Esports de muntanya

Esprintant cap a la glòria

Esquí de muntanya. Oriol Cardona fa una exhibició en la primera gran final de l’europeu de Boí Taüll i assaboreix a casa el seu primer or en un gran campionat internacional

Oriol Cardona (Banyoles, 1994) ha assumit el lideratge de l’esquí de muntanya català amb una ambició gens dissimulada. L’europeu de Boí Taüll serà definitivament la seva rampa de llançament en una disciplina que grans països alpins, com ara Itàlia, França o Suïssa, també estan potenciant. La final de la prova de l’esprint que va protagonitzar el català en l’espectacular circuit dibuixat per l’organització és per emmarcar. Després de barallar-se cos a cos en les eliminatòries, quarts de final i semifinals amb els seus grans rivals –sis esquiadors en cada sèrie–, en la final els altres aspirants a l’or no el van veure fins a la meta.

Cardona (3:17.988) va arrancar com una fletxa en el primer tram de pujada i va completar les diferents parts sense aturador, també les escales tramposes (sense esquís) situades a la meitat, la pujada més forta i finalment un descens en eslàlom i revolt final, que el català ja va poder afrontar sense arriscar. El defensor del títol, l’italià Ernesto Canclini (3:23.712), va ser plata i el basc Iñigo Martínez, revelació de la prova, va ser bronze. El jove esquiador de Vilajuïga va quedar eliminat en la segona semifinal després d’un gran esforç. Aquesta semifinal va ser la mateixa que Cardona, que va ser tercer sense donar pistes de les forces que guardava per a la final. El banyolí, de fet, ja va agafar-se amb calma la qualificació, en què quedar a nou segons del millor temps del suís Arno Lietha, líder de la copa del món.

Cardona buscarà avui la seva segona medalla en la cursa vertical, prova que també s’adiu a les seves característiques, sobretot en el seu actual estat de forma. De fet, competirà també en la cursa individual de fons i en els relleus de diumenge.

“Venia d’un any molt difícil amb una mononucleosi i una lesió al genoll i m’havia proposat sobretot fer-me fort en l’esprint pensant en l’europeu. Aquesta victòria, a més, és molt especial, perquè l’he assolida davant de la família i de molts amics i s’ha pogut veure en directe també per la televisió”, explicava Cardona en acabar la final.

La final femenina va tenir emocions fortes. La francesa Emily Harrop va sortir molt forta, però va tenir problemes quan es va treure els esquís per fer el tram d’escales. L’eslovaca Marianna Jagercikova i la sueca Tove Alexandersson la van superar ja en el tram més dur de la pujada. La primera va baixar destacada però va estar punt d’adormir-se i Alexandersson va entrar enganxada a la seva esquena.

La d’Oriol Cardona no va ser l’única medalla catalana de la primera jornada. Maria Costa va ser bronze en la final sub-20 i Biel Pujol, subcampió en sub-18.

Tot i la poca neu que ha caigut en les darreres setmanes als Pirineus de l’Alta Ribagorça, l’organització va aconseguir traçar un recorregut atractiu.

PROTAGONISTA

Ha estat un plaer viure a Catalunya aquesta experiència envoltat d’amics i familiars.
Oriol Cardona
CAMPIÓ D’EUROPA
Esprint masculí
1r. Oriol Cardona 3:17.988
2n. E. Canclini (Itàlia) 3:23.712
3r. Iñigo Martínez 3:27.190
4t. N. Maguet (Itàlia) 3:28.886
5è. A. Lietha (Suïssa) 3:46-586
6è. T. Anselmet (França) 3:56.139
11è. Pau Coll 3:31:00
Esprint femení
1r. M. Jagercikova (Eslovaq.) 3:35.00
2n. T. Alexandersson (Suècia) 3:36.00
3r. E. Harrop (França) 3:41.00
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)