Atletisme

Paul McGrath manté viva la flama de la marxa catalana

Atletisme. L’atleta gavanenc, tercer en els 10 km del mundial sub-20 de Nairobi, és el sisè marxador català que puja al podi en un mundial de la categoria des del 1986

Paul McGrath, un atleta de Gavà de pare escocès i avis irlandesos, és l’última sensació de l’atletisme català. Després d’aixecar el títol europeu sub-20 dels 10 km marxa a Tallinn (Escòcia), ahir va assaborir el podi en el campionat del món de Nairobi fent, a més, la cursa més ràpida de la seva vida (42:26.11), sis segons menys que la marca que va assolir quan va quedar campió continental (42:32.19). Només el kenyà Heristone Wanyonyi (42:10.84) i l’indi Amit (42:17.94) van deixar enrere un atleta format en el gran viver de marxadors catalans de tota la història, el Baix Llobregat.

“L’estratègia d’avui era mantenir el cap fred, encara que algú se n’anés pel davant. La felicitat per haver assolit l’objectiu és absoluta”, comentava McGrath després de pujar al podi. Ell mateix admetia que el seu entrenador en el Cornellà Atlètic, Alejandro Aragoneses, ha estat clau en la seva evolució. Va començar a fer marxa amb 12 anys al CA Gavà i amb Aragoneses, antic marxador, va fer el pas endavant que necessitava per convertir-se en un dels millors marxadors júniors del món. El 2019, ja va demostrar el seu talent emergent sent subcampió del Festival Olímpic de la Joventut Europea.

El següent pas en la trajectòria de l’atleta sembla lògic, els 20 km i el somni olímpic, però ara només pensa en un petit descans: “Vull gaudir això també amb la família.”

L’atleta ha viscut, fins ara, els èxits amb un realisme convençut. “No viuré de la marxa, com a molt tindré més seguidors a Instagram i algunes felicitacions, però aquest esport és part de la meva vida”, va comentar en una entrevista a la federació espanyola just després del títol europeu assolit a Estònia.

Amb aquest èxit, McGrath és ja el sisè atleta català que puja al podi en un mundial júnior en marxa atlètica, la modalitat que més èxits internacionals ha assolit des de l’eclosió de Josep Marín i Jordi Llopart. El primer a fer-ho va ser Ricard Pueyo (1986, bronze). El van seguir Valentí Massana (1988, plata), Mari Cruz Díaz i Olga Sánchez (1988, or i plata) i David Márquez (1996, plata).

PROTAGONISTA

L’estratègia era mantenir el cap fred, encara que alguns atletes se n’anessin per davant
Paul McGrath
bronze al mundial júnior

Marina Martínez, 6a en els 800 m

L’atleta de Vilassar del Laietània va ser sisena en la final dels 800 m. Marina Martínez, actual subcampiona d’Europa de la distància, es va quedar a uns dos segons del podi (2:06.42), en una final rapidíssima dominada per l’etíop Ayal Dagnachew (2:02.96), que va estar acompanyada al podi per la suïssa Valentina Rosamilia (2:04.29) i la grega Elli Delgianni (2:04.66).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)