Elena Ruiz impulsa Espanya fins al bronze del mundial amb un gol a l’últim instant

La golejadora rubinenca ha marcat a porteria buida quan Grècia atacava amb set jugadores (10-9)

Un gol d’Elena Ruiz a l’últim segon a porteria buida ha donat a Espanya la victòria contra Grècia (10-9) i la medalla de bronze en el mundial de Doha. El partit més espès i travat de les de Miki Oca ha tingut un desenllaç inesperat. Amb empat a 9 i 7 segons de joc, l’entrenadora grega se l’ha jugat amb un atac amb set jugadores, però el conjunt estatal ha recuperat la pilota i la jove golejadora rubinenca ha pogut llançar des de mitja piscina per segellar la primera medalla de bronze, després d’un or (2013) i tres plates (2017, 2019 i 2023). El conjunt espanyol, amb onze jugadores catalanes, sempre ha portat la iniciativa, tot i que en cap moment s’ha pogut desenganxar del seu rival (2-1, 4-4, 1-1 i 3-3).

Sense l’alegria i la fluïdesa d’altres ocasions, l’equip espanyol s’ha apuntat el primer parcial per un ajustat 2-1 gràcies a la defensa. Judith Forca, en superioritat i després d’un rebot en la defensa grega, i Bea Ortíz, amb un xut rasant, han estat les encarregades d’obrir el marcador per al conjunt de Miki Oca. L’equip estatal no acabava d’anar engreixat, però en l’intercanvi de gols i de dinàmiques va poder arribar a l’equador amb un mínim avantatge (6-5). Amb tres gols en superioritat (Forca, Maica i Crespí) i un de contraatac de Bea Ortíz, les subcampiones olímpiques mantenien la iniciativa.

Després de la represa, el partit s’ha travat. Tot i el gol de Paula Camus des de la boia, el conjunt d’Oca, amb poca confiança i clarividència, ha malbarat fins a quatre superioritats seguides. En l’altra banda, la situació no ha estat molt diferent i l’únic gol de l’esquerrana Eleni Xenaki deixava el resultat amb un ajustat 7-6 amb 8 minuts en joc. L’equip espanyol ha fet un pas endavant a l’inici de l’últim període. Un penal executat per Forca i un revers de Leitón obria per primer cop els tres gols de marge (9-6). El conjunt grec, però, ha replicat d’immediat i ha igualat el resultat amb un parcial de 0-3 (9-9). Encara restaven 2:50, però les d’Oca han continuat negades en les accions de superioritat (5/17). El triomf s’ha fet esperar fins a l’últim instant. Esclat d’alegria per a les hispanes i llàgrimes per a les hel·lenes.

Títol pels Estats Units

En la pugna per l’or, la selecció dels Estats Units ha recuperat el ceptre per sumar el seu vuitè títol mundial a costa d’Hongria (8-7). La final ha estat molt anivellada fins al tercer quart (3-2, 2-2 i 0-1). Un parcial de 3-0 a l’inici de l’últim període semblava que encarrilava el duel per a les nord-americanes, però l’equip magiar encara ha tingut forces per ajustar el resultat fins al definitiu 8-7.