Copa

Una festa sempre oberta

Hoquei sobre patins. La copa. El Martinelia Manlleu defensa a Calafell el títol obtingut en les dues darreres edicions i el Telecable, el Generali Palau i el Vila-sana aspiren a destronar-lo

El Martinelia Manlleu comença avui (17.30 h) contra el Fraga al Joan Ortoll de Calafell la defensa del títol de copa que va conquerir l’any passat a Lleida, escenari on va revalidar el títol que havia obtingut el 2021 a Gijón, en tots dos casos davant del Generali Palau, campió de la lliga europea en tots dos cursos. Quart en la fase regular de l’OK Lliga i amb la baixa sensible de la lesionada Anna Casaramona i de la retirada Maria Díez, l’equip osonenc aspira a repetir en una competició sovint oberta. Després de diverses edicions conjuntes –Reus 2019, la Corunya 2021 i Lleida 2022–, la copa es juga només en categoria femenina, amb cinc conjunts catalans –Manlleu, Palau, Vila-sana, Mataró i Bigues i Riells–, un de la Franja, el debutant Fraga, un d’asturià, el Telecable, i un de gallec, el Liceo. La masculina es va disputar en el mateix escenari fa algunes setmanes i l’èxit de públic va ser total. S’espera també una bona afluència, tot i que en la masculina la presència del conjunt local, el Parlem Calafell, i la proximitat amb Reus, van ser estímuls potents per omplir en diverses jornades el pavelló penedesenc.

El Generali Palau, que els dos darrers anys va perdre la final contra el Manlleu quan sortia de favorit, té comptes pendents amb la competició, que encara no ha guanyat mai. El 2016 també va arribar a la final i va caure contra el Gijón. Aquest dèficit històric i la decepció europea el converteixen en un conjunt especialment motivat per mirar d’aixecar el títol, ja que també va cedir la supercopa davant del Telecable.

Avui debuta contra el Liceo i, si venç, jugarà dissabte contra el vencedor del Manlleu-Fraga. Arriba esperonat per la derrota en la semifinals de la lliga europea contra el Telecable Gijón. L’equip asturià, flamant campió europeu superant en la final el Vila-sana, surt de favorit a Calafell després del joc exhibit en la final a quatre de Lisboa, en la qual la seva estrella, Sara Roces, va jugar a un gran nivell. El Vila-sana, segon en la fase regular de la lliga i que debutarà demà en quarts contra el Bigues i Riells, però, va vèncer les asturianes a l’Alt Urgell dissabte passat revenjant-se i conquerint el factor pista en les semifinals que ha de jugar contra el conjunt de Ramon Peralta. Òbviament, també presenta candidatura.

Pel Lidergrip Mataró, el tòpic es fa més cert que mai: la copa és un premi. S’enfrontarà demà al totpoderós Telecable amb la intenció de competir i gaudir de l’experiència sense cap mena de pressió.

Un cas singular

El cas més singular és el de l’Orkla Bigues i Riells, que va fer una bona primera volta de nivell, en la qual es va classificar per jugar la copa, i que en la segona, en canvi, va abaixar el seu rendiment i ja ha baixat de categoria.

LES XIFRES

16
edicions
s’han jugat de la copa, que es va començar a jugar el 2006 a Burgos: Voltregà-Arenys (4-1).
Quarts de final
Avui
(1) Manlleu - Fraga 17.30 h
(2) Palau - Liceo 20 h
Demà
(3) Telecable Gijón - Mataró 17.30 h
(4) Vila-sana - Bigues i Riells 20 h
Semifinals
Dissabte
Guanyador 1 - guanyador 2 11.30 h
Guanyador 3 - guanyador 4 14 h
Final
Diumenge 16 h
Millor resultat
Telecable Gijón
Campió 2012, 2013, 2016 i 2019
Martinelia Manlleu
Campió 2015, 2021 i 2022
Generali Palau
Final 2016, 2021 i 2022
Lidergrip Mataró
Semifinal 2015
Vila-sana
Semifinal 2018 i 2019
Deportivo Liceo
Semifinal 2022
Orkla Bigues i Riells
Quarts 2016, 2017, 2018, 2019 i 2021
Esneca Fraga
Debuta
6
copes
té el Voltregà, el gran absent, que lidera el palmarès per davant del Gijón, que en té quatre.
3
finals
ha perdut el Generali Palau, contra el Gijón (2016) i davant del Manlleu (2021 i 2022).
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)