Atletisme

Ingebrigtsen ja té el dorsal 1 de la Cursa dels Nassos

Atletisme. El campió olímpic i del món vol acomiadar l’any amb una victòria, “gaudint de l’experiència de córrer pels carrers de Barcelona” i amb les plusmarques mundial (12:49) i europea (13:14) de 5 quilòmetres a l’horitzó

Jakob Ingebrigtsen, el prodigi noruec del mig fons mundial, ja és a Barcelona, on demà acomiadarà l’any amb la Cursa dels Nassos. Va aterrar a mig matí, amb el temps just per dinar, i oferir una concorreguda roda de premsa al Museu Olímpic. “M’entreno bé, fa poques setmanes vaig guanyar el títol europeu de cros i em semblava que Barcelona era un bon lloc i una bona experiència per acomiadar l’any corrent, que és el que mi a m’agrada. Ja hi havia estat amb els meus germans [els també atletes Henrik i Filip], però serà la primera vegada que hi corri”, va argumentar per explicar la seva aposta per la capital catalana. De fet, la Cursa dels Nassos ja fa un parell d’anys que és al mapa atlètic internacional per la participació de Hellen Obiri i Genzebe Dibaba el 2020, però sobretot pels rècords mundials de 5 km signats el 2021 a càrrec dels joves etíops Berihu Aregawi (12:49) i Ejgayehu Taye (14:19).

Sobre la possibilitat d’atacar el rècord d’Aregawi, el campió olímpic de 1.500 m i el mundial de 5.000 m no es va acabar de definir: “Intentaré córrer al més ràpid que pugui, però no només corro per batre rècords i tinc grans reptes de cara a la campanya hivernal i a l’estiu. En tot cas, vull celebrar el final d’any amb una victòria a Barcelona.” Jakob acredita una millor marca de 12:48.45 en els 5.000 m en pista, però òbviament no és fàcil traslladar aquest registre a la ruta i encara menys en aquest punt de la temporada. En espera de concretar-ho amb les llebres, sembla més factible assaltar la plusmarca europea, en poder de l’italià Yemaneberhan Crippa (13:14), des del 30 d’abril d’aquest any.

Després de competir a Barcelona, el petit dels Ingebrigtsen posarà rumb a Granada, on farà una estada en altura a Sierra Nevada per preparar la campanya de pista coberta. L’astre noruec ja està anunciat per al míting de Madrid (22 de febrer), on pot atacar el rècord de 3.000 m (7:24.90). La gran cita hivernal és l’europeu d’Istanbul (del 3 al 5 de març), però Jakob se centrarà especialment en el mundial de l’estiu, a Budapest, del 19 al 27 d’agost. Un campionat en què pot ampliar el seu espectacular palmarès amb només 22 anys: campió olímpic de 1.500 m, campió mundial de 5.000 m, tetracampió d’Europa a l’aire lliure (dos en 1.500 m i dos més en 5.000 m), tetracampió europeu en pista coberta (dos en 1.500 m i dos més en 3.000 m), i dos cops campió europeu de cros. També posseeix dues plates mundials i una de continental. Més enllà de Jakob, i els seus germans Filip i Henrik Ingebrigtsen, destaca la participació del suís Jonas Raess, l’etíop Adisu Girma, i els catalans Abdessamad Oukhelfen i Ilias Fifa.

En la prova femenina el cap de cartell és l’etíop Ejgayehu Taye, la gran protagonista de l’any passat després de batre el rècord del món amb 14:19. “Estic molt feliç de tornar a Barcelona, on vaig guanyar el 2021. Arribo en bona forma i intentaré repetir la victòria”, va sentenciar ahir.

Galimany, en 10 km

En l’acte de benvinguda als atletes de la Cursa dels Nassos, també hi va intervenir la vallenca Marta Galimany, la flamant plusmarquista estatal de marató (2h26:14) i que a Barcelona competirà en la prova de 10 km. “Serà la tretzena vegada consecutiva que corro aquesta cursa. Després del desgast de la marató no arribo al cent per cent. Vinc a gaudir de la cursa, però a tothom li agrada guanyar. A veure quines sensacions tinc, però segur que tindré una gran rival en la Txell Soler”, va remarcar Galimany, que aspira a la sisena victòria a Barcelona. Entre els homes, destaca la participació d’Adam Maijó, Artur Bossy, Marc Fernández i Carles Montllor.

EL PROTAGONISTA

M’entreno bé, fa poques setmanes vaig guanyar el títol europeu de cros i em semblava que Barcelona era un bon lloc per acomiadar l’any corrent
Intentaré córrer al més ràpid que pugui, però no només corro per batre rècords i tinc grans reptes més endavant. En tot cas, vull celebrar el final d’any amb una victòria a Barcelona

Les 10.060 inscripcions, exhaurides

Els 10.060 dorsals disponibles es van esgotar dimecres, amb la particularitat que el 30,03% de les persones inscrites són dones, la millor xifra de la cursa en 24 edicions. L’increment de la participació femenina és notable, si es té en compte que el 2015 suposava el 21,26% del total. La sortida de la cursa popular, de 10 km, serà a les 17.15 h al carrer Selva de Mar i inclourà corredors de més de 50 països. La cursa de 5 km, per invitació i destinada als atletes d’elit, es farà a les 19.00 h a l’avinguda d’Icària i tindrà el punt d’arribada al mateix carrer Selva de Mar. El regidor d’Esports, David Escudé, va fer ahir una crida als aficionats barcelonins: “Serà una edició espectacular, amb la millor participació de la història i sobre un circuit únic on l’any passat es van batre dos rècords mundials. Esperem seguir fent història aquest any i que els barcelonins animin els atletes.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)