig d’aquesta acumulació de partits, una sèrie de duels en què ningú li regalarà absolutament res.

En aquest mes de gener els blanc-i-vermells s’hauran d’enfrontar a tres equips als quals els hi va la vida perquè que es troben immersos en la zona de descens. Primer el Girona visitarà aquest diumenge l’Almeria, cuer i ja amb un peu a segona; després, el diumenge 21, els gironins rebran el Sevilla, i finalment tocarà visitar el camp del Celta el diumenge 28. Ja al febrer, la dificultat encara creixerà més, si més no per a la classificació, ja que el Girona rebrà la Real Sociedad, que pot ser el rival directe per la Champions, i visitarà el Madrid, actual rival pel títol.

DIFICULTATS

En la lliga al Girona l’esperen, seguits, tres equips als quals els hi va la vida

EN LA COPA

El Girona rebrà el Rayo dimecres que ve (21.30 h) amb un bitllet en joc per als quarts

SETMANA CLAU

Aquesta pot ser l’única de quatre setmanes en què el Girona jugui només un partit
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)