Esports de muntanya

Cardona fa doblet a l’Olla

Curses de muntanya. El banyolí guanya el duel amb Margarit i revalida la victòria. Sabata s’imposa després de dues segones posicions

Oriol Cardona va revalidar, ahir, la victòria en l’Olla de Núria després de protagonitzar un bon duel amb Jan Margarit. La prova, organitzada per la Unió Excursionista de Vic, va tenir un recorregut circular, amb sortida i arribada al santuari de Núria, de 21,5 km i 1.950 m de desnivell. El corredor banyolí va aturar el cronòmetre en 2h20:07, 39 segons menys que el seu rival de Matadepera.

Margarit, vencedor de les edicions 2016 i 2017, va marcar la pauta en la llarga ascensió de més de 900 m de desnivell positiu fins al Puigmal (2.913), que va completar en 44 minuts i 35 segons. Darrere seu, va fer cim un grup de tres corredors format per Pere Rullan (45:14), Oriol Cardona (45:26) i Antonio Alcalde (45:29). Cardona va passar a l’atac a la carena que, en forma de trencacames, ressegueix el circ de Núria. El seu objectiu era evitar que Margarit obrís un marge superior que fos difícil d’anul·lar en el descens final. Al coll de Finestrelles (2.605 m, km 8), el banyolí ja trepitjava els talons a Margarit i poc després es posava líder per primer cop.

Els dos corredors es van alternar en el primer lloc de la prova els quilòmetres següents, però, cap al tram final de la carena, Cardona va demostrar que hi arribava amb les cames més fresques i va començar a deixar enrere el seu rival. El banyolí va encarar tot sol, i amb un minut de marge, el descens fins a l’alberg Pic de l’Àliga (2.120 m), des d’on ja només li quedaven uns pocs minuts abans de creuar la meta del santuari (1.967 m). La tercera posició va ser per al mallorquí Pere Rullan (+3.46).

Victòria de Sabata

En noies, Clàudia Sabata va demostrar que es troba en un bon moment de forma després de superar una lesió. La berguedana, segona classificada de l’Olla de Núria els dos últims anys i podi la setmana passada en la cursa vertical de la Zegama, va seguir de prop la madrilenya Fátima de Diego, líder en l’ascensió al Puigmal. En el primer descens de la prova, però, va deixar la seva rival enrere i va continuar sola fins al santuari, on va aturar el cronòmetre en 2h55:59. La segona posició va ser per a la corredora de Granollers Eli Gordón (+4.30) i la tercera per a la reusenca Núria Gil (+5.30).

Retransmissió pionera a TV3

La tretzena edició de l’Olla de Núria va trencar motlles en ser la primera cursa de muntanya realitzada i retransmesa per TV3. L’emissió, tot un repte tècnic i logístic per la llargada del recorregut, va deixar unes quantes imatges aèries espectaculars, com ara les de la llarga filera de participants (més de 700) durant l’ascensió al Puigmal o les del marcatge entre Oriol Cardona i Jan Margarit en la carena del circ de Núria. La locució, de Marc Negre i Josep Maria Puig, es va completar amb els cometaris tècnics de Marc Pinsach, quatre cops vencedor de la prova, i Ruth Bober, responsable de comunicació de la Vall de Núria.