Esports de muntanya

Cardona i Kortazar fan bullir l’Olla de Núria

Curses de muntanya. El banyolí venç per tercera vegada amb autoritat i la veterana basca aguanta els atacs d’Osa, amb la reusenca Gil tercera

El banyolí Oriol Cardona i la basca Oihana Kortazar van ser els vencedors de la XV Olla de Núria, prova emblemàtica de les curses de muntanya catalanes amb un recorregut de 21,5 quilòmetres, un desnivell positiu de 1.900 metres i més d’un 70 per cent del traçat per damunt dels 2.700 metres, amb sortida i arribada a l’esplanada del Santuari de Núria. En la prova es pugen cims simbòlics com el Puigmal (2.913 m), el Segre (2.809 m), el pic de Finestrelles (2.827 m) i el pic de l’Àguila (2.120 m). Els dos campions van marcar diferències des de bon començament i van creuar primers el pic del Puigmal. Cardona, que tenia enganxat el júnior Iu Net Puig al Puigmal, que feia un recorregut diferent i més curt i que va acabar sent el vencedor de l’Olla júnior amb 1h14:53, va fer valer la seva condició de favorit i es va imposar amb un temps de 2h12:37. És el tercer títol de Cardona (2018, 2019, 2022), que va ser tercer en l’edició del 2017 i que es va perdre la cursa de l’any passat per problemes físics. El campió d’Europa d’esprint ha constatat l’estat de forma que ja va apuntar guanyant la Zegama i ha exercit un domini absolut. “Els bascos tenen la Zegama i nosaltres tenim l’Olla”, va sentenciar el banyolí, amb el triomf a la butxaca: “Venia amb moltes ganes i he sortit a un bon ritme, tot i que sabia que fer el rècord era molt difícil.” El millor temps de la història el va signar el noruec Stian Argenmund amb 2h04:06. Cardona va passar en solitari el segon punt de control al coll de Finestrelles amb 58:55 i tres minuts de marge sobre Cherta, Rullan, Alis i Martínez, i ningú no el va destorbar en la seva marxa triomfal.

Sigui com sigui, el podi masculí el van completar l’alacantí Antonio Martínez (2h17:58), que va progressar en el tram final amb una bona estratègia en el seu debut en l’Olla. Tercer va ser el castellonenc Ricardo Cherta (2h21:09), completant el podi dels Països Catalans.

Tercera l’any passat en l’Olla de Núria més ràpida de la història farcida d’estrelles, en què tant el vencedor com la vencedora van esmicolar els rècords anteriors –el rècord en categoria femenina el va establir la suïssa Maude Mathys (2h36:00)–, la veterana Kortazar, vuitena en la recent Zegama, va creuar la meta amb un registre de 2h42:11. La jove basca de 20 anys i natural d’Oñati Malen Osa –2a, amb 2h45:14–, però, li va presentar una dura batalla i la va obligar al màxim esforç. Era segona a 1:45 al Puigmal, al coll de Finestrelles es va situar a 1:30 i amb la cursa més avançada es va a arribar a posar a 20 segons, veient de ben a prop la posterior campiona. Però Kortazar, veterana, va aguantar l’embranzida i va entrar amb un marge molt ampli, amb Osa entregada en el tram final. El podi el va completar la reusenca Núria Gil (2h48:44) i la gironina Anna Comet va entrar quarta, amb 2h49:11. La vencedora júnior va ser Mar Córdoba, amb 1h56:28.

EL PROTAGONISTA

Venia amb moltes ganes, he sortit ràpid i he acabat petant una mica al final, tot i que tenia clar que batre el rècord era molt difícil
Els bascos tenen la Zegama com a prova emblemàtica i nosaltres tenim l’Olla de Núria
Oriol Cardona
guanyador de l’OLLA de Núria
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)