Més esport

No ho intentin a casa si no són Jan Frodeno

Triatló. El campió olímpic a Pequín i triple vencedor a Hawaii completarà un Ironman al seu domicili, a Girona

“La gent diu, si us plau no intentis una cosa així a casa però jo dic: vull nedar 3,8 quilòmetres, recórrer 180 quilòmetres en bici i córrer una marató”, va publicar Jan Frodeno (Colònia, 1981) a les xarxes socials l’1 d’abril. I l’endemà confirmava que no es tracta de cap broma, el guanyador de la medalla d’or a Pequín el 2008 i tres cops guanyador a l’Ironman de Hawaii el 2015 –es convertia en el primer or olímpic (el triatló va entrar al programa el 2000) a guanyar-hi–, el 2016 i el 2019. El 2015 i el 18 va ser també campió del món de mitja distància (70.3).

El novembre de l’any passat a Kona va fer la distància en 7h51:13, més d’un minut per sota del rècord de la prova establert l’any abans pel també alemany Patrick Lange. Ho farà aquest dissabte de Pasqua “tot entre l’alba i la posta del sol”.

“Sona com si fos una cosa extraordinària, un Ironman sempre té alguna cosa extraordinària. Però el que és realment especial és el que està fent la gent aquí, a Alemanya i a tot el món en el sistema de salut” diu.

‘Girona power’

Frodeno farà el triatló a casa seva. La natació a la piscina que hi té, amb corrent en contra, el ciclisme indoor i, la marató, en una cinta d’entrenament. Un repte que es podrà seguir per les mateixes xarxes socials en què el va anunciar i, amb els ingressos que pugui obtenir, destinats a la lluita contra el coronavirus.

Les tres victòries de Frodeno a Kona han tingut Girona com la seva base d’operacions. L’agost del 2014 ja va participar a la Volta Nedant a l’Estany (6.000 m), en la que va ser quart. Llavors ja era soci del GEiEG juntament amb la seva parella, Emma Snowsill, també campiona olímpica a Pequín i s’entrenava en aigües obertes a les Vies Braves i a l’estany.

L’estiu del 2015, abans de coronar-se per primer cop a Kona, va rebre el primer dels múltiples homenatges de la ciutat en una recepció a l’Ajuntament de Girona, que, amb Carles Puigdemont al capdavant, li reconeixia la seva implicació amb la ciutat.

Corda

Jan Frodeno recorda la necessitat de quedar-se a casa i de procurar mantenir la forma, sense seguir el seu exemple. Afectat per les restriccions i amb dues setmanes més confinat, abans d’anunciar el repte que té previst va fer públic el seu nou proveïdor oficial de calçat per córrer, en un vídeo en què assegurava tenir corda i no pensar en la retirada. Segons va assegurar, aspira mantenir-se al primer nivell de l’elit mundial els tres propers anys.

LA DADA

3
triomfs
a Kona ha assolit Frodeno des del 2014, quan es va instal·lar a Girona: 2015, 2016 i 2019

EXTRAORDINARI

“És especial el que fa la gent a aquí, a Alemanya i a tot el món en el sistema de salut”

L’olotí Nan Oliveras, el seu alumne més avantatjat

Bronze en el mundial sub-23 a Chicago i campió estatal esprint i olímpic, Nan Oliveras (1993) va fer el salt a la mitja distància el 2019 un cop superada una mononucleosi que el va apartar del circuit ITU quan ja havia debutat a les sèries mundials i hi començava la temporada sencera el 2016. L’any passat, ja sota la tutela de Jan Frodeno, va guanyar la seva tercera cursa, a Zarautz en la prova amb més mística de l’Estat en la distància i després de pujar al podi a les Canàries. A la tardor va acompanyar l’alemany a Hawaii en l’Ironman per excel·lència per viure de prop la cursa que, tard o d’hora, acabarà disputant. En aquest confinament, l’endemà de complir 27 anys, ja va fer més de 300 quilòmetres indoor a casa seva en 9h39.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)