Més esport

Iker Pajares trenca barreres

Esquaix. El sabadellenc de 24 anys del Malibú Esportiu es converteix en el primer català de la història d’aquest esport que se situa entre els 30 millors del rànquing mundial PSA

El sabadellenc del Malibú Esportiu Iker Pajares ha aconseguit entrar per primer cop aquest mes d’abril dins el top 30 de la classificació mundial d’esquaix professional (PSA) en situar-se en la 28a posició, la més alta que qualsevol jugador català hagi aconseguit mai i que el situa al davant del gallec de 37 anys Borja Golán (29è), el millor jugador estatal de la història que va ser 5è el 2014. Pajares té 24 anys acabats de fer, s’entrena a l’acadèmia d’esquaix de Barcelona BGS (Barcelona Global Squash) i forma part del circuit professional des del 2013, havent aconseguit 9 títols de les 13 finals disputades. A més, el vallesà ha aconseguit aquest any 2020 el títol de campió d’Espanya absolut per primer cop, que suma als dos títols de campió de Catalunya absolut (2015 i 2018). Cal destacar també la plata aconseguida amb la selecció espanyola al campionat d’Europa del 2019 i el bronze al mundial júnior del 2014, una fita.

Les bones notícies per a l’esquaix català prossegueixen. Edmon López (Club Tennis Sabadell), també jugador de l’Acadèmia BGS, se situa al lloc 50è del rànquing mundial, molt a prop de la seva millor classificació –49è–, que va lluir el mes de febrer passat. Tot i la lesió al turmell que li havia impedit competir les darreres setmanes abans de l’aturada per la pandèmia, López segueix en el top 50 i acumula 7 títols en 14 finals. El jugador de Sant Just Desvern va aconseguir el seu primer títol de campió d’Espanya absolut el 2019, i el seu també primer de Catalunya el 2018. Subcampió d’Europa individual júnior el 2015, en el seu palmarès també destaca el subcampionat d’Europa absolut el 2019 i bronze al mundial júnior del 2014 al costat de Pajares i de l’igualadí Bernat Jaume, que completa el trio cogeneracional de jugadors que han desfiat la lògica d’un esport amb tan sols una trentena de clubs al Principat.

Bernat Jaume (Esquaix Igualada) se situa 71è, la posició més alta de la seva carrera. Acumula 3 títols en les 11 finals disputades. Va ser campió de Catalunya absolut el 2017, però va veure tallada la seva progressió amb una inoportuna lesió al genoll que el va fer passar pel quiròfan. A finals del 2019 va aconseguir endur-se el seu tercer títol PSA a Noruega.

Pel que fa als altres catalans, Joel Jaume (Esquaix Igualada) ocupa el lloc 222è; Nilo Vidal (Euro Sport La Pineda, BGS), el lloc 288è; Marc López (Triops Banyoles), el 314è, i Pablo Dolz (CN Sant Andreu, BGS), el lloc 564è.

En el rànquing femení, Sofía Mateos (CN Sant Andreu, BGS) se situa prop del top 100, pujant fins a la 106a posició.

Cinc egipcis i dos sud-americans entre els 10 millors

Els quatre primers classificats del rànquing mundial d’esquaix que encapçala Mohamed Elshorbagy són egipcis. El cinquè és l’australià Paul Coll. Entre els deu millors del món hi ha un jugador peruà –Diego Elías, que és sisè– i el colombià Miguel Rodríguez, que ocupa la novena posició. El primer europeu és l’alemany Simon Rösner, que ocupa el vuitè lloc, al davant de l’egipci Marvan Elshorbaghy, germà del número 1, i del gal·lès Joel Makin, que tanca el top 10.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)