Esquí

Boí Taüll, terra de neu

El mundial d’esquí de muntanya es disputa des de demà fins al 5 de març a l’Alta Ribagorça

El banyolí Oriol Cardona aspira a ser campió del món per primera vegada al mateix escenari on l’any passat va guanyar el títol europeu

Boí Taüll serà l’escenari des de demà i fins al 5 de març dels ISMF World Championships Skimo 2023, uns mundials en què participaran aproximadament 400 esquiadors de 24 equips d’arreu del món i en què l’estació de l’Alta Ribagorça, en un entorn privilegiat, aprofitarà l’experiència acumulada l’any passat quan va organitzar el campionat europeu. La inauguració es farà demà (19 h) a Sant Climent de Taüll i les proves arrencaran dimarts amb la disputa de la cursa esprint. La cursa vertical es correrà dimecres i la d’equips, dijous. Divendres hi haurà descans i dissabte es viurà la cursa individual. Els relleus tancaran el mundial diumenge.

La gran oportunitat

Oriol Cardona (Banyoles) és la gran esperança catalana. L’any passat va aconseguir la medalla d’or a la prova d’esprint en el mateix escenari en l’europeu i aquest any és un dels clars candidats a endur-se la medalla d’or en les proves d’esprint i relleus mixtos. Cardona es va penjar l’or a Morgins en la copa del món i fa pocs dies va guanyar la medalla de plata a Val Martello, escenari on va guanyar els relleus mixtos amb l’andalusa Ana Alonso, reivindicant-se com una parella amb moltes possibilitats de pujar al podi a Boí Taüll. Per la seva banda, Marta Garcia (Calldetenes) demostrarà les seves possibilitats i intentarà col·locar-se al capdavant a les proves d’esprint i relleus mixtos. També cal destacar el paper d’Albert Pérez (Valls), en sub-23, amb moltes possibilitats de guanyar la medalla a la prova vertical, i d’Ot Ferrer (Berga) que, també en la categoria sub-23, va quedar primer als Jocs Olímpics de la Joventut el 2020 i té moltes possibilitats de fer podi en la prova vertical i en esprint. Per la seva banda, la jove Laia Sellés (Lles de Cerdanya), en la categoria sub-18, va endur-se quatre medalles d’or als campionats d’Europa de la Joventut, i pot ser una clara candidata a aconseguir també la medalla als mundials de Boí. D’ altra banda, de la selecció espanyola, que estarà formada per un gran nombre d’esportistes catalans –concretament 19–, cal destacar Iñigo Martínez (País Basc) i Ana Alonso (Granada), ferms candidats a endur-se medalla en esprint i relleus mixtos.

Les disciplines

La prova d’esprint té una durada de tres minuts i es disputa en un màxim de 70 metres de desnivell positiu. La cursa individual té un desnivell d’entre 1.300 i 1.600 metres per al sènior masculí i d’entre 1.150 a 1.400 metres per al sènior femení, i es disputarà al voltant del cim del Puig Falcó. La vertical és un recorregut exigent que surt d’una altitud de 2.040m per enfilar-se fins als quasi 2.560 m, amb sortida a Pla de Vaques i arribada a Coll de Roies. La prova de relleus es disputarà en parelles mixtes en un recorregut nou, provat el 2021 durant els campionats d’Espanya. La cursa per equips de dues persones és molt exigent tècnicament i amb el recorregut més llarg. El desnivell és de 2.100 a 2.600 en les categories masculines i de 1.800 a 2.300 en les femenines.

Sènior
Oriol Cardona (CE Cerdanya Skimo Team)
Marta Garcia (CE Cerdanya Skimo Team)
Jordi Alís (CE Cerdanya Skimo Team)
Pere Rullan (CE la Molina Sport Club)
Pau Coll (Ski Club Camprodon)
Nil Cardona (Ski Club Camprodon).
Sub-23
Ot Ferrer (AE M. Runners Berguedà)
Maria Costa (AE M. Runners Berguedà)
Albert Pérez (CE Cerdanya Skimo Team)
Marc Ràdua (CEPS)
Sub-20
Ares Torra (AE M. Runners Berguedà)
Berta Guitart (AE M. Runners Berguedà)
Enric Baños (AE M. Runners Berguedà)
Tomeu Comellas (AE M.Runners Berguedà)
Biel Pujol (CE Farners)
Sub-18
Laia Sellés (CE Cerdanya Skimo Team)
Aina Garreta (CEPS)
Erola Rocias (AE M. Runners Berguedà)
Aaron Àlvarez (CE Mindundis Team)
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)