Ciclisme

JOAQUIM VILAPLANA

PRESIDENT DE LA FEDERACIÓ CATALANA DE CICLISME

“El Tour tampoc hauria de sortir”

“El capital més important que tenim són els treballadors, i el nostre objectiu és protegir-los”

MARC SOLER ·

Si no aconseguim un equip és perquè no trobem un patrocini prou fort, a Catalunya. De corredors, n’hi ha

L’ajornament dels Jocs per a l’any que ve deixa el Tour de França com el gran esdeveniment que resisteix a la crisi provocada per la Covid-19. Aquesta és una de les moltes qüestions que analitzem amb la màxima autoritat del país en ciclisme, Joaquim Vilaplana (Sant Vicenç dels Horts, 1957).

Com els afecta la crisi actual?
L’11 de març vam tenir una junta, el tema ja estava sobre la taula i ja vam decidir aturar l’activitat. Llavors va sortir el decret i ho teníem assumit, perquè si una cosa té el ciclisme a casa nostra és que hi ha molta activitat, cada cap de setmana. El calendari està molt atapeït, sobretot des de l’1 de març. Per organitzar-nos, hem suspès el calendari fins al 10 de maig i l’allarguem fins al 29 de novembre per veure quines curses i proves d’oci o de lleure es poden ajornar. Sobretot la carretera.
D’ERTO, no n’han fet cap, vostès.
De moment, no. Tenim una reunió l’1 d’abril [avui] per prendre decisions. Aquella mateixa setmana vam començar a fer teletreball els administratius, i l’equip tècnic, que és el més afectat, fa altres activitats i de manera no tan directa. No n’hem aplicat cap i la nostra intenció és no fer-ho: tenim un estudi financer que ens diu que podem suportar uns mesos amb la previsió d’abril i maig d’aturada total. El capital més important que tenim a la federació són els treballadors, i el nostre objectiu és protegir-los i aconseguir la mínima afectació possible per a ells. Si s’allarga...
De seguida van tractar les assegurances. Per estar alerta?
Sí, i va quedar molt clar que no es podia fer esport al carrer. No es podia sortir per entrenar-se, i hi havia el dubte dels professionals –en tenim diversos–, però no es va considerar que fos una feina i vam tenir un parell de setmanes d’indecisió. El CSD ho va negociar amb el ministeri.
És una de les diferències que hi ha hagut respecte a altres estats.
Semblava que sí que hi tenien tot el dret. Des del punt de vista sanitari i de seguretat, enteníem que entrenar-se de manera individual no s’havia de penalitzar, sempre que es demostrés que són professionals. Si s’hagués aprovat, tampoc n’hi ha tants, i la carretera oferia més seguretat que mai. Ni ho vam compartir ni ho vam entendre. Amb confinaments generals, sí.
Ara tenim el calendari i, després dels Jocs, ve el Tour... I en el ciclisme va afectar la setmana de la Volta, que a més hem vist que va fer mal temps...
Estava condemnada a no fer-se, la Volta. Ho vaig tenir clar des del primer moment i no entenc com és que van deixar sortir la París-Niça. Perquè era francesa, i van rectificar les últimes etapes...
Sense públic... Ho veu, en el cas del Tour?
El Tour tampoc hauria de sortir, tal com estan les coses. Parlem de condicions de seguretat i ens afecta a tots. Sense públic deixes fora de perill el públic. Però els corredors també són persones que es poden contagiar i van l’un al costat de l’altre. No ho entenc i penso que tampoc sortirà.
Podria caure el model de negoci? Estan dient que ja han perdut un 40% dels ingressos sense les clàssiques de primavera.
És un espectacle i, sense el públic a la carretera, queda la gent que ho veu per la televisió, i és el que argumenten els organitzadors. Però crec que, igual que en la París-Niça, en què hi va haver equips que se’n van desmarcar i abans de començar es van negar a sortir, en el Tour passarà el mateix. Hi ha la part econòmica i potser hauran de negociar amb els corredors; n’hi ha que tenen salaris molt alts. Afecta tota la societat, al final.
Amb els Jocs el 2021, tenim més possibilitats de veure Jofre Cullell en BTT? Ja era el segon del rànquing estatal, i en són tres...
No crec que el perjudiqui, està en trajectòria ascendent. A d’altres potser sí. A molts esportistes els afectarà mentalment; si assumeixen el canvi, rendiran igual. És la feina dels entrenadors, més enllà del tema físic.
Marc Soler s’ha d’esperar que Valverde es retiri per triomfar?
Cal admirar com ha estirat la seva carrera, Alejandro Valverde, perquè el nivell que té a la seva edat no és normal. Però hi ha una part negativa que condiciona les possibilitats d’altres corredors que venen per sota, i en Marc ja hauria tingut millors resultats. Ha hagut de treballar molt per a ell, i sí que n’ha après, però ja ha arribat el seu moment. No cal esperar fins als 27 o 28 anys com Indurain; té bones condicions i està preparat per a curses per etapes.
Un equip català al primer nivell fa molts anys que l’esperem. Ara que diem que el negoci s’enfonsa... O potser és l’hora?
És una llàstima, perquè estan sortint corredors catalans de nivell que estan passant a professional. Si no aconseguim un equip és perquè no trobem un patrocini prou fort a Catalunya per poder-lo tirar endavant. De corredors, n’hi ha prou per omplir-lo, l’equip.
Tenim el Massi-Tactic en dones.
Ha fet un pas endavant, és veritat. Però amb una ajuda important de la Generalitat; si no, no ho hauria pogut fer de cap de les maneres. Els patrocinis que aconsegueix són molt petits per al que ha de tenir un equip i les normes del professionalisme, o les condicions que marca l’UCI, fins i tot per al femení, ja estan exigint unes compensacions econòmiques que el Massi-Tactic no podrà assolir. El podria condicionar en un futur. I ho entenc, les dones han de tenir retribucions equivalents a les dels homes i això vol dir una inversió important.
Un drama. Un equip que surt...
Ha anat bé, perquè almenys les que venen per sota tenen on emmirallar-se, un equip per aspirar a entrar-hi. De corredores catalanes, n’hi deu haver un cinquanta per cent i, tot i agafar corredores de fora, costa agafar nivell. De catalanes, en té de molt bones, i n’ha incorporat alguna que corria fora, com la Mireia Trias, que per mi té molta projecció. És la més jove i en un futur serà la líder amb tota seguretat. I caldria que n’entressin més, de catalanes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)